Everest bölgesini kapsayan belediye, genel temizlik önlemlerinin bir parçası olarak, dağcıları kendi dışkılarını kontrol altına almak amacıyla yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. Mingma, "Kayaların üzerinde insan dışkısı görüldüğü ve bazı dağcıların hastalandığı yönünde şikayetler alıyoruz. Bu kabul edilemez ve imajımızı zedeliyor" ifadelerini kullandı.

Yok böyle evlilik ilanı: Başkentin göbeğinde asılan evlilik ilanı okuyanları dumura uğrattı! Yok böyle evlilik ilanı: Başkentin göbeğinde asılan evlilik ilanı okuyanları dumura uğrattı!

Everest ve Lhotse dağlarına tırmanacak dağcılar, ana kampta dönüşlerinde kontrol edilecek dışkı torbalarını satın almak zorunda kalacaklar. Tırmanış sezonu boyunca dağcılar, yüksekliğe alışmaya çalışırken tuvalet ihtiyacı için özel çadırlarda dışkı toplama sistemlerini kullanacaklar.

Atatürk’ün eşi Latife Hanım nasıl rol model oldu? Atatürk’ün eşi Latife Hanım nasıl rol model oldu?

Ancak Everest'in zirvesine tırmanan dağcılar arasında dışkılarını geri getirenlerin sayısı oldukça az. Mingma, "Everest'e tırmanırken çok az insan dışkılarını biyolojik olarak parçalanabilen torbalarda geri getiriyor. Bu durum dağlarımıza ve çevreye ciddi zararlar veriyor" şeklinde konuştu.

BBC’nin konuyla ilgili haberine göre, Everest bölgesindeki çöp sorununa dikkat çekilirken, Nepal ordusu tarafından düzenlenen temizlik kampanyalarının sayısının arttığı belirtildi. Sagarmatha Kirlilik Kontrol Komitesi (SPCC) başkanı Chhiring Sherpa, özellikle yüksek kamplarda atıkların büyük bir sorun olmaya devam ettiğini vurguladı.

Türkiye’nin "kanser haritası" çıkarıldı: En çok bu ilde görülüyor! İşte ölüm oranın en yüksek olduğu şehir! Türkiye’nin "kanser haritası" çıkarıldı: En çok bu ilde görülüyor! İşte ölüm oranın en yüksek olduğu şehir!

Everest'in dibindeki birinci kamp ile zirveye doğru dördüncü kamp arasında yaklaşık üç ton insan dışkısının bulunduğu tahmin ediliyor. SPCC, tırmanış sezonu için ABD'den yaklaşık 8.000 dışkı torbası tedarik etti ve bu torbaların içeriğinde dışkıları katılaştıran ve kokusuz hale getiren kimyasallar bulunuyor.

Soylu: 10 ayda benim hakkımda 550 olumsuz köşe yazısı yazılmış bu normal mi? Soylu: 10 ayda benim hakkımda 550 olumsuz köşe yazısı yazılmış bu normal mi?

Everest'e tırmanan ilk Nepalli dağcı Mingma Sherpa, dışkı torbalarının diğer dağlarda da kullanılması gerektiğini savundu. Aynı zamanda Nepal Dağcılık Derneği'nin danışmanı olan Mingma, "Dağcılar bu tür çantaları Denali Dağı ve Antarktika'da da kullanıyorlar, bu yüzden biz de bunu savunuyoruz" dedi.

Yer değiştiren mezarlar gizemini korurken görenler hayrete düşüyor! Issız Cuma Mezarlığı'nın sırrı ne olabilir? Yer değiştiren mezarlar gizemini korurken görenler hayrete düşüyor! Issız Cuma Mezarlığı'nın sırrı ne olabilir?

Nepal hükümetine yönelik geçmiş eleştirilere rağmen, Pasang Lhamu belediye başkanı Mingma, yeni önlemlerin devletin dağlardaki izinsiz tırmanışları ve usulsüzlükleri engelleyeceğini belirtti. Mingma, "Artık her şey değişecek. Bir irtibat ofisi kuracağız ve dağcıların dışkılarını geri getirmelerini sağlamak da dahil olmak üzere yeni önlemlerimizin uygulanmasını sağlayacağız" dedi.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür Hakkari’ye dikkat çekmişti! Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür Hakkari’ye dikkat çekmişti!

Kaynak: HABER MERKEZİ