Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayımlanan son rapor, Gazze'deki son İsrail saldırıları sonucu sağlık tesislerinin kullanılamaz hale gelmesinin ardından birçok kadının sokaklarda ve evlerinde doğum yapmak zorunda kaldığını gözler önüne seriyor.

UNICEF'in raporunda şu detaylar dikkat çekiyor;

Sağlık krizi büyüyor

Gazze Şeridi'nde bulunan yaklaşık 50.000 hamile kadının yaşadığı ve bu süreçte hastane ve sağlık kuruluşlarının işlevini yitirmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtiliyor. Bu durum, anne, yenidoğan ve çocuk sağlığı hizmetlerinin aksamasına neden oluyor.

Kadınlar sokaklarda doğum yapıyor

Rapor, birçok kadının sığınaklarda, evlerinde veya sokaklarda doğum yapmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor. Bu kadınlar, güvenli doğum yapma ve yeni doğan bebeklerine bakma ihtiyacı duydukları acil obstetrik hizmetlere ulaşamamaktadır. Gazze'de 14 hastane ve 45 birinci basamak sağlık merkezinin kapalı olması, doğum yapacak kadınların zorlu koşullar altında bu deneyimi yaşamasına neden oluyor.

Gizlice girdiği evde 1 yıl boyunca ev sahibine görünmeden böyle yaşadı! Gizlice girdiği evde 1 yıl boyunca ev sahibine görünmeden böyle yaşadı!

İsrail sağlık tesislerini vuruyor

Rapor, sağlık tesislerinin hedef alındığına dikkat çekerek, özellikle 1 Kasım'da Al Hilo Hastanesi'nin bombalanmasını örnek olarak sunuyor.

Ateşkes çağrısı

UNICEF, bu felaketin hafifletilmesi ve daha fazla kötüleşmesinin önlenmesi için acil bir insani yardım ateşkesi çağrısını yineliyor. Ayrıca, çatışmanın tüm taraflarının uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaları gerektiğini ve tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması gerektiğini vurguluyor.

Gazze'deki bu acil durum, sivillerin yaşamlarını ve sağlıklarını riske atarken, UNICEF ve diğer insan hakları örgütleri, uluslararası toplumu çözüm bulmaya ve sivil halkı korumaya çağırıyor.

Kaynak: (DHA)