Önceki yıllarla kıyasladığımızda çok farklı bir futbol sezonu yaşıyoruz. Futbolumuzun öncü takımları bir yandan finansal açıdan büyük sıkıntılarla uğraşırken diğer yandan da şampiyonluk yarışında geride kalmamın şokunu yaşıyor. Başakşehir`in koşar adım şampiyonluğa koştuğu sezonda Fenerbahçe ciddi ciddi düşme korkusu yaşarken, Galatasaray Beşiktaş ve Trabzonspor hedefi 2.olup Şampiyonlar Ligi elemesi oynamaya indirdi.  İstanbul`un üçbüyüklerinin sıkıntıları önümüzdeki sezon da sürecek. Beşiktaş kadro maliyetini % 25 oranında azaltmaya hazırlanıyor. Galatasaray ise UEFA ile yaptığı FFP anlaşması gereği transfer yapabilmek için oyuncu satmak zorunda. Belhanda, Muslera, Mariano takımdan ayrılması muhtemel oyuncular. Sarı kırmızılılar Şampiyonlar Ligi`ne katılamazsa finansal sorunlar bir kat daha artacak. Bu sezonu yaşanmamış saymak isteyen Fenerbahçe ise sil baştan takımı yenileme hazırlığında ancak bunun için yeterli maddi kaynak yok. Önümüzdeki sezon nasıl bir Fenerbahçe izleyeceğimizi tıpkı sezon başında olduğu gibi Ali Koç`un kulübe aktaracağı para belirleyecek.

`height=
Ahmet Ağaoğlu-Ü nal Karaman 

Ağaoğlu yeniden yapılanma hamlesini başlattı 

Ü çbüyüklerle benzer sıkıntıları yaşayan Trabzonspor`da ise durum daha iyi. Bordo mavilileri farklı kılan bir gerçekçi plan doğrultusunda adım atmış olması. Başkan Ahmet Ağaoğlu taraftar ve camia tepkisini göze aldı ve kulübün ödeyebileceği rakamların üstünde maaş alan isimlerle anlaşarak Burak Yılmaz, Kucka ve Onur Kıvrak`ın sözleşmelerini feshetti. Bir diğer ihtilaflı futbolcu Olcay Şahan alacaklarında indirim yapıp, sözleşme süresini 1 sene geriye çekince takımda kaldı. Ekonomik olarak kulübe yük olan ve takım içinde güçodağı haline gelen isimlerle mümkün olduğunca sessiz yolları ayıran Ağaoğlu böylece Teknik Direktör Ü nal Karaman`ın otoritesini de güçlendirmiş oldu.

Ü nal Karaman bahane değil çözüm üretti

Eski bir Trabzonspor efsanesi olan Karaman`ın ilk hamlesi Hugo Rodallega ve Jose Sosa`nın etrafında gençisimleri monte etmek oldu. Sezon başından devre arasına kadar Galatasaray`ın golcü eksikliğini gündem oldu, konuşuldu ama çok daha fazla eksiği gençisimlerle kapatmaya çalışan Trabzonspor`dan söz edilmedi. Çünkü Ü nal Karaman bu bahanenin arkasına sığınma yerine çözümü takım içinden bulmayı tercih etti. Onur ve Esteban`ın gidişinin ardından tek Süper Lig maçı bile olmayan Uğurcan Çakır`a kaleyi emanet etti. Uğurcan`ın sakatlığı nedeniyle oynayamadığı GS derbisinde 2001 doğumlu Arda Karakurt`u kaleye geçirdi. Pereria`nın, Onazi`nin, Novak`ın uzun süreli sakatlıklarında Abdülkadir Parmak, Hüseyin Türkmen, Kamil Ahmet Çörekçi, Batuhan Artaslan forma buldu. Trabzonspor son yıllarda olduğu gibi bu sezon da şampiyon olamayacak. Belki Avrupa Kupası bile hayal olacak. Ancak maaş bütçesini düşürmüş, rotasyona girebilecek çok sayıda gençfutbolcuya şans vermiş, yönetim, takım ve taraftar bütünlüğünü sağlamış bir Trabzonspor gelecek yıllar için çok daha iddialı olacaktır. Bu sezonun en büyük başarısı bunun temelinin atılmış olmasıdır. Ü nal Karaman yönetiminde yeniden yapılanan bordo mavililer için tünelin ucunda ışık var. Yeter ki bu sezon girdiği yolda devam etsin.

PSG zaferinin ödülü 8 milyon sterlin

İngiltere futbolunun en önemli markalarından biri olan Manchester United efsane hocası Alex Ferguson`un emekliye ayrılmasının ardından şampiyonluğa hasret kaldı. David Moyes, Luis Van Gaal ve Jose Mourinho yönetiminde aradığı başarının uzağında kalan kırmızı şeytanların sezon sonuna takımın başına getirdiği eski futbolcusu Ole Gunnar Solskjaer`den fazlaca beklentisi yoktu. Bir telefonla çalıştırdığı Molde takımından izin alarak Old Trafford`un yolunu tutan Norveçli hoca önce 16 Premier Lig maçında 13 galibiyet, 2 beraberlik elde ederek takımı Şampiyonlar Ligi potasına soktu. Ardından 2-0`ın rövanşında PSG`i deplasmanda cezalı olan Pogba, sakat olan Juan Mata, Murtial, Alexis Sanchez, Antonio Valencia`nın yokluğunda 19 yaşındaki Diego Dalot, Talih Chong, 17 yaşındaki Mason Greenwood`a yer vererek rakibini 3-1 mağlup etti ve adeta imkânsızı başararak adını çeyrek finale yazdırdı. Efsane Alex Ferguson`un da desteğini alan ve Manu`yu yeniden kazanma alışkanlığına geri döndüren Solksjaer`ın bu beklenmeyen başarının ardından M.United ile geçici olarak başlayan macerası uzun süreli bir anlaşmayla kalıcı oldu. Norveçli teknik adama yılda 8 milyon sterlin maaş ödeyecek M.United, Solkjaer`in eski kulübü Molde`ye de jest olarak 6 milyon sterlin ödeyecek.     

Vince Carter 43 yaşını da parkeler üzerinde geçirmek istiyor

Bu sezon gençAtlanta Hawks takımında forma giyen NBA`in süper veteranı Vince Carter önümüzdeki sezon da oynamak istediğini açıkladı. NBA`de forma giydiği 21 sezonda Toronto Raptors, New Jersey Nets, Orlando Magic, Phoenix Suns, Dallas Mavericks, Memphis Grizllies, Sacramento Kings ve Atlanta Hawks formaları giyen 1.98`lik basketbolcu  bu sezon 16.6 dakika süre alırken 7.1 sayı ortalamayla oynadı. Zaman zaman yaptığı smaçlarla Air Canada günlerinden esintiler sunan Carter %40.9 üçlük isabetiyle önümüzdeki sezon bir takım bulması yüksek olasılık. Vince Carter hedeflediği gibi 2019-2020 sezonunda bir takım bulabilirse 21 sezon NBA`de forma giyen Robert Parish, Kevin Willis, Moses Malone ve Kevin Garnett`ı geride bırakarak 22 sezonla NBA`de en fazla sezon oynayan basketbolcu olacak. 

Manu attı Real kaptı

Manchester United ın geçtiğimiz Aralık ayında görevine son verdiği Jose Mourinho nun yorumculuk günleri kısa sürdü. Kırmızı şeytanlardan ayrılmasının ardından beIN SPORTS un Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerindeki yayınlarında yorumculuk yapan Maurinho R.Madrid`den gelen teklife kayıtsız kalamadı ve daha önce 2010 ve 2013 yılları arasında çalıştırdığı İspanyol ekibiyle yeniden el sıkıştı. Arka arkaya alınan iki Barcelona yenilgisi ile La Liga`da zirvenin gerisinde kalan Real Madrid Şampiyonlar Ligi nde Ajax`a elenmenin ardından girdiği krizden Portekizli hocayla çıkmaya çalışacak. Anlaşma gereği yılda 17 milyon avro kazanacak olan 56 yaşındaki teknik adam 3.5 yıl boyunca İspanyol ekibini çalıştıracak. Mourinho Lopetequi ve Santiago Solari`nin ardından bu sezon R.Madrid`i çalıştıran 3. teknik direktör olacak. Portekizli teknik adamın Madrid`e dönmesi takımda bazı değişiklikleri de beraberinde getirebilir. Mourinho ile geçmişte sorun yaşayan Sergio Ramos, Gareth Bale, Marcelo ve Kerim Benzema`nın sezon sonunda takımdan ayrılması gündeme gelebilir.

Sayı krallığına Lakers damgası

Lakers macerası beklediği gibi geçmeyen ve yüksek olasılıkla kariyerinde 2. kez playoff mücadelesinin dışında kalıp sezonu erken kapatacak olan LeBron James sayı krallığı sıralamasında Michael Jordan ı geçti ve takım olarak kötü geçen sezonda kişisel başarı elde ederek bir ölçü teselli buldu. Lakers formasıyla tüm zamanlar sayı krallığının 4. sırasına yükselen LeBron`un önünde yer alan 3 isim de Lakers oyuncusu. İlk sırada Kareem Abdul-Jabbar 38 bin 387 sayıyla yer alırken, Karl Malone 36 bin 928 sayıyla ikinci, Kobe Bryant 33 bin 643 sayıyla 3. sırada. Lakers ile 3 sezon daha sözleşmesi bulunan ve 32.341 sayı atan James`ın bu sürede uzun süreli bir sakatlık yaşamaması ve form durumunu koruması halinde Kobe ve Malone`u geride bırakması yüksek olasılık.