Akademisyenler yazmış ve bize de göndermişler;

Sayın Prof. Dr. Muzaffer ŞEKER (Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı) Hocam 18 Temmuz 2022 tarihli ve 2022/11 sayılı, 19 Ağustos 2022 tarihli ve 2022/06 sayılı Doçentlik komisyonu toplantısında alınan kararlar neticesinde 4082 başvuru yapan doçent adayından yaklaşık olarak 350`si yukarıda belirtilen kararlar neticesinde etik ihlal yaptıkları gerekçesi ile Etik incelemeye sevk edilmiştir.(EK-1). Etik incelemeye sevk edilen doçent adaylarına ulaşan belgelerden edinilen bilgilere göre, Etik inceleme konusu FEB-Fresenius Envirmental Bulletin isimli derginin yağmacı statüde değerlendirilmesi ve adayların bu dergide yayını olması olarak belirtilmektedir. Bu dergi hiçbir zaman 'Yağmacı/Şaibeli' dergiler. statüsünde yer almadığı (EK-4) gibi, Yükseköğretim kurumunda böyle bir listenin olmadığı bilinmektedir. Türkiye`deki birçok üniversite başta Hacettepe, ODTÜ , Marmara Ü niversitesi gibi önde gelen üniversiteler.  beelist.com üzerinden taranan 'Yağmacı/Şaibeli' dergiler listesine göre yaptıkları işlemlerde dergilerin kabulünü sağlamaktadırlar. Beellist.com sitesi güncel olarak tarandığında 'yağmacı/şaibeli' dergiler listesinde FEB-Fresenius Envirmental Bulletin dergisinin yer almadığı da görülmektedir. 10 Eylül itibari ile 350 sayısının daha da artacağı öngörülmektedir. Çünkü henüz jüri raporu tamamlanmayan bir çok Doçent adayı olup kendilerinin de bu dergide yayınları olduğu bilinmektedir. Yine edinilen bilgiler neticesinde Jüri üyelerinden gelen raporların çoğunun olumlu olmasına rağmen Ü AK
komisyonunun bu şekilde toplu etiğe sevk kararı aldığı ve bu durumun (Ü AK`ın toplu kararı) hukuka aykırı olduğu da ayrıca belirtilmektedir (EK-5).

Ü AK tarafından 23 09 2020 tarihinde üniversitelere gönderilen ve Yükseköğretim Kurulu`nun 07 03 2019 tarihinde aldığı kararı (EK-2) belirten yazıda yağmacı/şaibeli dergi konusunun net bir şekilde tanımlanmamış olması bir çok adayın Doçentlik Başvurusunda bulunmasını hızlandırmıştır (Bu yazıda açıklandığı şekilde
basım ücreti alan SCI/SCI-Expanded/SSCI dergiler yağmacı/şaibeli statüsüne sokulmuştur. Bu durumda basım ücreti alan dergide yayını olan ve bunu doçentlik başvuru beyannamesinde kullanılan bir çok aday doçentliğini de almıştır). Nitekim FEB-Fresenius Envirmental Bulletin ile benzeri dergilerde yayınları olan ve bu yayınları beyannamelerinde kullanan bir çok doçent adayı da Mart 2022 başvuru dönemine kadar Doçentlik Ü nvanı almaya hak kazanmıştır. Ü AK tarafından 25 Ocak 2022 tarihinde yapılan duyuru (EK-3) ile FEB-Fresenius Envirmental Bulletin gibi Q4 kategorideki dergilerin yağmacı/şaibeli dergi kategorisinde olmadığı anlaşılmaktadır. Bu sebeple aslında daha önce bu tür dergilerde yayınları olan Doçent adayları başvurularını ertelemişken bu karar ile yağmacı/şaibeli dergi tanımı Ü AK kararı (EK-3) ile netleştiğinden dolayı birçok aday Mart 2022 dönemindeki başvuru sürecinde bu yayınlarını beyannamelerinde kullanmıştır. Ancak 18 Temmuz 2022 (2022/11 Sayılı Karar) ve 19 Ağustos 2022 (2022/06 Sayılı Karar) tarihleri itibari ile alınan kararlar (Ek-1), bu yayınlar ile başvuran tüm adaylar için haksız bir sürecin başlamasına neden olarak mağduriyet oluşturmuştur. Mağduriyet yaşayan adayların Sosyal Medya platformlarında kurmuş olduğu guruplarda çok açık ve net bir şekilde bugüne kadar bir çok Doçent ve Profesör ünvanına sahip hocalarımızın da bu dergide yayınının olduğu belirtilmektedir. Ayrıca bu dergideki makaleleri ile kriterleri sağlayan birçok değerli öğretim üyesi akademik yükselmeler yapmış ve hale hazırda bir kısmı idari kadrolarda da görev yapmaktadırlar.

Sayın hocam, edinilen bilgiye göre Ü AK doçentlik komisyon üyesi sayın Prof. Dr. Hüsnü DEMİRSOY hocanın yapmış olduğu şaibeli/yağmacı dergilerle ilgili sunumundan sonra (EK-9) Ü AK Doçentlik komisyonu Mart 2022 başvurusunda FEB-Fresenius Envirmental Bulletin dergisinde yayınları olan tüm adayları toplu olarak etiğe sevk etmiştir. Ancak Prof. Dr. Hüsnü DEMİRSOY ve eşinin birlikte benzer şekilde kendi sunumunda yağmacı/şaibeli olarak nitelendirdiği dergilerde yayınları olduğu tespit edilmiştir (EK-6).
Dergi editörü olan ve bugüne kadar bir çok ödüle mazhar olan (EK-7) Ord. Prof. Dr. Harun PARLAR hocamız ile yaşanan durum hakkında iletişime geçilerek durum kendisine aktarılmış, kendisi yaşanan bu durumdan dolayı derin üzüntüsünü ve Türkiye`ye yönelik hayal kırıklığını ifade eden mesajını adaylarla paylaşmıştır (Ek-7). Sayın hocam Harun hocamız yazmış olduğu mesajda, kendisinin mücadeleye yurt dışında devam edeceğini, artık Türkiye`den yayın kabul etmeyeceğini, yaşadığı bu haksız uygulamayı ilişkide olduğu tüm dergiler ve kuruluşlarla da paylaşacağını, Türkiye`de akademisyenliğin hak ettiği yerlere gelmesi için çok mücadele ettiğini bundan sonraki süreçte Türkiye`de olan tüm akademisyenlerinde Türkiye akademisi için mücadeleyi kendilerinin yapması gerektiğini beyan ederek üzüntüsünü belirtmiştir (Ek-8).

Sayın hocam Harun hocamızdan alınan bu mesajdan yola çıkarak, doçent adaylarının yaşamakta olduğu bu haksızlık karşısında Doçent adaylarının ve Ord. Prof. Dr. Harun PARLAR hocamızın yanlarında yer almanızın onların en büyük arzusu olduğunu düşünmekteyim. Saygılarımla.

`height=

Burada adı geçen dergilerden biri FEB dergisi. Sosyal ve beşeri bilimler etik kurul kararı. Yazıda, önce yayın tarihinden söz edilmiş. Sonra 'dergilerin şaibeli olmadığıyla ilgili açıklamaları uygun bulunmuştur' denilmiş. En son yapılan incelemede, derginin saygın veri tabanında tarandığı anlaşılmış. FEB dergisi de Web of Science da taranmasına rağmen bize gelen bilgiye göre 428 kişi resen etiğe sevk edilmiştir.

Son olarak bir beyanname hazırlanmış ve adaylara imzalatılıyormuş;

`height=

Özellikle 3`üncü mad. İlginç. Sorumluluğu tamamen adaya yüklüyor. Biz, akademisyenlerin sorunlarının hızlı ve hakkaniyetle çözümünden yanayız;

Eğitim-Kültür-Sanat alanı gelişmeleri takip için @drgoktanay