Ramazan bayramının hemen öncesinde Yıldız Holding`e, Sabri Ü lker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı Başkanı Dr. Talat İçöz`ü ziyarete gitmiştim. Ü lkemizin güzide kuruluşlarından birinin merkezinde bir yandan değerli büyüğümüz Dr. Talat İçöz ile hasbihal ettik, diğer bir yandan da muhatabımızla yapmakta olduğumuz Sözlü Tarih yazı dizisi çalışmamızı müzakere ederek fotoğraf çekildik. Mekândan ayrılırken Yıldız Holding çalışanları bu satırların yazarına Ü lker Fotoğraf Kulübü`nün sergi kataloğu ile mezkû r kulübün Fas gezisine ilişkin fotoğraf albümünü hediye etti. Vakt-i merhû nu gelmiş olacak ki kütüphanemize koyduğumuz kataloglar bugün elimize geldi ve böylelikle okumakta olduğunuz yazı ortaya çıktı. 

`height=

Elime aldığım katalogları incelediğimde Yıldız Holding çalışanlarının bir araya gelerek Fotoğraf Kulübü çatısı altında güzelliklere kapılar araladıklarını öğrendim. Mazisi de bir hayli varmış. Ü lker Fotoğraf Kulübü 2010 yılının Mart ayında kurulmuş. Kulüp bünyesinde holdingin hemen her sektördeki onlarca şirketlerinde iş gören yüzlerce fotoğraf sevdalısını barındırıyor. 

`height=

Sözün bu yerinde iki cümlesiyle iktisat gurusu Mustafa Özel`e atıf yapmakta fayda mülahaza ediyorum. 'Her organizasyonun temelinde derin bir fikir yer alır. İnsanlar bir yola koyuldukları zaman bir ana fikir ve o ana fikir çerçevesinde bir ideale doğru yürümeye başlar.'  Bu bağlamda Ü lker Fotoğraf Kulübü kanaatimce kuruluş ana fikrini, Ü lker çalışanları arasındaki sosyal bağları güçlendirmek ve çalışanlara farklı bakmasını öğreterek fotoğraf karelerinin içinden geçen güzellikler bağlamında hayatın her alanında yeni bir neşe, dinamizm kazandırmak şeklinde tesbit etmiş. 

`height=

Ü lker Fotoğraf Kulübü yöneticileri logoda fotoğraf makinesinin siyah gövde ile temsil edildiğini belirttikten sonra şu cümleleri kuruyor. 'Logo tamamen yuvarlak şekillerden oluşturuldu. Gövdeyi oluşturan yuvarlaklar ve etrafındaki küçüklü büyüklü yuvarlaklar ise kulüpteki fotoğrafçı insanları, eğitmenleri temsil ediyor. Bu fotoğrafçı insanlar birbirlerine dokunarak, yaklaşarak gövdeyi, kulübü oluşturuyor. Fotoğraf makinesinin objektifini ifade eden büyük portakal yuvarlak ise kulübün rengini belirliyor. Portal rengi kulübümüzün canlı ve dinamikliğini simgeliyor.'

`height=

Bazen görmek ve keşfetmek için bir araya gelmek gerekir!

Mustafa Özel ile devam edelim... Mustafa Hoca sohbetlerinde sıklıkla FB`li olmaktan Farklı Bakış açılarını gözetmenin öneminden bahseder. Biz de bu noktadan hareketle bir FBli nazarıyla logonun ortasına bir yıldızın Ü lker yıldızının yerleştirildiğini pekâlâ söyleyebiliriz. Malum olduğu üzere Ü lker, namı diğer Süreyya, bir yıldız kümesi; Logonun ortasında konumlandırılan büyük yıldızın etrafını saran ve ana gövdeden asla kopmayan küçük yıldızlar büyük hedefleri bir yandan topyekû n çalışarak birlikte başarmayı, diğer yandan da bütünün içinde bambaşka dünyaları, bakış açıları olan fertlerin güzeli görme, arama, bulma ve anlamlandırma çabalarını temsil ediyor. Konu fotoğraf ve fotoğrafçılık çünkü... Buradan hareketle güzel, güzel gözle görülür. Mutlak güzeli her göz tekil çabalarla keşfedemez. Bazen görmek, keşfetmek  için bir araya gelmek, el ele tutuşmak, hep birlikte el ve gönül birliğiyle ufukları taramak gerekir. Bununla birlikte gören, göz de değildir, gönüldür, topluluk ruhudur; Logonun bütününü oluşturan vahdet (birlik) içinde kesreti (çokluğu) oluşturanların bakma eylemi bir müddet sonra topluca görme, keşfetme ameliyesine dönüşür.  Zamanla birlik üyelerinin tamamı mahir bir kâşif olur. Topluluk üyeleri önceleri bakarken cemiyet içindeki tekâmül süreçlerinden geçerek görmeyi öğrenir. Şimdi şöyle bir cümle kurabiliriz: Ü lker Fotoğraf Kulübü`nün logosu Ü lker yıldızı etrafında sıralanan mutlu, mesud fotoğrafçıların mutluluğu keşfetme çabalarını temsil ediyor. 

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu kurucu yönetim kurulu üyesi Ali İhsan Gökçen`in danışmanlığını deruhte ettiği Kulüpte temel fotoğraf eğitimlerinin yanı sıra, makro, gezi ve portre fotoğraf eğitimleri ile birlikte ilgililerine sualtı eğitimleri de veriliyor. Fotoğraf eğitimleri yurtiçi ve yurtdışı kültür-fotoğraf gezileriyle pekiştiriliyor.

`height=

Başkan Ali Ü lker: Gönlümde engin ufuklar açtınız.

Spor ve sanatla ilgisiyle tanınan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ü lker`in, Ü lker Fotoğraf Kulübü`nün 1. Fotoğraf Sergisine yönelik izlenimleri şöyle şekilleniyor: 'Herkesin bir hobisi olmasına ve vaktini en güzel şekilde değerlendirmesi gerektiğine inanın biri olarak öncelikle bu sergide emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Uzun uğraş ve bekleyişlerle ortaya çıkan bu sergi muhteşem olmuş. Sanki sizlerle birlikte seyahat etmiş o mekânları görmüşçesine zevk ve keyif aldım. Â nı, kadraja hapsetseniz de gönlümde engin ufuklar açtınız.'

Murat Ü lker: Uğraşlarınızı ilgiyle takip ediyorum.

Yıldız Holding YK Ü yesi Murat Ü lker in de amatör fotoğrafçı olduğunu katalogdaki selâmlama yazısından öğreniyoruz: 'Benim de bir zamanlar amatör fotoğrafçı olarak gönül verdiğim bu hobi ile ilgili uğraşlarınızı ilgi ve heyecanla takip ediyorum. Sergiyi gezerken heyecanlandım, sadece şirkette bir hobi faaliyeti değil, aynı zamanda eserleriniz de beni heyecanlandırdı. Sizin için bir değeri varsa takdir ve selâmlarımı sunarım.'

Fotoğraflar hayata ve hakikate dair esaslı pencereler açarken, fotoğraf gezileri paylaşmayı, dayanışmayı, işbirliğini, sahiplenmeyi, özveriyi, bir adım öte sorumluluğu pekiştirirken Ü lker Fotoğraf Kulübü`nün bir üyesi düşüncelerini ortaya koyuyor:  'Holding çalışanlarını farklı bir vizör, ışık ve kompozisyondu buluşturan, kadrajını her zaman sevgi, saygı, hoşgörü, işbirliği ve yardımlaşmaya netleyen, diyafram ayarını dostluğa açarak birlikte öğrenmeye, birlikte üretmeye odaklanan sanatseverler topluluğu; ' cümlesini kuruyor.'

`height=

Amatör ruhla profesyonelce yapılan işler önemli.

Amatör ruhla profesyonelce yapılan işler önemli. Fotoğrafçılığı da bu cümleye dâhil edebiliriz. İktisat gurusu Mustafa Özel`le başladık, cennetmekân Keynes Adnan` Adnan Büyükdeniz`le devam edelim; Adnan Büyükdeniz iktisadı sadece rakamlardan ibaret görmeyip ekonominin bileşenlerine insan unsurunu da dâhil etmişti. Aynı zamanda amatör fotoğrafçı olan Adnan Büyükdeniz`in davetiyle Yerkürenin Renkleri serlevhalı resim sergisinin açılışına katılmıştım. Dr. Büyükdeniz sergisini gezdirirken 40 ülkede çektiği fotoğraflar özelinde amatör fotoğrafçılık serencamıyla ilgili şu cümleleri kurmuştu. 'Bu fotoğraflar fotoğrafçılık merakımın ve heyecanımın ürünü... Bu sergi görme isteğimizin, görüp de belgeleme isteğimizin tetiklemesiyle başlayan bir serüvenin belki de ilk adımlarından biri; Var olan güzelliğe tanıklık etmeniz, onu belgelemeniz ve başkalarıyla paylaşmanız; İşte benim, önceleri bir hobi olarak başlayan ve sonunda kaçınılmaz olarak bir tutkuya dönüşen fotoğrafçılık serüvenimin belki de en güzel tanımı.'

Amatör fotoğrafçılığın anahtar kelimeleri;

Heyecan, umut, bakmak, görmek, alın teri, keşfetmek, belgelemek, tanıklık etmek ve paylaşmak amatör fotoğrafçılığın anahtar kelimeleri olsa gerektir!

'Ben öldüm, sen uçmayı unutma!'

Ü lker yıldızı kâinatta yerli yerinde duruyor, asuman âşıkları gönül gözleriyle enfüsî âlemde keşfe çıkarken fotoğrafçıların gezileri ana kucağı misali sığınma sahnesine dönüşüyor. Umut, bir Şehbal kuşunun kanadında ötelere, ötelerin ötesine sırlanan Mustafa Özel`in validesi Bedriye Ana`nın ömrünün son demlerinde muhabbet kuşuna fısıldadığı 'Ben öldüm, sen uçmayı unutma' cümlesinde gerçek anlamını buluyor.

`height=