Asrın felâketi Kahramanmaraş depremleri dünyanın dört bir tarafından yardım gönüllülerini bir araya getirdi. Â fet bölgesine uzaktan ve yakından gelen gönüllüler, STK çalışan ve yöneticileri gece gündüz çalışarak depremzede kardeşlerine borçlarını ödemenin gayreti içerisinde bulundu. 

 fetin merkezi Kahramanmaraş`ta depremzedelere hizmete yönelik lojistik destek üssüne dönüştürülen Kahramanmaraş Koton Mensucat fabrika binasında Hayırlı İşler Derneği, Verdiğin Senindir Derneği, Hilal-i Ummah Humanitarian Relief Organization, Kur`an`a Hizmet Vakfı, Osmanlı Yörükleri İnsani Yardım Derneği, Nebevi Nesil Vakfı, Sadaka Gölgesi İnsani Yardım Derneği, İyilik Sağlık Vakfı vb. kurucu, yönetici ve gönüllüleri yirmi dört saat boyunca depremzede kardeşlerimizin yaralarının bir an önce sarılması için gayret gösterdi/gösteriyor.

Hilal-i Ummah Humanitarian Relief Organization`un başkanı Orhan Kaya, deprem haberini alır almaz ekibiyle birlikte yaşadıkları Almanya Bremen`den âfet bölgesine, Kahramanmaraş`a gelen hamiyetperver kardeşlerimizden biri. 

Kahramanmaraş`ta insani yardım hizmetleri için oluşturulan lojistik destek merkezinde birlikte hizmet etme imkânı bulduğumuz Başkan Orhan Kaya ile Hilal-i Ummah İnsani Yardım Kuruluşu`nun hizmetleri üzerine bir e-sohbet gerçekleştirdik.

`height=
Hilal-i Ummah Başkanı Orhan Kaya ve İyilik Sağlık Vakfı YK Başkanı, yazarımız İ. Ethem Gören ile Kahramanmaraş ta

İbrahim Ethem Gören: Orhan Bey sizi tanıyabilir miyiz?

Orhan Kaya: Aslen Elazığlıyım. 1974 yılında Almanya`da doğdum. Almanya`dan kesin dönüş yapan ebeveynlerimle birlikte 13 yıl boyunca Bingöl`de yaşadım ve burada imam hatip ortaokulu eğitimini tamamladım. Daha sonra 15 yaşında tekrar Almanya ya döndüm. Evli ve dört çocuk babasıyım.

Neler yapıyorsunuz?

Birçok işle uğraştım. Şu anda uluslararası ticaretle ilgileniyorum. Ayrıca yaklaşık 15 yıldır hayır işlerinde aktif olarak çalışmaktayım ve 2016 dan bu yana Hilal-i Ummah İnsani Yardım Kuruluşu`nun genel başkanlığı deruhte etmekteyim.

`height=
Orhan Kaya

Hilal-i Ummah Humanitarian Relief Organization ne zaman ve hangi amaçlara binaen kuruldu? 

Hilali Ummah İnsani Yardım Kuruluşu`nun tesis tarihi 2016`ya dayanıyor. Aktüel olarak uluslararası insani yardım kuruluşuyuz ama bizi bu hayır kuruluşunun kurulmasına mecbur eden etken, Suriye deki insanlık dışı muamelelere maruz kalan sivil halkın yardımına koşma amacıdır. Suriyeli kardeşlerimiz kendi diktatör rejimleri tarafından uluslararası savaş suçu sayılan kimyasal silahlarla ve diğer insanlık dışı işkencelerle öldürülmüş ve öz vatanlarında çadır kentlerde açlık ve yokluk içinde yaşam mücadelesi vermek zorunda kaldı. Bu baskılar ve katliamlar sonucu ülkelerinden hicret ederek Türkiye ve diğer ülkelere muhacir olarak gittiler.

Kuruluşumuz henüz yokken, Türkiye deki çadırlarda yaşayan Suriyeli muhacir kardeşlerimizin çocuklarının, çetin kış şartlarına dayanamayarak soğuktan vefât ettiklerine dair haberler aldığımızda, buna kayıtsız kalmayarak, bebekleri soğuktan donarak ölen bir ailenin yıllık kirası ve yiyeceğini ödeyerek ilk yardım faaliyetini başlatmış olduk. 

 lâ; Sonra;

Daha sonra, bu tür yardım çalışmalarının sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve daha kapsamlı hizmet edilebilmesi için resmi bir insani yardım derneği kurmaya karar verdik.

Biiznillah kısa süre içinde derneğimizi kurduktan sonra, Cenab-ı Allah a dua ederek, 'Ya Rabbi, bizler senin yolunda fedakârlık etmeye ve mesai harcamaya hazırız, ister bir kişi ister bin kişi olsun, sen bize hizmet yolunda neyi uygun görüyorsan, biz ona talibiz' dedik ve böylelikle besmele çekerek dernek çatısı altında hizmetlere başladık.  

Allah ın yardımıyla, üçyıllık süreçte, Hilali Ummah İnsani Yardım Kuruluşu olarak dünyanın en mazlum kesimlerinden yüz binlerce insana yardım ulaştırma imkânını elde ettik elhamdülillah.

`height=
Orhan Kaya ve İ. Ethem Gören

'Komşusu açken, tok yatan bizden değildir.'

Bizler, öncelikle Cenab-ı Allah ın rızasını kazanmak için çaba sarf ediyoruz. Bu sebeple, 'komşusu açken, tok yatan bizden değildir'den aldığımız mesaj ve inancımızdan neş`et eden enerji ve destek ile dünyanın en zorlu ve tehlikeli bölgelerinde dahi hizmet aşkıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hamdolsun, bu çabalarımızla insanlara yardım eli uzatıyor, onların acılarına ortak oluyoruz.

Organizasyonunuzu bahusus, gözbebeğimiz Ü mmet`in hilâli`ni tanıtır mısınız?

Hilali Ummah İnsani Yardım Kuruluşu nun merkezi Almanya`nın Bremen şehrinde bulunmaktadır ve yönetimi ehli Sünnet inancına sahip kişilerden oluşmaktadır. Kadın ve gençlik kollarımızla aktif olarak çalışmalara destek vermektetir.

Hilali Ummah ekibi olarak, dünya çapında en mağdur insanlara yardım ulaştırmak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Kendi kaynaklarımızı kullanarak, mümkün olan tüm harcamaları karşılamaya çalışıyoruz. Ayrıca, Avrupa ve diğer ülkelerdeki gönüllü şubelerimiz aracılığıyla çalışmalarımız daha kapsamlı yürüyor elhamdülillah.

Geçen bu süre içinde bahsettiğiniz amaçlara yönelik hangi hizmetleri gerçekleştirdiniz?

Suriye başta olmak üzere Afrika`nın birçok ülkesi, Yemen, Filistin, Arakan, Bangladeş, Afganistan ve Türkiye de çeşitli yardımlar yapıyoruz. Projelerimiz arasında eğitim merkezleri kurmak, cami ve medreseler inşa etmek, yetimhaneler açmak, sağlık hizmetleri sunmak, barınaklar, su kuyuları, gıda ve giysi gibi çeşitli ihtiyaçları karşılamak yer alıyor. 

Ayrıca deprem, sel, yangın felaketi gibi acil durumlarda ve savaş bölgelerinde, ekiplerimizle birlikte dünyanın en zorlu bölgelerinde hızlı bir şekilde yardım sağlıyoruz, elhamdülillah.

Almanya`da neler yapıyorsunuz?

'Cemaatte rahmet vardır' hadisine binaen, Almanya`da öncelikle kendimizi ve geleceğimiz olan çocuklarımızı korumak ve Peygamberimize (sav) layık ümmet olmayı hedefliyoruz.

Her alanda -gurbetçilerimizin ihtiyaçları olan- Müslümanca ve özgürce yaşamaları için elzem olan başlıca dini eğitim, dünyevi eğitim, helâl ve haramı ayırt edilmekle birlikte, cemaat şuuru içerisinde muhtelif ihtiyaçları karşılıyoruz.

Kahramanmaraş depremlerini haberini alır almaz âfet bölgesine koşmazdan önce Almanya`da neler yaptınız?

Deprem haberini alır almaz ilk olarak acil istişare heyetimizi topladık. Türkiye`de birlikte çalıştığımız kardeş kuruluşlardan bilgi aldık. Deprem bölgelerine gitmeden önce acil gıda ve sıcak yemek pişirim ve dağıtımına destek olmak amacıyla gerekli yardım talimatlarını verdik. 

Ekibimiz acil olarak deprem bölgelerine intikal etti. Bizatihi yetkililere ulaşılarak hasar ve ihtiyaçtespiti yapıldı ve gereken yardımlar temin edildi. Aynı zamanda Suriye`deki, depremzede kardeşlerimiz için de Almanya`dan bir ekibimiz İdlip ve civarındaki bölgelere özellikle Cinderes deprem bölgesine gıda, sıcak yemek dağıtımı, battaniye, sünger (yatak) olmak üzere muhtelif yardımları ulaştırdı.

Almanya`da kalan ekibimizin katkılarıyla, Almanya`daki gurbetçi kardeşlerimizden sivil toplum kuruluşları ve şahsi olarak tüm gayretleriyle her tür yardımlar organize edilerek deprem bölgesine ulaştırıldı elhamdülillah.

Almanya maalesef  asrın felâketi`ne yeteri kadar ilgi göstermedi. Bu husustaki kanaatleriniz;

Alman devletinin ve kurumlarının Türkiye ve Suriye`deki depremlere yeterli ilgiyi göstermemeleri bizleri de derinden üzdü. Bu keyfiyet birçok platformda eleştiri sebebi oldu.

Bölgeye geldiğinizde neler gördünüz? Yaşadıklarınızı anlatır mısınız?

Deprem bölgesinde gözlemlediklerimiz bizi üzdü ancak tecrübelerimize tecrübe kattı. Ayrıca manevi bir elin izlerine de şahit olduk.

a-Birçok isimsiz kahramanla tanışma fırsatı bulduk. Örneğin, Ankara dan Hatay a depremzedelere yardım etmek için gelen bir anne ve kızı ile karşılaştık. Ü çgün boyunca sabahın ilk ışıklarından akşamın karanlığına kadar çalıştılar ve araçlarında uyudular. Ayrıca, Hatay ve Kahramanmaraş`ta daha birçok kardeşimizle tanıştık. Ü cretsiz sebze ve meyve satan bir ağabeyimizle de buluştuk ve bu gibi yardımsever insanların daha fazlasını gördük elhamdülillah.

b-Bir çok kuruluşun ve şahsi gönüllülerin kendiliğinden organize olarak yardım çalışanlarını görünce, Cenab-ı Allah`ın, bu ümmetin hamisi durumunda olan Türkiye`yi, olabilecek bir savaşta acil yardım yapabilme kabiliyetini geliştirmesi için adeta bir prova yaptırıyor gibi gördük.

 fetzedelerin durumuna da nazar edelim; Ne durumdalar?

Afetzedeleri muhtelif hallerde gördük. Bunlardan ibret alanları ve haline her ne durumda olurlarsa olsun şükredenlerle birlikte maalesef isyan edenleri de gördük. Bunun yanı sıra dünyanın fani olduğunu ayne`l-yakî n anladık.

'Sizi Allah`a şikâyet edeceğim!'

Suriyeli muhacirlere ev sahipliği yaparak insani bir yaşam sürmeleri için yardım etmek yerine, ülkemizden gitmelerini isteyerek, tüm insanların serbestçe kullandığı parkları ve restoranları onlara yakıştıramayarak, (maalesef kendilerine) hakaret ettiğimiz kardeşlerimizi daha iyi anlama ve empati kurma fırsatı bulduk zannediyorum. 'Sizi Allah`a şikâyet edeceğim!' diyerek can veren Suriyeli çocukların ve mazlumların âhı, 'arş-ı âlâ ile birlikte arzı da  titretti mi?' diye düşünmeden edemiyoruz.

Tüm olumsuzluklara rağmen yardım kuruluşlarımızın Türk halkının katkılarıyla (nüfusa ve milli gelire oranla) dünya çapında mazlumlarına destek olma konusunda en fazla yardımı yapıyor olması ve mazlumların dualarıyla asrın felâleti`ni hayra tebdil etmesini Cenab-ı Allah`tan diliyoruz.

Hâlihazırda depremzedelerin neye/nelere ihtiyacı bulunuyor?

Görünen o ki, deprem bölgelerinde yeterli erzak yardımı yapılmış, hamdolsun. Ancak devlet kurumlarının yapması gereken depreme dayanıklı konutları inşa etmesi. Bu süreçte hocalarımız, psikologlarımız ve sağlık görevlilerimize büyük sorumluluk düşüyor. İlerleyen günlerde Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte tekrar sıcak yemek destekleri ve Ramazan ayı gıda kolileri gibi yardımlarımız olacak inşallah.

İnşallah... Bölgede hangi hizmetleri gerçekleştirdiniz?

Adana`da sıcak yemek, battaniye ve gıda yardımlarında bulunarak, Hatay`daki kardeşlerimize sıcak yemek, gıda kolisi ve battaniye yardımı sağladık. Ayrıca, Kahramanmaraş`ta gıda yardımı ve çadır yardımı ile birlikte insanlara sıcak yemek ulaştırdık. 

Suriye`de;

Suriye`de ise gıda kolisi, battaniye, sünger (yatak) ve çadır yardımı yaparak depremzedelerin yardımına koştuk.

Kahramanmaraş`taki lojistik merkezinde el ve gönül birliğiyle gerçekleştirilmekte olan hizmetlere dair neler söylemek istersiniz?

Kahramanmaraş`taki onlarca yardım kuruluşunun ortaklaşa ve bir nevi emir komuta zinciriyle yapılan ve halen devam etmekte olan yardım çalışmaları, gerçekten kayda değer bir hizmet. Verdiğin Senindir Derneği`nin önderliğinde yapılan bu hayır çalışmasına adeta bir vücut gibi, Osmanlı Yörükleri İnsani Yardım Derneği`nin günlük 15 ila 20 bin kişilik yemek pişirmesi, Sadaka Gölgesi Derneği ekibinin en ücra bölgelerde, karlı dağların üzerindeki köylerde kendilerine yardım ulaşmamış mağdur ailelere yardım ulaştırması, Nebevi Nesil Vakfı`nın depodan gıda malzemesi dağıtımı ve muhtelif işlerde görev alması, Van`dan gelen İslam-Der ve daha nice insani yardım kuruluşlarıyla beraber bizler de Hilali Ummah İnsani Yardım kuruluşu olarak çalışmaların daha iyi ve sağlıklı yürümesi için her biri 10x5 metre büyüklüğünde üççadır kurduk. Ayrıca Ramazan-ı Şerif ayının sonuna kadar yetecek şekilde kuru gıda temin ederek çalışmaların bir ucundan tutabildik, elhamdülillah.

`height=
Hilal-i Ummah Başkanı Orhan Kaya

Yakan zaman önce Almanya`ya döndünüz; Bu süreçte bölgeye yönelik destekleriniz nasıl şekillenecek?

Almanya dan Ramazan çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız. Hem Türkiye deki hem de Suriye deki depremzedelerimize yardımlarımızı ulaştıracağız inşallah. Ayrıca, Afganistan, Yemen ve Afrika gibi ülkelerde de Ramazan ayı boyunca hizmetlerimiz devam edecek inşallah. 

Son olarak okuyucularımıza nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?

Bizler hayır işlerinde, Cenab-ı Allah ın nice cömert ikramlarını gördük ve şükrediyoruz. Nasreddin Hoca nın gölü mayalama hikâyesi gibi, bizler de göllerimizi mayaladık ve 'ya tutarsa' derken, 'bizde tuttu' sonunda göller yoğurt oldu elhamdülillah. 

Cenab-ı Allah ın lütfuyla, az bir çaba ile çok büyük hayırlara vesile olduk. Bu yolda attığımız her adım, yeşillendi ve bereketlendi elhamdülillah. Bu sebeple, okuyucu kardeşlerimize tavsiyemiz şudur: Kendiniz bizatihi ellerinizle mazlumlara yardımlarınızı ulaştırın veya güvenilir yardım kuruluşları aracılığıyla yardımlarını bölgeye iletin. Ancak hiçbir zaman bu tür hayır işlerinden mahrum kalmayın. Mesela bizim gibi dünyanın en ücra köşesinde açlık sınırında olan hatta açlıktan ölümlerin yaşandığı ve aynı zamanda teröristler tarafından muhasara altında olan Somali veya Suriye gibi tehlikeli bölgelerde,  tüm tehlikelere rağmen götürdüğümüz yardımlara, sizler de katıldığınızda, tabiri caizse oturduğunuz yerden tüm sevaba ortak olabilme imkânına sahip olabilirsiniz elhamdülillah.

Son olarak Cenab-ı Allah`tan, çalışmalarımızın kendi rızası dâhilinde devamını diliyoruz.

İlginiz için teşekkür ediyorum.

İbrahim Ethem hocam, bizlere bu imkânı tanıdığınız için biz teşekkür ediyoruz. 

İbrahim Ethem Gören-Yazı No: 477