`height=

Film müziği bestecisi Mustafa Yazıcıoğlu ile yaptığımız  söyleşiye devam ediyoruz;

AY: İki Yıl Önce Yayımlanan 'Film Müziği Teknikleri' Kitabınız  Alanında İlk Galiba.İlgi nasıl?Okuyan Kişi Hangi Kazanımları Elde Edebilir?
YAZICIOĞLU: Kitap aslında Film Müziği`ne giriş olarak kabul ettiğim bir çalışmaydı. Kitap şu an çok daha büyüdü. İçerisindeki teknik anlatımları genişlettim. Sektörde yaptığım çalışmalarla örneklendirdim. Hatta yaptığım çalışmalarda tuttuğum çalışma günlüklerimden özetlere yer verdim. Film müziği yapmaya hevesli gençmüzisyenlere, film müziğini anlatmaya en baştan başlamalıyız. Film müziği Türkiye`de teknik anlamda anlatılmayan bir konu. Bunu yapmak için de en baştan, işin temelinden başlamalıydım. Kitap için aldığım geri dönüşler tahmin ettiğimden daha iyi ve çok sayıda. Eksik kalan bazı noktalar da olmadı değil. Film müziği aslında görsel örneklemeler ve çalışmalar yapılarak ilerleyebilecek ve öğrenilebilecek bir eğitime sahip olmalı. Kitap ile bunu başarmak pek olası değil. Konuya tamamen yabancı bir insanın bahsedilen şeyleri tam olarak anlayamaması, anlas abile pratiğinin nasıl yapılması gerektiğini bilememesi çok olası. Biz ilk yayın sırasında acaba kitaba bir de DVD eklentisi yapsak mı diye düşünmüştük ama, o dönem bunu gerçekleştiremedik. Şükür ki hayatımızda internet var. Kitapta eksik gördüğüm görsel anlatımları Youtube üzerinden yapmaya başladık. Daha önce bir Youtube Müzik kanalım vardı. Bir nevi portfolio diyebilirim bu kanala. Ardından tamamen Türkçe içerikli bir eğitim kanalı oluşturduk. Hem film müziği nedir? sorusunun cevabını, hem de sektörde yaptığım çalışmaların arka planlarını anlattığım vloglar mevcut bu kanalda. Sistemim gayet basit aslında. Bir proje bittiği zaman müziklerini dijital platformlarla birlikte Youtube Müzik kanalımda, o projenin müziklerini nasıl hazırladığımı da Youtube Vlog kanalımda yayınlıyorum. 2022 Ocak ayı itibariyle birkaçsinema filmi ve büyük çaplı bir Video oyunu müzikleri ve nasıl yapıldığı hakkında uzun vloglar geliyor. Konunun meraklıları için

www.youtube.com/MustafaYaziciogluMusic

www.youtube.com/MustafaYaziciogluVlog 

AY: Bir Film Müziği  Bestelediğinizde, Filmi İzlerken Şurayı da Yanlış Yapmışım/Çok Güzel Olmuş/Şu Çalgıyı Kullansaydım v.b. Düşünüyor musunuz?

YAZICIOĞLU: Hikayenin geneline bakış açımın değişmesi sonucu, bazen şu sahnede keşke şöyle bir müzikal tavır alsaymışım dediğim oluyor zaman zaman. Ama bunlar büyük ölçekli değişimler değil. Çünkü insan duyguları o kadar çok dış etkenden besleniyor ki, şimdi düşündüğünüz bir şey birkaçgün sonra bambaşka bir boyuta geçebiliyor. Bu yüzden bestelemeye başlamadan evvel yönetmen ile cue sheet hazırlamaya çok önem veriyorum. Hissettiğim bir duyguya yönetmenden ortak bir karşılık alabiliyorsam o duygu doğrudur. Bazen yönetmen tamamen bana bırakıyor işi. Bu durumda da daha önce bahsettiğim, ben olsam ne hissederdim yolunu izliyorum. İnsan duyguları aslında sandığımızdan çok daha fazla ortak. Yaşayan, varlığından bile bir haber olduğunuz ya da sizden bir haber olan milyonlarca insanla aynı duyguları yaşıyoruz. Bu duygulara yaklaşımlarımız ve tepkilerimiz değişiyor sadece. Bu yüzden zaten müzik bu kadar evrensel bir dil. Sözleriniz yanılabilir, yanlış olabilir, hatta yalan bile söyleyebilirsiniz. Ama hissettiğiniz şey doğrudur. Bunu aktarabildiğinizde, ki işin zor kısmı da budur, sizi anlamamaları olanaksız.

Devam edecek;