Adı, Rumeli türküleriyle bütünleşen Arif Şentürk de dünya nöbetini tamamlayarak ebediyet âlemine göçtü. Rahmet olsun. 

`height=

O, bizim 'Arif aga'mızdı. Çocukluğumda siyah beyaz televizyon ekranlarından âşinalık kesbettiğimiz Kumanovalı Arif Şentürk`ün hoş bir âvâzı vardı. Ve baki kalan bu kubbeye saldığı o âvâz(e) tabir caizse Rumeli`nin sesiydi. Arif Aga 'Aman bere deryalar' ile, 'Ramizem' ile 'Kızılcıklar oldu mu' ile suyun öte tarafından Trakya`ya ve Anadolu coğrafyasına serhad illerinin haberini taşırdı. 

Tuna boylarının tok sesi!

O, Türk`ün türküleriyle Rumeli`ye açılan içsesinin kapısıydı. O, soyadından aldığı ilhamla Türk`ün şen sesini gönülleri uçuca ekleyerek Trakya`dan, Balkanların orta yerine taşıdı. Bir sıla köprüsü oldu. Düğünlerde, kına gecelerinde, kahvehanelerde, kırlarda, bahçede, hâsılı hayatın yaşandığı hemen her yerde onun derlediği türküler çalıp söylendi, söylenip çalındı.  

Tuna boylarının tok sesiydi o. Türküye sadece ses vermiyor, yaşıyor, bir adım öte yaşatıyordu. 

Onun seslendirdiği Rumeli türkülerini hep hatırlayacağız. 

Arif Aga`nın âvâzını¸ Makedonya`dan, Kosova`dan, Bulgaristan`dan, Yunanistan`dan ve dahi Bosna Hersek derlediği türkülerde günden güne içimizde büyüyen bir hasretle yâd edeceğiz.

Delikanlılık vasfını kendisinden bellediğimiz, Türküleriyle ötelere pencere aralayan Arif Aga`ya rahmeti vesile kılarak, bir adım öte rahmet deryalarına gark olması niyaz ederek bir vefeyât dosyası hazırladık. 

İttifak Gazetesi camiası olarak merhuma rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar temenni ederken, dosyamıza katkıda bulunan kıymetli yönetici, mû sikî muallimi ve icracısı İsmail Yılmaz`a, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı, değerli kültür adamı Mahmut Bıyıklıya, orkestra ve koro şefi, kanun sanatçısı, makam müziği bestecisi, eğitimci, akademisyen Prof. Dr. Ruhi Ayangil`e ve Hayrabolu Belediye Başkanı Dr. Osman İnan`a yaptıkları katkılar için teşekkür ediyoruz.

Arif Şentürk türküleriyle yaralarımıza merhem olmuştur.

`height=
İsmail Yılmaz
Yönetici-Mû sikî Muallimi

Kalbimizde kapanmayan bir yaradır Balkanlar. Arif Şentürk ise türküleriyle bir merhem olmuştur yaralarımıza. Debreli Hasan`ı dinlediğimizde varırız Draman Köprüsü`nün yanına, Aman Bre Deryalar ile hissederiz iki nişanlı gencin hicranını. Rumeli`mizin bize kattığı nadide sanatçı Arif Şentürk`ü yalnızca dinlemek yetmez, türkülerinde derin bir derya vardır adeta. Çocukluğumuzun Arif Şentürk abisidir o; Bizim neslin, türkülerle Rumeli denince akla ilk gelen yorumcusudur; Sadece bir yorumcu demek de yetmez sevgili rahmetli ağabeyimize, kendisi aynı zamanda bir Rumeli beyefendisiydi; Zannediyorum bir daha bu topraklara böyle bir sanatçı artık gelmeyecek; Kendisine Mevla`dan rahmet yakınlarına sabr-ı Cemî l niyaz ederim...

 

Aman bre Arif Aga

`height=
Mahmut Bıyıklı
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı

Balkanları kaybedişimizin hikâyesi tarihin en acı sayfaları arasında yer alır. Yüz yılı aşkın bir süre geçse de acısı hâlâ geçmedi. Çekildiğimiz toprakların ağrısı içimizden hiççıkmadı. Biz orada kalamasak da oralar hep gönlümüzde kaldı. O yüzden gönül coğrafyamız diyoruz şimdilerde. Gönlümüzün sınırlarını kim sınırlandırabilir ki. Gönlümüzden kıyamete kadar silinmeyecek Balkan coğrafyası.

Asırlar geçse de kalbimiz oralarla çarpmaya devam edecek. Bir kere İslam toprağı olan yer ebediyen İslam`dır der fakihler. 

Rumeli ebediyen bizimdir ve bizim kalacak.

O yüzden Rumeli ebediyen bizimdir ve bizim kalacak.

Bize oraları anlatan her eser her kişi her türkü aslında bizi bize anlatır. O yüzden her Rumeli türküsü dinlediğimizde yıllardır görmediğimiz akrabamıza sarılıyormuş hissine kapılırız. Oyun havası formunda söylenen türkülerde bile bizi tarifsiz hüzün kaplar. Ah deriz hep ah o topraklar; Ah Rumeli!

Bize oraları yaşatan adam.

Bizim Rumeli`yle bağımızı güçlü tutan köprü şahsiyetlerden birisiydi Arif Şentürk. Dün Rahmeti Rahmana kavuşan usta sanatçının vefât haberi gelince yanımdaki bir dostumun gözleri nemlendi. Hiçtanımazdım ama türkülerinde hep kendimi bulurdum dedi. Balkan göçmeni olmayan Anadolu evladının bu sözleri aslında hepimizin ortak duygusunu yansıtıyor. Çünkü Şentürk bize türküleriyle kalbimizin bir parçasını hatırlattı. Rumeli`yi Anadolu`ya taşıdı. Özlemlerimizi, acılarımızı, ahlarımızı, eyvahlarımızı yüzündeki o saf tebessümü eksik etmeden söyledi durdu. Kumanova`da kalan çocukluğunun heyecanını hiçkaybetmeden bir ömür sürdü. Bırakıp gelmek zorunda kaldığı toprakların kokusunu, rengini, neşesini hem yaşadı hem yaşattı. Yoğun baskılara dayanamayan babasının çocuklarının kimliğini, inancını korumak için çıktığı göçyolundaki gözyaşlarına şahitlik etti. O yoksul ama gururlu adamın dağ gibi duruşunu hep örnek aldı. Eğilmedi bükülmedi. Emeğin kutsiyetine inanarak açtığı berber dükkânında rızkını temin etti. Bir yandan mesleğini icra ederken kaderin planına teslim olarak yaşadığı hayat onu sahnelere taşıdı. Bir sabah bütün ülkenin dilinde Aman Bre Deryalar türküsü vardı. O günden bugüne binlerce kez dinlesek de doyamadığımız bu türkü Şentürk`ü meşhur etti. Bu türküyle sevdalısı olduğu Türk milletinin Arif Ağası oldu. 

Arif Şentürk tam bir kültür köprüsü vazifesi gördü.

Nida Tüfekçi`nin 'madem Rumelilisin Rumeli türkülerini seslendir' demesiyle anaların bağrında kalmış sandıklarda saklanmış türküleri gün yüzüne çıkararak Türkiye`nin gündemine taşıdı. Bu yönüyle Arif Şentürk tam bir kültür köprüsü vazifesi gördü. Rumeli`yle Anadolu arasında koparılmış bağları sanat yoluyla yeniden kurdu. Aradaki sınırları ortadan kaldırarak aynı sevinçte ve acıda bizi birleştirdi. Balkanlardan gelenleri türküleriyle tekrar oraya götürürken Balkanları da İstanbul`a getirdi. Rumeli Türkleri arasında adı efsane gibi yayıldı.

Arif Şentürk`e Bayrampaşa`da vefâ gecesi.

Son nefesine kadar sahneden kopmayan usta sanatçıya geçen ay Bayrampaşa`da bir vefâ gecesi düzenledik. Kendisinin izinden giden sanatçılar çıktılar onun türkülerini okudular.

Gençlerin elinden tutan, onlara ustalık yapan Şentürk`ün gözleri doldu. 'Yeni nesil Rumeli türkülerine sahip çıkıyor, artık ölsem de gam yemem' dedi. 

Kendisiyle ilgili yapılan son programda emeğimiz oldu hamdolsun. Vefâ gecesinin vedâ gecesi olduğunu bilmeden Ustaya saygımızı bildirmiş olduk. 

Geçtiğimiz hafta rahatsızlandığı haberini aldık. Dün de göçünü topladığına dair acı haber geldi. Her fani gibi ömrünü tamamladı ve aramızdan ayrıldı. 

Onu hiçbir zaman unutmayacağız. Rumeli Türkülerini onun sesinden dinlemeye devam edeceğiz. 

Mekânı cennet menzili mübarek olsun inşallah.

Arif Şentürk türküleriyle her kesimin beğenisini kazanmıştır.

`height=
Dr. Osman İNAN
Hayrabolu Belediye Başkanı

Değerli Türk Halk Müziği Sanatçımız Arif ŞENTÜ RK Rumeli Türküleri yorumlarıyla gönlümüze taht kurmuştur. 47 yıllık müzik kariyerinde 12 albüm yapmıştır. Rumeli Türkülerinden Ramize, Safiye ve Deryalar ile her kesimin beğenisini kazanmıştır.

Böylesine değerli ve güzide bir sanatçımızın bir dönem Kırklareli İlimizde yaşamış olması, doğal ve sevecen kişilik yapısıyla tüm sevenleri gibi beni de kendine hayran bırakmıştır.

Kıymetli Sanatçımız Arif ŞENTÜ RK`ün vefatını derin üzüntüyle öğrendim. Eserlerinin nesiller boyunca hafızalarda kalacağına eminim. Biz de Hayrabolu Belediyesi olarak sanatçımızın şarkılarının bulunduğu bir CD hazırlamayı, halkımızla paylaşmayı ve hatıralarını yaşatmayı planlıyoruz. Bu vesileyle kendisine Allah`tan rahmet ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.           

Arif Şentürk geniş mû sikî coğrafyamızın ve ortak ses dünyamızın çok değerli bir şahsiyetidir.

`height=
Prof. Dr. Ruhi Ayangil
Orkestra ve koro şefi, kanun sanatçısı, makam müziği bestecisi, eğitimci, akademisyen

Merhû m Arif Şentürk üstâd ile onun evlâd-ı Fâtihân diyârının vâsî , hüzünlü atmosferini terennüm eden eserleri ve o eserlere hayatiyet veren kendine özgü olağanüstü tarz u edâsı yanında, rakî k gönlünden neş et eden samimiyet dolu güçlü, güzel sesini defâatle dinlemiş ve fevkalhadd telezzüz etmiş bir hayrânı olmanın dışında bir muârefemiz, bir musâhabemiz ma teessüf bulunmamaktadır.

Geniş mû sikî coğrafyamızın ve ortak ses dünyamızın çok değerli bir şahsiyeti, gerçek bir halk san atkârı olan Arif Şentürk üstâdımızı bu vesî le ile hürmetle anıyor, isminin, eserlerinin ve hâtırâsının ebedî olması niyâzı ile Cenâb-ı Bârî (CC) ve Tekaddes Hazretleri nden ganî rahmet diliyorum.'

`height=
Arif Şentürk
1941-2022

Makedonya nın Kumanova kasabasında doğan Şentürk, ilk ve ortaöğretimini burada bulunan bir Türk okulunda tamamladıktan sonra 1956 yılında ailesiyle birlikte Türkiye ye göçetti. Önce Kırklareli ye yerleşen aile daha sonra İstanbul un Zeytinburnu semtine taşındı.

Bakırköy ve Yeşilköy Halkevi Müzik Okulu nda müzik eğitimi alan Şentürk 1975 yılında TRT Amatör Sesler Sınavı nda başarılı oldu ve Nida Tüfekçi tarafından desteklendi. Müzik hayatı boyunca toplam 12 albüm dolduran Şentürk Makedonya, Kosova, Bulgaristan, Bosna Hersek, Yunanistan gibi bölgelerden derlediği özellikle Deryalar, Ramize, Safiye gibi Rumeli türküleriyle beğeni kazandı.