Ömür bir sermayedir, musibet zamanlarında çok uzun gelir, safa vakitlerinde su gibi akar.  İmtihanlar nefsimize ağır gelse de  ömür sermayesini büyük kârlarla ödüllendirir. Her sıkıntının ardında hikmetler vardır. Zor imtihanlardan hastalık vakitlerinde insanlar aczinin farkındalığını doruklarda yaşar. Hastalık sabrı öğreten öğretmendir. Bir hasta için, Ramazan ayında ibadetlerini gönlünce yerine getirememek de imtihanlar içinde ağır bir imtihandır.

Çok ağır bir hastalığa bedeni teslim olan, konuşmakta güçlük çeken hanımefendiye  ömrünü paylaştığı yol arkadaşı, “Ölüme yaklaşıyoruz, kabir karanlık. Şöyle bir teknik olsa ilerleyen teknoloji ile kabri aydınlatan bir sistem kurulsa, kabrimiz aydınlık olsa” der. Bedeni hastalığa teslim iken ruhunu özgürleştirmiş bilge hasta güçlükle konuşarak “Hayat boyu imanını güçlü tuttuysan kabrinin aydınlığı imanındır. Elektrik kabloları, teknoloji ile uğraşmana ne hacet” demiş.  İman her iki cihanda da aydınlıktır. İman bağlanmadır. İman kuvvettir. İman, insanı insan eder. İmanın aydınlığı insanda saklı tüm sanat eserlerini gösterir.

Ramazan ayı içinde sakladığı sırları, hediyeleri ile geldi. Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi, Ramazan ayının altın sırlarından. “Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadr 4,5) Ramazan, ruhumuzu şifalandırdı, hayatımızı bereketlendirdi. Ömür sermayemizin meyvedarı oldu. Ramazan defterimize kaydettiklerimiz, büyük hesap gününde sermayeye ait birçok belge arasında en büyük şahitler arasında olacak. 

Kadir gecesinde indirilen Kur’an, manevi âlemin güneşi, insanlığın hâkiki ilmi, kulluk kitabı, zikir kitabı, fikir kitabı, duâ kitabı. Alemlerin Rabbi Allah’ın kelâmı, fermanıdır. Her şeyi kuşatan Rabbimizin kuluna hitabıdır. Ramazan-ı Şerif’te nimet sofrası haline dönüşen yeryüzünde,  Mü’min iman eliyle bu sofradan nasiplenir. Şükrün anahtarı oruç ile nimetlerin kymetini bilir. Ahiret ticareti için kârlı bir pazar yeri olan mübarek Ramazan ayında ve Kadir Gecesi’nde amellerinin yeşermesi, büyümesi için değerlendireceği her vakti Nisan yağmuru bilir. Aldığımız her nefeste mükâfatı saklı olan mübarek Ramazan günlerinin, gecelerinin, Kadir Gecesi’nin  feyz ve bereketinden hissemiz ziyade olsun, gönüllerimiz nurla dolsun.