2022 yılı KPSS sınavları yine şaibeden  kurtulamadı. 'Soruşturmaların ona erdiğini, YÖK Genel Kurulu sonrası açıklanacağını' YÖK Başkanı Prof.Dr. Erol Özvar hoca açıklamıştı.

Sınav skandalları, Prof. Dr. Ali Demir`in ÖSYM Başkanlığında zirve yapmıştı. Ali Demir in ilk skandalı 2010 da KPSS ile başlamıştı. Soruların çalındığı ortaya çıkınca sınav iptal edilmiş, Demir hakkında takipsizlik kararı verilmişti. 

Demir daha sonra ÖSYM Başkanı oldu. 27 Mart 2011 de ise 1.7 milyon adayın girdiği 2011-YGS de şifre skandalı patlak verdi. Avukatlıktan yargıçlığa geçiş sınavında da  AK Parti de görevli eşler sınavda 1. ve 2. oldu. Soruşturmadan sonuççıkmadı. 

2013 Komiser Yardımcılığı Sınavı ndaki soruların önceden bazı kişilere verildiği, 2014 teki TEOG sınavında kopya olayı yaşandığı da belirlenmişti. Binlerce öğrencinin geleceğini etkileyen kopya skandallarından 9 yıl sonra Ankara  Cumhuriyet  Başsavcılığı, Demir hakkında FETÖüyeliği iddiasıyla soruşturma başlattı. Demir, ev hapsine alındı.

Makina Mühendisi olan Prof. Demir 'ÖSYM Başkanlığı sırasında yaşanan kopya skandalları ve FETÖiddiaları üzerine hakkında açılan iki dava ve bir soruşturma birleştirildi.. ÖSYM sorularının matbaaya giderken FETÖtarafından kopyalandığı iddiasını ortaya atan kişi ifadesini polis zoruyla verdiğini söyledi. ÖSYM de 4 yıl başkanlık yaptıktan sonra yine ilgili yasa gereğince İTÜ deki görevime döndüm.' demişti.

Demir, halen  FETÖüyeliği` ve görevi kötüye kullanma` suçlarından 18 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. 

2022 KPSS de soruların sızdırıldığı iddialarının ve soruşturma açılmasının ardından görevden alınan Prof. Dr. Halis Aygün ün   (Karadeniz Teknik Ü niversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü mezunu)  yerine ÖSYM Başkanlığı na Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy atandı. O da ODTÜ Matematik Bölümü nden  mezun olmuş..

Sorunların çözümü için

ÖSYM Başkanı Ölçme-Değerlendirme, Stratejik plan, Performans ölçütleri ve Hizmet Kalite standartları, Bilgisayar v.b. alanında uzman olmalıdır. Zaten etik olmayan hiçkimse bir üst göreve atanmamalıdır. Yoksa, kurumdaki 'yanlış şahısların' sunduklarını kabul ederek 'piyon' olurlar. Günümüze kadar da, ÖSYM`de böyle olmuştur...

Bu nedenle  

Ölçme ve Değerlendirme Daire Başkanı, 

Sınav Hizmetleri Daire Başkanı, 

Yabancı Dil Sınavları Daire Başkanı, 

Bilgi Güvenliği ve Yönetimi Daire Başkanı  konuya hakim, birikimli, sağlam kişiler arasından seçilmelidir.

Bu güzel ülkemizde 'Hiçkimse mi araştırma yapmaz? 

Hep, adamı olan mı atanır? 

Liyakat nerede? 

Yıllardır Avcı Dergiler üzerine çalışma yapan ve yayımlayan akademisyenlerimize neden görev verilmez?;

Başarı isteniyorsa 'ben bilirim' değil 'biz biliriz' demek ve ekip ruhuyla çalışmak gerekir.