Günümüzde yerli otomobil dediğimizde akla ilk gelen marka Togg olsa da, bu alanda pek çok başarılı ve başarısız girişimimiz olduğunu söyleyebiliriz.

Gizlice girdiği evde 1 yıl boyunca ev sahibine görünmeden böyle yaşadı! Gizlice girdiği evde 1 yıl boyunca ev sahibine görünmeden böyle yaşadı!

Bu girişimin ürünlerinden biri olan Zafer’in de üç farklı modelle piyasaya sürülmesi planlanıyordu ancak söylenenlere göre “baskılara dayanamamıştı”.

cdcdf45d9f48a642a1bf1bbb226d476f73639168

ZAFER'İN ÖYKÜSÜNE BİRAZ DAHA YAKINDAN BAKALIM

Zafer girişiminin hikayesi 1960'lı yıllara kadar uzanıyor. Türk Otomotiv Endüstrileri A.Ş. (TOE), 1955 yılında OYAK bünyesinde kuruldu ve Türkiye'de yerli bir otomobil üretme çabalarına Volvo ile iletişim kurarak başladı. Ancak tanıtım aşamasına geçilmeden proje iptal edildi.

Bu başarısız denemenin ardından TOE, İngiliz Triumph ile ortaklık kurarak yeni bir başlangıç yapma kararı aldı, ancak bu karar da beklenen başarıyı getirmedi.

Zafer adını taşıyan otomobil projesi, önce sedan modeli, ardından station wagon ve pick-up modelleriyle piyasaya sürülecekti; ancak proje tanıtıma bile geçmeden iptal edildi. "Bazı kişilerin ve çevrelerin baskısı" denilse de, nedeni hala tam olarak bilinmiyor.

1967 senesinde bu model, Triumph Zafer ismiyle, Autocars İsrail tarafından Haifa İsrail’de satışa sunuldu. Triumph, elindeki tasarımları kullanarak 1973 yılına kadar CKD koleksiyonu olarak Triumph Zafer’i üretmeye devam etti. Kısacası, Zafer'i İsrailli üreticilere kaptırmış olduk.

Kaynak: HABER MERKEZİ