Mikroplar Ölmez

Sebze ve meyveler, sirkeli suda bekletildiğinde üzerindeki mikroplar ölmüyor. Sirkeli su besinlerin temizlenmesini sağlamıyor. Tarım ürünlerindeki kimyasal ilaçları gidermek için en uygun yöntem karbonatlı suda bekletmek.

Pestisitlerin Tehlikesi

Pestisit, tarımda bitkilere zarar verme potansiyeli bulunan haşereleri ve istenmeyen yabani otları yok etmek için kullanılan kimyasal bir madde. Pestisit içeren kimyasal ilaçlar sağlığımızı ciddi şekilde tehdit ediyor.

sebzetemizleme1

Doğru Temizlik Şart

Bu kimyasalları yok etmek için meyve ve sebzeler doğru bir şekilde temizlenmeli. Pestisitlerin besin yolu ile insan vücuduna girmesi, dolaşım sisteminin bozulmasına, karaciğer ve böbreklerde olumsuz durumlara yol açabilir. Bu sebeple sebze ve meyvelerdeki pestisit kalıntılarını uzaklaştırmak yani doğru şekilde temizlemek çok önemli.

Sirkeli Suda Bekletmek Çözüm Değil

Yapılan bazı çalışmalar, sirkeli suda bekletilen sebze ve meyvelerin üzerindeki pestisitlerin büyük bir kısmının yok olmadığını gösteriyor. Aksine, suyun içinde bekletilen bu ürünlerde pestisitler daha dayanıklı ve zararlı hale geliyor.

Uyarı: Asitli Suyla Karıştırın, Alkali Değil

Tarım ilaçlarının kullanma kılavuzunda “Asitli suyla karıştırın, alkali değil” ibaresi bulunuyor. Bu yolla sözü geçen zehirlerin %90’ı daha güçlü ve daha zararlı hale geliyor.

Sözün özü, sebzelerdeki pestisit ve herbisit (böcek ilacı ve ot ilacı) kalıntılarını güçlendirmek, daha da “etkili” hale getirmek istemiyorsanız sirkede bekletmeyin.

sebzetemizleme

Doğru Temizlik için Karbonat Kullanılmalı

Sebze ve meyveleri en ideal temizleme yöntemi ise karbonat kullanmak. Litre başına 2 tatlı kaşığı karbonat eklemek gerekiyor. Böylece sebze ve meyvelerdeki ilaçların çoğu yok oluyor. Bunun için yarım saat bekleme süresi yeterli.

120 Yıllık aile mesleği: Türkiye’de son 4 usta kaldı! dünyanın her yerinden talep yağıyor 120 Yıllık aile mesleği: Türkiye’de son 4 usta kaldı! dünyanın her yerinden talep yağıyor

İsteğe Bağlı: Sirkeli Suyla İkinci Yıkama

Eğer istenilirse karbonatlı sudan sonra sebze ve meyveler sirkeli suda yıkanıp bakteri ve zararlı maddelerden arındırılabilir.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)