Erken Menopoz Nedir? 

Menopoz, kadınların yumurtalıklarının işlevini yitirmesi ve adet kanamalarının kalıcı olarak durması durumudur. Ortalama menopoz yaşı Türkiye'de 47-49, dünyada ise 51-55 arasındadır. Ancak bazı kadınlarda menopoz 40 yaşından önce de görülebilir. Buna erken menopoz denir.

Menapoz2

Erken Menopozun Belirtileri ve Nedenleri 

Normal menopozla aynıdır. Sıcak basması, terleme, uykusuzluk, sinirlilik, unutkanlık, halsizlik, cinsel istekte azalma, idrar kaçırma, kemik erimesi ve kalp-damar hastalıkları erken menopozun sıkıntıları arasındadır.

Erken menopozun nedenleri arasında genetik faktörler, sigara kullanımı, radyasyon, kemoterapi, enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar, cerrahi müdahaleler sayılabilir.

Menapozz

Erken Menopozun Tedavisi

Kadının yaşam kalitesini artırmaya ve olası komplikasyonları önlemeye yöneliktir. Hormon tedavisi, erken menopozun en etkili tedavi yöntemidir. Hormon tedavisi, menopoz şikayetlerini azaltır, kemik erimesini önler, vajinal kuruluğu giderir, idrar yolu problemlerini düzeltir.

Erken menopozda ayrıca sağlıklı beslenme, egzersiz, güneş ışığından faydalanma, stresten uzak durma, yıllık sağlık kontrolleri yapılması da önemlidir

Kaynak: HABER MERKEZİ