`height=

28-29 Temmuz 2021 tarihlerinde ailecek Ihlara Vadisi nden başlayan ve Avanos ta sona eren bir Kapadokya gezisi yaptık. Bu seyahate dair bazı notlarımı paylaşmak istiyorum. Ihlara Vadisi, gerçekten çok güzel ve büyük bir vadi. İçerisinde kayalara oyulmuş birçok dini yapı ve barınma alanları mevcut. Vadiye inmek oldukça zahmetli, yaşlı ve engelli insanların inmesi neredeyse imkansız. Bir asansör yapılmalı diye düşünüyorum. Ayrıca vadi içerisinde daha rahat ve konforlu bir yürüyüş yolu yapılabilir. Ama bütün bunlara rağmen gürül gürül akan deresiyle ve yeşilliğiyle mutlaka görülmesi gereken bir yer.
Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, bölgenin en önemli ve büyük iki yeraltı şehridir. Kaymaklı Yeraltı Şehrini daha bakımlı buldum. Yeraltı şehirlerinin otantik yapısının korunması gerektiği kanaatindeyim. Yeraltı şehirlerinde rehberlik ve bilgilendirme çok yetersiz geldi bana. Özellikle yeraltı şehirlerindeki bölümlerin niçin kullanıldığı hakkında bilgiler asılabilir diye düşünüyorum.
Ortahisar ve Uçhisar Kaleleri oldukça yüksek ve gezmek güvenlik açısından risk teşkil ediyor. Özellikle Ortahisar Kalesine çıkmak çok büyük cesaret ister. Merdivenler daha güvenli hale getirilebilir. Ayrıca müze kartının geçerli olmaması da bir proplem bence. Ama genel anlamıyla Ortahisar ve Uçhisar kalelerini geçmiş yıllara göre daha bakımlı ve düzenli bulduğumu söyleyebilirim.
Göreme Tarihi Kenti ve Açık Hava Müzesi bölgenin adeta kalbi niteliğinde. Çok iyi korunmuş ve bakımlı buldum Göreme yi. Yalnız Göreme de doğal yaşamına devam eden yerli halk neredeyse kalmamış, bütün taş evler mağaralar neredeyse otele dönüştürülmüş sanki. Bölgeyi gezmek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken yer Göreme. Konaklamak için de en uygun yerlerden birisinin Göreme olduğunu unutmayalım.
Ü rgüp kenti ise çok bakımlı gelmedi bana. Özellikle tarihi kent daha bakımlı olabilirdi. Aslında potansiyeli yüksek bir yer Ü rgüp.
Zelve Vadisi, bölgenin peribacaları açısından en zengin vadilerinin birisi olduğu kanaatindeyim. Vadi içerisinde yürüyüş yolları yetersiz ve birçok noktaya ulaşım yok. Bazı bölümlerde kopmalar olmuş ve çok tehlikeli. Zelve Vadisi tekrar düzenlenmeli ve bazı bölümler güvenlik açısından el alınması gerekir diye düşünüyorum.
Avanos, Kapadokya bölgesinde gezdiğim en en bakımlı ve temiz kent geldi bana. Özellikle Kızılırmak çevresi ve eski Avanos çok iyi düzenlenmiş. Güray Seramik Müzesi, yer altına yapılmış harika bir müze. Mutlaka gezilmesi gereken bir yer.
Tabii ki gezilecek görülecek daha çok nokta var bölgede. İki gün değil de belki dört beş gün ayırmak gerekebilir.
Ayrıca balonla gezinti yapmak çok güzel bir etkinlik ama pahalı. Hava şartlarına da bağlı biraz. Ama imkanı olanlara tavsiye edilir.
Ü lkemiz için çok büyük bir değer Kapadokya. Çok iyi korunması gereken bir bölge diye düşünüyorum. Çünkü dünyada eşi benzeri yok.