George RR Martin, Jodi Picoult, Jonathan Franzen, John Grisham ve diğer 13 ünlü yazar, yapay zeka (AI) sohbet robotlarını eğitmek için kendi eserlerinin izinsiz kullanıldığını iddia ederek OpenAI'yi telif hakkı ihlali yapmakla itham ettiler.

Söz konusu 17 yazarı temsil eden Yazarlar Birliği tarafından açılan toplu dava, yapay zeka tabanlı sohbet robotu ChatGPT'nin yazarların işlerini izinsiz bir şekilde kullandığı gerekçesiyle açıldı.

Dava dosyasında, yazarlar, OpenAI'nin eserlerini ‘toptan, izinsiz veya bedelsiz’ şekilde kopyalayarak, bu eserlerle sohbet robotunu beslediğini ve bunların yazarların eserlerinden elde ettiği geliri olumsuz etkilediği ve yazarların geçim kaynaklarını tehlikeye attığı ileri sürüldü.

Yazarlar, OpenAI’e karşı açılan dava dosyasında şu ifadelere yer verdiler:

“Bu algoritmalar, davalıların devasa ticari girişiminin kalbinde yer alıyor ve bu algoritmaların merkezinde kitlesel ölçekte sistematik hırsızlık var.”

Dosyada, yapay zeka sohbet robotlarının kullanımının, şirketlerin yazarların eserlerini temsil eden, taklit eden, özetleyen veya başka şekillerde materyaller oluşturmasına olanak tanıdığı belirtildi.

Dava dosyasında ayrıca, OpenAI'nin ChatGPT'yi eğitmek için yazarların kitaplarından internete yasa dışı olarak yüklenmiş olabilecek metinleri içeren bir veri kümesi kullanmış olabileceği iddia edildi. Yazarlar, şirketin içerik kullanımı için bir lisans ücreti ödemesi gerektiğini ifade etti.

İttifakgazetesi.com bütün gelişmeleri yapay zekada sorgulattı ve ChatGPT’nin telif hakkı davasına dair yorumu şöyle oldu:

“OpenAI şimdi bu telif hakkı ihlali iddialarına nasıl yanıt vereceğini belirlemeye çalışıyor. Bu dava, yapay zeka ve telif hakkı konularında daha fazla tartışmayı gündeme getirebilir.”

İttifakgazetesi.com’un ChatGPT’ye yönelttiği “OpenAI yazarlara telif ödeyecek mi?” sorusunu da yapay zeka şöyle yanıtladı:

Dünyada ilk: 60 yaşında güzellik yarışmasını kazanarak tarihe geçti! Dünyada ilk: 60 yaşında güzellik yarışmasını kazanarak tarihe geçti!

“Bu konuda elimdeki bilgiler Eylül 2021 tarihine kadar olanlara dayanıyor. Ancak o tarihe kadar yapılan açıklamalara göre, OpenAI'nin yazarlara telif ödemesi yapma konusunda resmi bir taahhüdü veya planı bulunmuyordu. Yazarlar, OpenAI'nin yapay zeka modeli ChatGPT'yi eğitmek için kendi eserlerini kullanmasının telif haklarına aykırı olduğunu iddia ediyorlardı, ancak bu konuda bir çözüm veya anlaşma henüz ortaya çıkmamıştı. Dava veya müzakereler sonucunda, OpenAI'nin yazarlara telif ödemesi yapma zorunluluğu veya anlaşma gerektiren bir durum ortaya çıkabilir. Ancak bu tür hukuki süreçler ve anlaşmalar zaman alabilir ve sonuçları değişebilir. Güncel bilgilere ulaşmak için ilgili haber kaynaklarını veya resmi açıklamaları takip etmek önemlidir.”

Bu arada OpenAI şirketinden bir sözcü, şirketin, yazarların ve yaratıcıların haklarına saygı duyduğunu, yapay zeka teknolojisinden kazanç sağlamaları gerektiğine inandıklarını ifade etmişti.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)