Science Alert’ten Carly Cassella yunusların yaptığı hırsızlığı şöyle anlatıyor:

F-16 ÖZGÜR Platformu Milli AESA radarı ile ilk uçuşunu yaptı F-16 ÖZGÜR Platformu Milli AESA radarı ile ilk uçuşunu yaptı

Onlarca yıldır, Perth'in yaklaşık 160 kilometre güneyindeki Bunbury bölgesindeki şişe burunlu yunuslar ve yerel yengeçler, yem konusunda bir savaşa kilitlenmiş durumda.

Koombana Körfezi'ne bir yengeç kabı düştüğünde yerel yunuslar, genellikle kıskaçlanmış eklembacaklıların sürünerek gelmesinden önce ölü balıkları kapmak için saldırır.

Yaban hayatı koruma uzmanı Rodney Peterson sorunu duyduğunda, ağa dolanma riskleri göz önüne alındığında yunusların güvenliğinden endişe etti.

Peterson, hırsızları çalışırken filme alma olasılığı hakkında eğitim, araştırma ve ekoturizm projelerini finanse eden kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Bunbury'deki Dolphin Discovery Center'a başvurdu.

Film yapımcılarından, çevrecilerden ve araştırmacılardan oluşan bir ekip, iki yıldan fazla bir süre boyunca Koombana Körfezi'ndeki "yengeç yemi hırsızlarının sırlarını" ortaya çıkarmak için kafa kafaya verdi.

Turkuaz dalgaların altında ve kumlu deniz tabanında yerel yunuslar, uzun burunlarını, çenelerini ve dişlerini kullanarak yengeç kaplarından yem çekerken kameralara yakalandı.

Yem saksıların altına takıldığında veya kutuların içine saklandığında bile yunusların tuzakları ters çevirmeye veya mandallı kutuları açmaya başlaması uzun sürmedi.

Yunus Keşif Merkezi'nin sosyal medyadaki videoyla birlikte yayınladığı başlıkta "Gördüklerimiz karşısında şaşkına döndük" diyor ve araştırmacılar Dr Simon Allen ve Dr Delphine Chabanne de aynı ifadeleri kullandı.

Murdoch Üniversitesi'nde hayvan ekolojisi ve davranışı üzerine çalışan Chabanne ve yunus davranışı uzmanı Allen, bu tür davranışları hiç bu kadar detaylı görmediklerini belirtti.

Dünyanın dört bir yanındaki yunusların, trol teknelerinden ve eğlence amaçlı balıkçılardan balık ve yem çaldıkları biliniyor.

Örneğin Florida'da, geçmişte şişe burunlu yunusların yengeçlerden yem çaldıkları kayıtlara geçmişti.

Ancak uzmanlara göre, Koombana Körfezi'ndeki yunuslar ve yengeçler arasındaki etkileşimler benzersiz derecede karmaşık.

Oyundaki fiziksel ve zihinsel problem çözme gerçekten etkileyici.

Projede gönüllü film yapımcısı olan Axel Grossmann, WordsSideKick.com'a, yalnızca bazı yunusların bu davranışa katılması nedeniyle, yengeç yemi çalmanın açlık nedenlerinden çok 'eğlence' veya 'kolaylık' için olabileceğini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ