`height=

Sitemiz köşe yazarı Dr.Göktan AY`ın, 'İçMekan Tasarımcısı / Proje Direktörü/ Sanat Yönetmeni/ Milliyet Dekorasyon- Bilim ve Ü topya Dergisi Yazarı' Meral AKÇAY ile yaptığı söyleşiye devam ediyoruz

AY:  `Balkonların en önemli özelliklerinden birinin aidiyetle ilgili yönü olduğunu söylenebilir. Ne tam olarak evin içidir ne de tam olarak dışarının bir parçasıdır. Ara alandır, hem mahrem yönü vardır hem de kamusal alanın bir parçasıdır.`` Haklısınız ama, şimdi rezidanslarda Fransız balkon modası başladı. Bu durum insanları mutlu ediyor mu?

AKÇAY: Pandemi dönemi hepimize yaşam alanlarımızda ihtiyacımız olan şeyleri hatırlattı. Bunların en önemlileri balkon ve bahçe, park. Çünkü nefes almaya ihtiyaçduyduk. Eve dahil edilen balkonlara hayıflanan çok insan gördüm ben. Yaşam alanları küçüldüğü için balkonlar hayatımızdan çıkmaya başladı. Talep de etmemeye alıştık. Kimse bu evin balkonu yok deyip vazgeçmedi. Dolayısıyla dönüşüm kendini böyle ifade ederken normalmiş gibi algılandı. Aslında hiçnormal değil. Hayatın bu kadar hızlı aktığı, yoğun yaşandığı bir zamanda insanın nefes alacağı alanlarının yaşam alanında olmaması hiçnormal değil. 

AY: İstanbul Atatürk Kültür Merkezi`ni gezdiniz mi? Görüşlerinizi paylaşır mısınız?

AKÇAY:  Hayır henüz görmedim. Fakat inceledim. Bu konuda tek söylemek istediğim ve mutlu olduğum şey isminin değişmemiş olması;

AY: Tolumun ne kadarı 'Mimar Tasarımcılar Dünyası' ile ilgileniyor.  Bir istatistik çalışma var mı? Bu dünya çok pahalı mı?

AKÇAY: Bu konuda bir araştırma var mı bilmiyorum. Lakin kullanıcı profilleri mimari ve tasarımla ilgili olduğunu söyleyebilirim. Bu disiplinlerde hizmet almanın pahalı olduğu sanılıyordu ama, artık biraz daha ulaşılabilir bir hal aldı.

AY: Ü lkemizde 'batılılaşma', 'gelenekseli koruma' , 'modernlik'  v.b.  hala tartışılıyor. 'Mimari ve tasarım' konusunda nasıl bir çalışma yürütülmelidir?

AKÇAY: Öncelikle kültürel miras olarak konumlanan her şeyi korumamız gerekiyor. Gelecek nesillere aktarmanın önemini kavramamız gerekiyor. Korumak için tanımak, bilmek gerekiyor. Mesela Ayasofya`da olanları hepimiz üzülerek gördük, izledik. Orada konunun uzmanı kişiler görev alıp gelenlere bulunduğu yapının kıymetini, önemini anlatsaydı, kimse ayakkabısını tarihi sütuna gizlemeye çalışmazdı. Yani anlatmamız gerekiyor. Ulaşabilirlik çok önemli bir diğer konu. Herkes için mimarlık herkes için tasarımın önemini kavramamız lazım. Park da oturduğumuz banktan, yaşadığımız sokağın yeşil alanına, yürüdüğümüz kaldırım taşından, aydınlatmaya kadar insanlara tasarım ve mimarlığı deneyimleme şansı vermek gerekiyor. Şartları uygun olan kişilerin mimarlık ve tasarım hizmeti almasıyla gelişemeyiz, bir adım ileriye gidemeyiz. Önemli olan herkes için olması;

`height=

AY: 'Ortaköy camii içmekanı, ihtişamı, konumu ile aynı oranda güzeldir.' Neden? Yeni yapılan Çamlıca Camisi`ni modern, çağımıza uygun, bir mimarlıkta gelinen son nokta v.b. olarak görüyor musunuz?

AKÇAY: Özgün olan her yapı kıymetlidir. Her yapı bulunduğu konuma değer kazandırır. Ortaköy camide bunlardan biridir. 18542den beri İstanbul`un silüeti içinde konumunu koruyan bir yapı. Osmanlıdan kalan bir kültür mirası. Yeni yapılan camilerin özgün olma konusunda bir sorunu var. Bizim aslında genel olarak eskiden var olanı taklit etme sorunumuz var. 

AY:  Dekorasyonda renklerin ve aydınlatmanın önemi var mı? Nasıl?

AKÇAY: İçmekan tasarımında aydınlatmanın ve renklerin önemi çok incelikli bir konu. Mekan tasarımını belirleyen en önemli iki konudur aydınlatma ve renkler. Psikolojik sağlığımız üzerinde de etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış bir konudur. Her rengin psikoloji üzerinde  bir etkisi var. Duvarları siyah olan bir yaşam alanı ile duvarları açık tonlarda olan bir mekanda aynı hissetmezsiniz. Aynı şekilde çok parlak, rahatsız edici aydınlatma tercihleri yaşam konforunuzu eksiltir.  Algımızı biçimlendiren şeylerin başında renk ve aydınlatma gelir. Bu yüzden önemli bir konudur.

AY:  Meral Hanım işyerinizi kapattığınız basında yer almıştı. Doğru mu? Neden?

AKÇAY: Evet doğru. Pandemi sürecinde ekonomik koşullar açısından önümüzü görmekte biraz zorlandık. Risk almayı sevmiyorum. Bu yüzden kapadık değil de ara verdik diyebilirim. 2023 yılında tekrar biraz daha hizmet kalitesi gelişmiş, dönüşmüş şekilde açacağız. 

AY:  Teşekkürler..

AKÇAY: Beni konuk ettiğiniz için teşekkür ediyorum.