South American Earth Sciences dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bu yeni tür, dinozorlarla aynı dönem denizde yaşayan mozasorların alt türü Yaguarasaurus regiomontanus.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Yaguarasaurus regiomontanus'un kafatası fosili, Meksika'nın Nuevo Leon eyaletinde bulundu.

Mosazorlar denizde yaşayabilmelerini sağlayan dev yüzgeçlere sahip kertenkelelerdi.

90 milyon önceki Geç Kretase Devri'nde yaşayan bu canlılar, o dönemlerde denizde yaşayan en büyük canlılardı. 

Survivor'da Aleyna'nın Sercan'la dans ettiği anlar sosyal medyada gündem oldu! İzleyicilerden tepki yağdı... Survivor'da Aleyna'nın Sercan'la dans ettiği anlar sosyal medyada gündem oldu! İzleyicilerden tepki yağdı...

Bir mağaradaki arkeolojik kazı sırasında ortaya çıkan kafatasının üzerindekini görenler dehşete kapıldı Bir mağaradaki arkeolojik kazı sırasında ortaya çıkan kafatasının üzerindekini görenler dehşete kapıldı

Avatar filmlerinin neden bu kadar geciktiği ortaya çıktı Avatar filmlerinin neden bu kadar geciktiği ortaya çıktı

1220136-372613102

Dünyayı karıştıran sonuç! DNA raporları açıklandı: İnsan değillermiş! Dünyayı karıştıran sonuç! DNA raporları açıklandı: İnsan değillermiş!

BOYU DİĞERLERİNE GÖRE DAHA KISA

Paleontologlara göre keşfedilen bu yeni tür, 90 milyon önceye tekabül eden Geç Kretase'nin Turoniyen döneminde yaşadı.

Mosazorların Halisaurinae, Mosasaurinae, Tylosaurinae ve Plioplatecarpinae adlı en az 4 alt aileden oluştuğunu belirten bilim insanları, keşfedilen türün Plioplatecarpine'ye ait olduğunu söylediler.

1220091-456925086

Kısa bir gövde yapısına sahip Plioplatecarpinae, çok iyi bir yüzücüydü.

Museo del Desierto'dan paleontolog Hector Rivera-Sylva liderliğindeki ekip, Geç Kretase döneminde 40'tan fazla mozasor türü olduğunu ve en büyüğünün uzunluğunun 12 metreye vardığını belirtti.

Mosasaurus hoffmani, bu boyutlarıyla günümüzdeki en büyük köpekbalıklarının iki katı büyüklüğündeydi.

Uzun ve ince gövdeleriyle hızlı bir şekilde ilerleyebilen mozasorlar, yüzlerce dişe sahip çeneleriyle rahat bir şekilde avlanabiliyordu.

Kaynak: HABER MERKEZİ