İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından üniversiteler, ortaöğretim kurumları, liseler, sivil toplum kuruluşları, özel kurumlar ve bireysel gönüllülük dahilinde gerçekleştirilen sosyal duyarlılık projeleri, sosyal bağları güçlendirirken birbirinden farklı yaşam deneyimlerine sahip olan yaşlı vatandaşlarımızın hayata dair rehber sayılacak birikim ve öğütlerinin de yeni nesile aktarılmasına katkı sağlıyor. Gönüllülük projeleri kapsamında gerçekleştirilen ziyaret ve çalışmalar neticesinde gönüllü vatandaşlara ve Darülaceze sakinlerine geniş yelpazede pek çok sosyal aktivite imkanı tanınıyor. Etkinlikler kapsamında İBB Darülaceze sakinleriyle; sohbetler gerçekleştiriliyor, çeşitli turnuvalar düzenleniyor, kitap kurdu olan sakinlere kitap, gündemi takip edenlere dergi ve gazete okunuyor, özel gruplar halinde müzik dinletilerine yer veriliyor. Sanatsal yönleri güçlü olan sakinlere yönelik resim, ahşap boyama çalışmaları organize ediliyor ve planlanan gönüllülük çalışmalarına göre bu aktiviteler çeşitlendirilebiliyor. İBB İstanbul Darülaceze Müdürlüğünün onayı ile gönüllüler sakinlerimizi ev ortamlarında veya farklı mekânlarda misafir ederek sosyal rehabilitasyonlarına katkı sağlamaktalar. Sakinlerin olası yalnızlık duygularının giderilmesine de fayda sağlayan İBB İstanbul Darülaceze Müdürlüğü Gönüllülük Projeleri, yaşlı vatandaşların sosyal aktivitelerle rehabilitasyonlarına da olanak tanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı İstanbul Darülaceze Müdürlüğü Gönüllülük Birimi tarafından organize edilen ve hayata geçirilen gönüllülük çalışmaları sonucunda 'Kapımız Açık Kalbimiz de' adlı gönüllülük projesi; Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından 'Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulamaları' dalında 100 proje arasında Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Yaşlılık ve toplumsal yaşamda bireyciliğe dair bir ünlem işareti de sağlayan İBB İstanbul Darülaceze Müdürlüğü Gönüllülük Projeleri, sosyal farkındalığı güçlendirdiği gibi gönüllü olan bireylere hoşgörü, sevgi, saygı, özgüven ve toplumsal alanda etkin rol alma gibi özellikler kazandırıyor.

2018 yılında 367 gönüllünün katkı sunduğu İBB Darülaceze Müdürlüğü’nde 2014 yılından günümüze kadar yaklaşık 2000 gönüllü görev aldı. 2018 yılında yaklaşık 22 bin ziyaretçiye kapılarını aralayan İBB Darülaceze Müdürlüğü 2014 yılından günümüze 136 bin ziyaretçiyi Darülaceze sakinleriyle buluşturdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Müdürlüğü, 46.000 metrekare kapalı olmak üzere toplam 151.000 metrekare alan üzerine hizmet vermekte olup, 1000 kişilik kapasite ile Türkiye’nin en büyük yaşlı bakım ve huzur evi olma özelliğini taşıyor.