Türkiye'nin ABD'den talep ettiği 40 adet yeni Blok 70 F-16 savaş uçağı ve mevcut filosuna 79 modernizasyon kiti için resmi onay süreci, hala resmi olarak ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Kongre'ye gönderilmemiş durumda.

Hürriyet'in haberine göre: Daha önce Türk karşıtı Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez tarafından engellenen satış, Menendez'in yolsuzluk suçlamaları sonrasında istifasıyla tekrar gündeme gelmişti.

Bu sürecin ilk sinyallerini ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı tebrik etmek için aradığında vermişti. Biden, "Erdoğan hâlâ F-16'larla ilgili bir şeyler üzerinde çalışmak istiyor. Ona İsveç'i içeren bir anlaşma istediğimizi söyledim, hadi bunu halledelim" diyerek iki konuyu birbirine bağlamıştı.

Washington'da beklenti, Türkiye'nin önce İsveç'in NATO üyeliğini tamamlaması. Beyaz Saray kaynaklarına göre, bazı Kongre üyeleri, F-16 satışına yeşil ışık yakmadan önce Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılım başvurusunu onaylamasının önemli olduğuna vurgu yapıyordu.

Bu durumun gerçekleşmesi durumunda, Türkiye'nin talep ettiği F-16'lar için resmi bildirim Kongre'ye yapılacak ve 15 günlük bir bekleme süreci başlayacak.

Eğer bu süre içinde Kongre herhangi bir yasama adımı atmazsa satış gerçekleşmiş olacak. Bu süreçte oylama yapılmayacak, ancak 15 günlük süre içinde hem Senato hem de Temsilciler Meclisi, Türkiye'ye F-16 satışını engellemek için bir tasarı getirirse ve onaylarsa, engelleme tasarısı Başkan Biden'ın masasına gitmiş olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Meler'e 'Geçmiş olsun' telefonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Meler'e 'Geçmiş olsun' telefonu

Biden'ın bu noktada tasarıyı veto etme yetkisi var ancak Kongre'de her iki kamarada da üçte iki çoğunluk ile veto geçersiz hale getirilebilir.

Diplomasi trafiğinin ve Ankara-Washington hattındaki güncel gelişmelerin olumlu devam etmesi durumunda, resmi bildirim tamamlanabilir. Ancak İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi için Macaristan'ın kararını beklemek gerekebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ