21. yılına giren Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri (Bilsem) İlkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin, örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak ve sahip oldukları kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü`ne bağlı olarak açılmış olan özel eğitim kurumlarıdır.

Ü lkemizde, maalesef çocuklarımızın yeteneklerini belirleyen aileler ve öğretmenler çok azdır. Ve, bu yetenekliler ülkemizde tesadüflerle keşfedilmektedir... Bilsem`ler, bir proje okulları olarak bireylerin yeteneklerini keşfetmek, geliştirmek ve topluma katkıda bulunmalarını sağlamak için kurulmuştur. Her çocuk özeldir ve çocuğun yararlı ve mutlu bir birey olarak hayatına devam edebilmesi için yeteneklerini keşfedilmesi çok önemlidir.

Bilsem yönergesini aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2016_10/07031350_bilsem_yonergesi.pdf

Bilsem`lerle ilgili çok toplantı yapılmış, ama uygulamada şans bulamamıştır.

http://www.cocukvakfi.org.tr/wp-content/uploads/2019/02/%C3%87ALI%C5%9ETAY-RAPORU.pdf

https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2013_08/16110749_stnyeteneklilerzekallaraltayblsemmodeliraporu2009.pdf

https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2013_03/28093628_trkiyebykmilletmeclisiraporu.pdf

Son gelişmeler şöyle

  1. Özel yetenekli öğrencilerin kendilerini en üst düzeyde geliştirmesinin önünü açmak için hafta içi ve hafta sonları ilave eğitim programları uygulayan, 81 İlde`ki 183 Bilim ve Sanat Merkezi`nin (BİLSEM) tamamına 1000 er kitaplık kütüphane kuruldu.
  2. MEB, 2019 da Fikri Mülkiyet Hakları çalışmaları kapsamında patent, faydalı model, tasarım ve marka çalışmalarına ağırlık vermeye başladı ve ilk adım mesleki eğitimde atıldı. Fikri mülkiyet çalışmalarına, özellikle mesleki eğitim Ar-Ge merkezlerine ağırlık verilerek 2020 de 12 patent, 8 faydalı model, 109 tasarım ve 59 marka tescili olmak üzere toplam 188 ürünün tescili alındı.
  3. MEB, Fen Liseleri ve BİLSEM lerde de fikri mülkiyet çalışmalarını başlattı. Bu çalışmalar, meyvelerini vermeye başladı. BİLSEM ler 2021 yılının ilk dört ayında 70 patent, 141 faydalı model, 886 tasarım ve 6 marka olmak üzere 1103 ürün başvurusunda bulundu. Başvurular sonunda 10 ürünün tescili alındı. Başvuruların değerlendirilme aşaması halen devam ediyor. MEB, her bir BİLSEM den en az bir ürün tescili olmak üzere 2021 yılında 183 ürün tescili almayı hedefliyor.

Bu panelde, BİLSEM`leri ele alarak, bilim-sanat birlikteliğinin sağlanıp sağlanmadığını, üstün yetenekli olarak alınan öğrencilerin geliştirilip geliştirilmediğini tespit etmek, BİLSEM`lerin sorunlarını ve çözüm önerilerini alan uzmanları/öğretmenleri ve akademisyenleri ile tartışmak için hazırlanmıştır.

Amacımız, konunun sağlıklı ele almak ve yöneticilerimize yardımcı olmaktır.

25 Nisan 2021 Pazar

  • 13.00 Açış Konuşmaları

Yönetenler (Moderatör)

  • Dr.Öğr.Ü yesi Göktan AY / İ.T.Ü . T.M.D. Konservatuarı, MÜ ZDAK Başkanı
  • Prof.Dr. Uğur Türkmen / Çanakkale Onsekiz Mart Ü niversitesi Devlet Konservatuvarı

13.30 / Ramazan Barın

  • MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Özel Yeteneklerin Geliştirilmesi Daire Başkanı:

'MEB`in Bilim ve Sanat Merkezleri`ne Bakışı ve Yeni Uygulamalar'

  • 14.00 / Haydar Kılıç- Sefa Zeybel / MEB Bilim ve Sanat Merkezleri Müzik Yetenek Alanı Genel Koordinatörü/Yardımcısı: 'BİLSEM Müzik Alanı Proje Geliştirme, Programlama, Ders Kitabı Yazım v.b. Çalışmaları'
  • 14.30 / Adem Bal / MEB Bilim ve Sanat Merkezleri Görsel Sanatlar Alanı Genel Koordinatörü: 'BİLSEM Görsel Sanatlar Alanı Çalışmaları'
  • 15.00 / Vural Yıldırım / Müzikolog, Beyoğlu İlçe MEM Özel Büro: 'BİLSEM Modeli Bizleri Geleceğe Taşır mı?'
  • 15.30 / Ezgi Demirkaya / BİLSEM Müzik Öğretmeni, Doktorant: 'Tanılamadan Mezuniyete BİLSEM Müzik Öğrencileri'
  • 16.00 / Serdar Danış / BİLSEM Görsel Sanatlar Öğretmeni, Doktorant

'Ü stün Yetenekli Bireylerin Eğitiminde Sanatın Rehabilitasyon Amaçlı Kullanımı'

17.100/ Kapanış