Edirne’de Helvacı Gökhan Ergülen: Dede Mesleğini Geleneksel Usullerle Sürdürüyor

Edirne’de, helvacı ailesinin 3. kuşak temsilcisi olan Gökhan Ergülen, dedesinin izinden giderek helva üretimini geleneksel yöntemlerle sürdürüyor. Sabahın erken saatlerinde üretim tesisine giden Ergülen, müşterilerine günlük taze helva sunuyor.

Üsküdar-Samandıra metrosu normale döndü Üsküdar-Samandıra metrosu normale döndü

Helva Üretim Süreci

Ergülen, pancar şekeri, su ve çöven otunu bakır teknede kıvama gelinceye kadar karıştırıyor. Ardından, kentte yetiştirilen susamdan üretilen tahini ilave ediyor. Elle yoğurma sürecinin ardından helva hazır hale geliyor.

Geleneksel Usullerle Devam

Dedesinin 1933 yılında başladığı helvacılığı sürdüren Gökhan Ergülen, üretimin ardından dükkana giderek müşterilerini bekliyor. Helvanın lezzeti, yerli susamdan elde edilen tahin ve geleneksel yöntemlerden geliyor. Ergülen, “Ana maddeler tahin ve pancar şekeri çok önemli. Daha sonra elimiz ve gözümüzle lezzetli bir helva hazırlamaya çalışıyoruz.” diyor.

Uzun Çıraklık Dönemi

Lezzetli helva yapımını öğrenmek için uzun bir çıraklık dönemi gerektiğini ifade eden Ergülen, ata mesleğini severek sürdürdüğünü belirtiyor.

Tahin helvası enerji veren bir tatlıdır ve vücut ısısını artırır. Bu nedenle kış aylarında daha çok tüketilir. Yoğun çalışma dönemi havaların soğumasıyla başlayıp nisana kadar devam eder. Sınır kenti olmaları nedeniyle Bulgaristan ve Yunanistan’dan da müşterileri var. Tahin helvasını çok beğeniyorlar.

Kaynak: AA