Kemalistlerin Atatürk yanılmaz, söylediği her söz, yaptığı her iş doğrudur dogması Katoliklerin Papanın yanılmazlığı (Papalinfaillibility) dogmasından daha sert, daha katıdır.

***

Ellerine fırsat ve imkân geçerse nice İskilipli  tıf efendileri asacaklarından, nice Erbillli Esad efendileri şehit edeceklerinden hiçkimsenin şüphesi olması.

***

Yazıldığı gibi okunan, okunduğu gibi yazılan kolay alfabeler çocukların ve gençliğin zekâsını köreltir, akıllarının gelişmesini köstekler. Bizim Latin yazımız gibi... Japonları üstün kılan unsurlardan biri çetrefil yazılarıdır, İngilizleri üstün kılan zor imlalarıdır.

***

Türkiye`nin önünde iki ıslah (düzelme, iyileşme) yolu vardır. Birincisi beşerî irade ile olan horizontal (yatay) ıslahtır. İkincisi küllî irade ile olan vertical (dikey) ıslahtır. Türkiye`de birinci ıslahın niyeti bile yok, ismi de geçmiyor. İkinci ıslaha hazır olunuz.

***

Islah olmanın iki temel şartı vardır: Birincisi, ıslah olma niyetine sahip olmak. İkincisi, bu niyeti hayata planlı programlı şekilde geçirmek. Müslüman`ın niyeti dine bağlanmakla olur. Dine bağlanmak ne demektir? Kur`an`a, Sünnete, Şeriata uyacaksın... Ahlakını düzelteceksin... Cahillikten ilme, isyandan itaate, dünyaperestlikten ahirete yöneleceksin, zayıf Müslümanken güçlü olacaksın, zulümden adalete, israftan kanaate, hicret edeceksin. Bunları öğrenmek isteyenler İHYÂ kitabını okusunlar.

***

O aslında kötü bir Müslüman değildir ama şu sayacağım şeyler onu mahv etti yıktı attı:

  1. Lüks mesken hırsı.
  2. Havuzlu lüks yazlık hırsı.
  3. Lüks statü otomobil hırsı.
  4. Cep telefonu manyaklığı ve bağımlılığı.
  5. Pahalı lüks yemekler yeme merakı.
  6. Markalı lüks giysiler.
  7. Jakuziler.
  8. Şatafatlı mobilyalar.
  9. Nefs-i emmaresine uymak.
  10. Fırtınalı denizde rehbersiz gemi kullanmak.

***

Zavallının kafası o kadar taşlaşmış, betonlaşmış ki, derin düşünce ve kültür, edebiyat tarih ve sanat kitaplarını okuyamıyor, okumaya kalksa bir şey anlamıyor. Dedim ya, aklı beyni durmuş.

***

Her şeyin, yemek yemenin bile bir mantığı vardır:

Mantık ona gerekenden, ihtiyacından fazla yeme der.

Lokantaya gitti, bir ana yemek yedi, arkasından başka bir ana yemek daha istedi. Mantık, olmaaaz der.

İçinde zaten kaymak olan şöbiyetin üzerine kaymak konulmasını istedi. Bu bir mantıksızlıktır, görgüsüzlüktür. Selim akıllı insan böyle yapmaz.

Fazla kalori alıp şişmanlamak da büyük bir mantıksızlığın neticesidir.

En iyi yeme içme mantığı İslam dinindedir. Bunu öğrenmek için İmam Gazalî `nin İHYA kitabının yeme içme bölümünü okumalı.

***

Vegan yeme içme İslam`a yüzde yüz uymaz. Doğru tarafları olsa da bütünüyle yanlıştır.

***

O şirret ve edepsiz İslam düşmanını Allahü Teala ya ıslah etsin, yahut (bizden uzakta) belasını versin çarpsın.

***

Kıymetli kitapları çalıp çaldırıp Londra`larda, İtalya`larda satan namussuz hırsız köpekleri affetmiyorum. Hakkım haram olsun, beladan belaya uğrasınlar.

***

Bazı yeni Belediye başkanları makam otomobillerini kaldırmış. Onları tebrik ediyorum. İktisadî ve mâlî sıkıntı çeken ülkemize en yakışmayan şey lüks pahalı şatafatlı resmî makam otomobilleridir.

***

Otoritesine zarar vermeden halka şefkat ve merhametle muamele eden bütün faziletli vali ve kaymakamları tebrik ediyor, ellerinden öpüyorum. Cenab-ı Hak yardımcıları olsun.

***

Müslüman ileri gelenlerin ilk işi, ehliyetli liyakatli, ihlâslıtaqvalıâbidzâhidfirasetli dâhi bir zatı İmam-ı Kebir seçip ona biat ve itaat etmek ve halkı da biat ve itaate çağırmaktır. Bunu yapmazlarsa indallah büyük vebal altında kalırlar.

***

Müslümanlara: Sizden para toplayıp bunların ya tamamını, yahut bir kısmını zimmetlerine geçiren sahtekarlara tabi olmayın, onlardan uzak durun.

***

Müslümanlar birleşirse, İmamet-i Kübra dairesinde çaycılık ve hademelik yapmaya razıyım.

***

O adamlara: Nakşiyim, Nurcuyum, Kadiriyim diye kendinizi satmaya kalkışmayın. Nurcular, tarikat mensupları gıybet etmezler, dilleri ile zarar vermezler. Haddinizi bilin!

***

Vatandaşın biri köpeğini motosiklete bağlamış, hayvanı yerlerde sürüklemiş. Bu haberi duyunca çok üzüldüm, kederlendim.

***

Yaptıkları devrimlerden hiçbiri doğru ve isabetli değildi.

***

Türkiye niçin Japonya gibi olamadı? Bu soruyu günde en az bir kere sormamız ve cevap aramamız lazımdır.

***

Akıl, lisansız bir şeye yaramaz. Lisan yoksa, yahut çok yetersizse birey de toplum da geri kalır, ilerleyemez.

***

Ü çbeş yüz kelimelik çarşı pazar, günlük iletişim Türkçesine siz lisan mı diyorsunuz? Lisan, on binlerce kelime ve terimden oluşan, konuşulmayan, yazılan edebî dildir.

***

İstanbul`da son yirmi otuz yıldan beri papağan yaşadığına göre, şu anda bizde olmayan nice kuş da yaşayabilir. İstanbul`u bir kuş cenneti haline kimler getirecek? Devlet mi, belediyeler mi, bazı sivil toplum kuruluşları mı?..