İlber Ortaylı'dan Ayasofya yorumu: Namaz kılmak için gudubet bir bina Ayasofya'da tuvaletler yapalım İlber Ortaylı'dan Ayasofya yorumu: Namaz kılmak için gudubet bir bina Ayasofya'da tuvaletler yapalım

Issız Cuma’nın sırrı ne?

Yenice ilçesine bağlı Seyvan ve Çakıroba köyleri arasında bulunan Issız Cuma camisi, 1335 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Etrafta başka yapı olmadığı için camiye ‘Issız’ adı verilmiş. Caminin yanındaki mezarlık ise yaklaşık 680 yıllık olduğu sanılıyor. Mezarlık, Seyvan köyü tarafından kullanılıyor.

5A718D1B6136201930094D75

Anne ve kızın mezarları birleşiyor!

Mezarlıkta yaşanan en ilginç olaylardan biri, 52 yıl önce yaşandı. Seyvan köyünden Hatice Erkek, doğumdan sonra öldü. Doğumdan 20 gün sonra ölen kızı Ayşe ise annesinin yanına gömüldü. Ancak aile, mezarlığı ziyaret ettiklerinde, iki mezarın birbirine birleştiğini gördü. Mezarları ayırmaya çalıştılar, ancak başaramadılar. Sonunda anne ve kızın mezarlarını olduğu gibi bıraktılar. Ayşe’nin süt annesi Emine Ungurlu, “Ama bakın şimdi yine bir aradalar” diyerek olayı anlattı.

55Ea999Ef018Fbb8F88A9055

47 yıl sonra çürümemiş boncuk ve ip!

Mezarlıkta yaşanan bir başka esrarengiz olay ise, 1967 yılında gerçekleşti. Seyvan köyünden Emine Salı, 3 yaşındaki kızı Hatice’yi suya düşürdü. Küçük kız öldü ve Issız Cuma mezarlığına gömüldü. Anne Salı, kızının saç örgüsüne bağladığı boncuğu, bir iple mezar tahtasına bağladı. Ancak aile, maddi durumları yüzünden kızlarına mezar yaptıramadı. Anne Salı, 47 yıl sonra kızının mezarını yaptırmak için para biriktirdi. Mezar açıldığında ise, anne Salı şoke oldu. Mezar tahtası erimiş, ancak boncuk ve ip çürümemişti. Anne Salı, “Benim tahtaya bağladığım boncuk ve ip 47 yıl önce bağladığım gibi çürümemiş halde” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ