İstanbul Büyükşehir Belediyesi, otobüs, taksi ve okul servis şoförlerine verilen ücretsiz eğitimleri, tüm toplu ulaşım araçlarına yaygınlaştıracak. İETT, Özel Halk Otobüsü, Otobüs AŞ ile taksi ve okul servis şoförlerine periyodik olarak verilen eğitimler, 466 güzergahtaki 178 hatta hizmet veren 6 bin 460 minibüsü kullanan sürücüler için de bu yıl zorunlu olacak. Eğitimler, yıl içine yayılacak ve ilk aşamada 8 saat olarak uygulanacak. Eğitimleri tamamlamayan kişiler, Araç Kullanım Belgesi alamayacak ve minibüs şoförlüğü yapamayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda, minibüs şoförlerine "Toplu Ulaşım Mevzuatı", "Trafik ve Yolcu Güvenliği", "Yolcu Memnuniyeti ve Hizmet Kalitesini Artırma", "Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü", "Acil Durumlara Müdahale ve Kriz Yönetimi", "Kişisel Gelişim ve Davranış", "Farkındalık Oluşturma ve Empati Mevzuat" ve "Yabancı Dil" dersleri verecek. Tüm toplu ulaşım araçlarını kullanan şoförlere yönelik verilen bu eğitimlerin mevzuat ve ihtiyaca göre yıllık 25 saate çıkarılması planlanıyor.

Şoför olmak isteyenlere özel kart

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi ile İstanbul genelinde toplu ulaşım şoförü olmak isteyen kişilere özel kart veriliyor. Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi sahibi olmayan kişiler, İstanbul’da toplu taşıma aracı kullanamıyor.Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi sahibi olmayan kişiler, İstanbul'da toplu taşıma aracı kullanamıyor. İstanbul Ulaşım Ana Planı ve hazırlanma aşamasındaki İstanbul Toplu Ulaşım Ana Planı ile minibüsler de dahil tüm toplu ulaşım araçlarının planlama ve entegrasyon stratejileri oluşturuyor. İstanbul'un toplu ulaşım sistemi, birbirine entegre ve tamamlayıcı bir şekilde planlanıyor. Belediyenin faaliyete geçirdiği Ulaşım Yönetim Merkezinden tüm toplu ulaşım araçlarının zaman ve güzergah takibi canlı olarak yapılıyor. Araçlara monte edilen kameralı araç takip sistemleri ile tüm toplu ulaşım sistemi anlık olarak takip edilerek, gerektiğinde müdahale edilebiliyor. İstanbul'daki toplu ulaşımın güvenliği kapsamında minibüsler de araç takip cihazları ve kameralarla takip ediliyor. Güvenlik denetimi ve takibi bu sistemlerle sağlanan minibüslerde, yolcular için güvenlik amaçlı panik butonları da bulunuyor. Minibüs, taksi ve dolmuşlarda son bir yıl içinde yaklaşık 2 bin 100 adli vaka bu sistemler sayesinde açıklığa kavuşturuldu.

İstanbul Toplu Ulaşım Akademisi

"Akıllı Şehir" kavramı kapsamında, minibüs, taksi, otobüs, taksi dolmuş, servis ile yük taşımacılığı alanında faaliyet gösteren tüm taşımacı ve şoförlerin hizmet kalitesi ölçülüyor. Projeyle hizmet kaynaklı problemlerin azaltılması amaçlanıyor. TUDES ile taşımacıların sistem üzerinden şoförlere iş teklifi yapması ve sürücülerin iş arayabilmesi sağlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım alanında hizmet veren şoförlere teorik ve pratik eğitimlerini vermek, ölçme, değerlendirme ve sertifikasyon programları uygulamak amacıyla "İstanbul Toplu Ulaşım Akademisi" kurma çalışmalarını sürdürüyor. Psikoteknik yöntemler ve psikolojik destek süreçlerinin de uygulanacağı akademiyle ulaşım kültürünün toplumda yaygınlaştırılması amaçlanıyor.