`height=

YTÜ Sanat ve Tasarım Fak. Dekanı ve Ü AK SADEK Başkanı Prof.Dr.Turan Sağer ile 'SADEK`te 3 yılı' konulu söyleşinin ikinci bölümünü yayımlıyoruz. 

AY: 'Sanatta Yeterlik' Mezunlarının 'Unvan Kullanabilmeleri' yıllardır kangren halinde sürüyor. Şu ana kadar SADEK` de çözemedi. Neden olmuyor?

SAĞER: Afyon`daki toplantımızda Prof. Sabri Yener başkanlığında konsey üyelerinden seçilen bir grup bu konu üzerine çalıştı ve rapor hazırladı. Biz Ü AK yönetim kuruluna sunduk. Konsey olarak sadece öneri yapabiliriz. Yetki ise Ü AK yönetim kuruluna aittir.

AY: Görsel İletişim ve Tasarımı Bölümleri`nin hem Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi hem Güzel Sanatlar Fakültesi, hem de 'İletişim Fakültesi' içinde olmasını doğru buluyor musunuz?

SAĞER: Kuramsal çalışan hocalarımız Sosyal Bilimler alanını sanatsal çalışan öğretim elemanları ise Sanat Fakültelerini tercih ediyorlar. Doçentlik alanlarında da bu şekilde ayrılmış durumdadır.

AY: Müzik ve GSF öğrenci Kontenjanları ilgili Fakültelerce mi?, YÖK Tarafından mı? belirlenmelidir? Sizce kontenjanlar neye göre belirlenmelidir.?

SAĞER:  Kontenjanlar, öğretim üyesi sayısı ve bölümlerin alt yapılarına göre belirlenmektedir. Mevcut durumda zaten böyledir. Ancak YÖK ihtiyaçduyulan bazı alanlarda insiyatif kullanabilmektedir.

AY:  Ü niversiteler 'müzikle ilgili birimlerinin', 'Müzik ve Sahne Sanatları Fakülteleri' adı altında birleştirilmesi konusunda neler söylersiniz!...

SAĞER: Bu konu uzun zamandan beri tartışılan bir konudur. Müzik alanında böyle bir yapılanmaya gidilmesi özellikle idari yapılanma ve bütçe kullanımı açısından daha uygun olduğu ifade edilmektedir. Konservatuarlar açısından daha faydalı olur diye düşünmekteyim. Çok yönlü olarak düşünülüp karar verilmesi gereken bir konudur.

AY: Teşekkür ederim;

SAĞER: Ben de size çok teşekkür ederim.