Prof.Dr.İnayet AYDIN ile yaptığımız  söyleşinin ikinci  bölümünü yayımlıyoruz.

`height=

AY:  'Öğretmenlik Mesleği' ve 'Rol Modeli Olarak Öğretmen' desem neler söylersiniz? Bişr türlü çıkarılamayan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu' her sorunu çözecek mi?

AYDIN: Okullar, etiğin sadece öğretildiği yerler değil, yaşandığı yerler olmalıdır. Etik değerlerin yerleşmesi ve bireylerin değer koruyarak yaşamasında, gelecek nesillerin bu etik değerleri paylaşmaları ve etik bir yaşamın sorumluluklarını üstlenmeleri temel unsurdur. Gelecek nesillere etik değerleri kazandıracak kurumlar ise eğitim sisteminin temeli olan okullardır. Dürüstlük, nezaket, sorumluluk, adalet, özgürlük, eşitlik, saygı gibi temel insani değerlerin gençnesillere kazandırılmasında okulun ve öğretmenlerin çok büyük etki ve katkıları bulunmaktadır.

En genel anlamda bir rol model, başkalarının hayranlık duyduğu, tavır ve davranışlarının örnek alınarak kopyalandığı kişidir. Öğretmenler de öğrencileri için etkileyici, ilham verici ve taklit edilmeye değer, toplumsal modeller olarak çok önemli bir rol ve sorumluluğa sahiptirler. 

Öğretmenlerin okulda etik kültürün yerleşmesindeki katkısı temel olarak iki boyutta ele alınabilir. 

Birincisi, öğretmenlerin öğrencileri ile ilişkilerindeki etik davranışları, ikincisi ise öğrencilerin kendi aralarındaki ilişkilerde etik yaklaşımları öğrenmeleridir. Öğretmenler

● Öğrencilerin onuruna ve haklarına saygılı davranarak,

● Öğrenciler arasındaki farklılıklara ve kültürel çeşitliliklere değer vererek,

● Demokrasi, adalet, hakkaniyet, eşitlik ve hukukun üstünlüğüne değer vererek, öğrencileri için dinleme, empati ve iletişim konusunda rol modeli olurlar.

`height=

Aynı zamanda öğrencilerin okul içinde sorumluluk almaları, çatışmaları yapıcı biçimde çözmeleri, dinleme ve gözlemleme becerilerini geliştirmeleri ve birbirlerine saygılı davranmaları konusunda da destek olurlar. Böylece öğretmenler okul ve sınıf içerisinde örnek davranışlar sergileyerek öğrencilere iyi bir rol modeli olarak etik kültürün yerleşmesinde ve sürdürülmesinde önemli bir katkı sağlayabilirler.

Öğretmenlik Sümerlerden beri bilinen ve dünyanın en eski ve köklü mesleklerinden biridir. Bu anlamda mesleki yeterlikler, mesleğe girişler, atama ve yer değiştirmeler, mesleki haklar ve sorumluluklar, disiplin konuları ile meslek etiği ilkelerinin köklü şekilde ele alındığı bir 'Öğretmenlik Meslek Kanununa' ihtiyaçolduğu açıktır. 657 Sayılı Kanun, öğretmenlik mesleğinin ihtiyaçlarına ve kendine özgü gereklerine cevap verememektedir. 

Devam edeceğiz;