`height=

Cumhuriyet döneminin en büyük projesi olan İstanbul Havalimanı`nı ziyaret ederek kurumun tepe yöneticisi Hüseyin Kadri Samsunlu`nun misafir olduk.

İstanbul Havalimanı`nda İGA İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Kadri Samsunlu`nun misafiri olarak ülkemizin gurur tablosu yeni havalimanının ve bu kurumun tepe yöneticisi Samsunlu`nun başarı hikâyesini dinledik.

Havacılık sektörünün altın yılları

Havacılık sektöründe son 18 yılda büyük hizmetlere imza atan ülkemiz 42 ayda tamamlamaya muvaffak kılındığı dünyanın en büyük havalimanıyla başarılarının arasına bir yenisini daha ekledi.

İstanbul Havalimanı muazzam bir eser olmuş. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. İGA İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Kadri Samsunlu ile İstanbul Havalimanı nın inşa süreci, teknik özellikleri, ülkemize üreteceği ilave katma değer, Türkiye nin havayolu ve terminal işletmeciliğindeki yeri ve 2025 projeksiyonu üzerine sohbet ettik.

Hüseyin Kadri Samsunlu Boğaziçi Ü niversitesi Ekonomi bölümünden 1991 yılında mezun olmuş. BÜ mezuniyetinin ardından işletme yüksek lisans eğitimi için ABD`ye giden Samsunlu Missouri Ü niversitesi`nde master çalışmasını tamamladıktan sonra Türkiye`de çalışma hayatına mali analist olarak adım atmış. 1995-2006 yılları arasında çeşitli yatırım şirketlerinde Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Ü yesi sorumluluklarını üstlenen Hüseyin Kadri Samsunlu 2006 yılı itibariyle üçyıl boyunca Romanya ve Türkiye`de yatırım ve kurumsal finansman danışmanlığı hizmetlerini deruhte etmiş. 2009 yılından itibaren enerji, inşaat, turizm, gayrimenkul, deniz yolu taşımacılığı ve havalimanı işletmeciliği sektörlerinde üst düzey yöneticilik görevlerini üstlenen Samsunlu, Türkiye`nin vizyon projesi İstanbul Havalimanı ile kariyerinin en üst basamaklarını yükselmiş.

Görevi Hüseyin Keskin`den devraldı

`height=

İstanbul Havalimanı İşletmeleri İGA`nın İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Kadri Samsunlu başarılı bir profesyonel. Türkiye`nin en büyük projesi olan İstanbul havalimanı`nın icra kurulu başkanlığını, projenin hayat bulmasına yönelik oldukça önemli hizmetleri şefkat eden ve kendisi gibi Boğaziçi Ü niversitesi mezunu olan Hüseyin Keskin`den devralan Samsunlu, aynı heyecanla ve titizlikle devam ettirdiği süreci önemli ölçüde tamamlamış olmanın haklı gururunu yaşıyor.

Bizler de bu haklı gurura ortak olmak ve tanıklık etmek amacıyla Liderler Kahvesi etkinliğinde İstanbul Havalimanı`nın misafiri olduk. Liderler Kahvesi hizmetinde bulunduğum, Boğaziçi Ü niversitesi öğrenci ve mezunlarının öncülüğünde, mensuplarını gönüllülük ve medeniyet bilinci temelinde buluşturarak onların önderlik ve yöneticilik yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 1996 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürmekte olan Boğaziçi Yöneticiler Vakfı`nın (BYV) öğrencilere yönelik hizmetlerinden biri.

Samsunlu`nun üniversite öğrencileriyle ilk buluşması

15 Mart Cuma günü gerçekleştirilen etkinlik Hüseyin Kadri Samsunlu`nun bir üniversite öğrenci grubuyla yaptığı ilk sohbet toplantı olma hususiyetini haiz olması açısından da önem arz ediyor. İGA Başkanı Samsunlu, etkinliğe dair 'benim için unutulmaz bir anı' derken Boğaziçi Ü niversitesi öğrencilerine 'BÜ `den gelenler öncelikli' mesajını da iletmiş oluyor.

Programın moderatörlük görevini BYV Bosna Yiğitlik Meydanı Başkanı Kerem Koçer`de tevdi ettiğimiz etkinlikte tuttuğumuz notlarla başarı hikayeleriyle birlikte azim, kararlılık ve muhatabımızın 30 yıllık profesyonel iş yaşamının tecrübelerini sizlere aktarmak istedik.

Samsunlu: Hayatımın en önemli görevi

Sn. Cumhurbaşkanımızın fikir babası olduğu, Türkiye`nin ve bir adım öte dünyanın en büyük havalimanı projesinin tepe yöneticisi olmak Hüseyin Kadri Samsunlu`ya nasip olmuş. Hüseyin Kadri Samsunlu İGA`daki hizmetleri için 'hayatımın en önemli görevi' tabirini kullanıyor.

İstanbul Havalimanı başlı başına bir vizyon projesi

İstanbul Havalimanı Türkiye için başlı başına bir vizyon projesi. H. Kadir Samsunlu otuz yıllık yönetim gurusu özgüveniyle konuşmalarını sürdürürken bu hususta 'Vizyon, kendini uzun vadede gösterir' cümlesini kurmayı tercih ediyor ve ekliyor: 'Büyük liderler ülkeleri için vizyonu kısa vadeli olarak ortaya koymaz. Bu hususu İstanbul Havalimanı`nın önemli bir noktası olarak görüyorum.'

Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi

İstanbul Havalimanı Cumhuriyet tarihinin en önemli projesi. 2025 yılında tüm fazları devreye alındığında Türkiye`nin gayri safi milli hasılasına %4,9 oranında katkı üretmeye başlayacak olan İstanbul Havalimanı ülkemiz için başlı başına gurur kaynağı.

Konuşmasında ülkemizin son 18 yılda hemen her alanda ve özellikle de ulaştırma ve hava yolu sektöründe birbiri ardına büyüme hikâyeleri yazdığının altını çizen Samsunlu, 2002 yılından itibaren büyümenin motorlarından birinin THY ve hava limanı işletmeleri olduğuna işaret ediyor.

Ulaştırma sektöründeki reformlar ülkemizin önünü açtı

Büyük şirketlerin el ele vererek ülkemize büyük bir ulaştırma altyapısı kazandırdığına değinen İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Kadri Samsunlu ulaştırma sektöründeki yapısal reformların Türkiye`yi bu alanda kafaya oynayan ülke durumuna getirdiğini belirtti.

Yazımızın bu yerinden itibaren sözü BÜ ekonomi 1991 mezunu Hüseyin Kadri Samsunlu`ya bırakıyoruz: 'THY`deki büyüme hikâyesi ve buna eklemlenen özel sektör hava yollarının büyüme hırsı 10-15 yıl içinde Türkiye hava yolu taşımacılığı sektörünü global liderliğe doğru emin adımlarla taşıdı.

Ü zerimizde milli forma var

`height=

Burada çalışıyoruz, içimizde milli forma var hamdolsun. Türkiye doğu ile batının ortasında çok özel bir ülke. Ü lkemizden dar gövdeli uçaklarla 200 uluslararası havalimanına, 60 başkente ulaşmak mümkün. Bu da Avrupa ve Asya`daki toplam hava yolu trafiğinin %40`ına tekabül ediyor.

19 yılda 150 uçaktan 540 uçağa;

Ü lkemizin üzerinden en doğu ile en batı birleşiyor. Şu istatistiklere dikkat ediniz. 2002 yılında THY`nin 150 uçağı vardı. Bugün uçak sayımız 540. 2002 yılında 8 milyon yerli yolcu taşıyorduk. Bugün taşıdığımız yolcu sayısı 110 milyonun üzerinde. 2002 yılında 35 milyon yabancı taşırken 2018 yılında bu rakam 120 milyon. Dikkat ediniz lütfen. Bu rakamlar AB ülkeleriyle vize sorunu olan bir ülkenin rakamları. Vizeler kalktığında üzerine %30`luk bir rakam daha gelecek demektir. AB, THY`nin potansiyel pazarı. AB`den vize kolaylığı istememizin bir sebebi de bu.

Bu ülke bizim. Hepimizin bu topraklara borcu var

Bu ülke bizim. Hepimizin bu topraklara borcu var. Atatürk Hava Limanı 11 milyon metrekareye sahip iken İstanbul Hava Limanı 76 milyon metrekare. 76 milyon metrekare üzerine Türkiye`nin havayolu vizyonuna hizmet edebilecek bir alt yapı kurulabiliyor. Burada yerleşim yok. Arnavutköy ufak bir ilçe.

İstanbul kuzeye doğru büyüdü

İstanbul hep kuzeye doğru büyüdü. Osmanlı Sarayı 1850 yılına kadar Topkapı Sarayı`ndaydı. Bu tarihte Dolmabahçe ile birlikte Karaköy Limanı gündeme geliyor. Şehir kuzeye doğru büyüyor. Boğaziçi köprüsüyle Levent bölgesi FSM ile Maslak bölgesi, Yavuz Sultan Selim ile de İstanbul yine kuzeye doğru büyüyor.

Altyapı olmazsa insan da olmaz

1850 ile 1950 yılları arasında ülkemizin nüfusu aynı. Cumhuriyet döneminde Ankara büyüyor. İnsanlar altyapıların olduğu bölgelere gider. Altyapı getirmezseniz insan da gelmez. Adnan Menderes 1950`li yıllarda Barbaros Bulvarı`nı açıyor. İstanbul kilitlenmeye başladığında devreye birinci köprü giriyor.

İGA bölgeyi ekonomik cazibe merkezine dönüştürecek

İstanbul`da en büyük lüks evin, iş yerinin ve çocuklar için de okulun eve yürüme mesafesinde olmasıdır. İGA bölgeyi ekonomik cazibe merkezi haline getiriyor.

Hayatta her şey vizyon ile oluyor

Benim çocukluk dönemlerinde Atatürk Barajı Türkiye`nin en önemli projesiydi. Buranın 1 milyar metreküp toprak hacmi vardı. 80 milyon metreküp hafriyat yapıldı. İstanbul Havalimanı`ndaki toprak hacmi ve hafriyat Atatürk Barajı`nın neredeyse 100 katı büyüklüğünde. 30-40 senede ülkenin edindiği vizyon önemli. Çünkü hayata her şey vizyon ile oluyor.

İlave pist önerisi Atatürk Havalimanı için sadece geçici çözümdü

Bir zaman denildi ki Atatürk Havalimanı için ilave pist açmak yeterli. Bu kısa vadeli bir vizyondur. İlave pist önerisi Atatürk Havalimanı için sadece geçici çözümdü. İlave pisti açtınız, 10 yıl sonra ne yapacaksınız?

Liderler ülkelerini büyütür

Gelişmekte olan ülkelerin liderleri ülkelerini büyütmekle sorumludur. Gelişmekte olan ülkeler ne yaparlar, ekonomik bölgeler, serbest ticaret alanları, teşvik alanları oluştururlar. Biz zaten bunları yaptık. İlave şeyler yapılmalıydı ve karşınıza İstanbul Havalimanı çıktı.

İstanbul Havalimanı tüm dünya için yapıldı

45 km. çevresiyle İstanbul Havalimanı tüm dünya için yapıldı. Buranın ekmeğini tüm Türkiye yiyecek. 200 milyon yolcu hedefinden bahsediyoruz. Söz konusu rakam Atatürk Havalimanı`nın kapasitesinin tam üçkatıdır.

Kulemiz lâle dizaynıyla ödüller aldı. Şimdiden marka haline geldi. Akaryakıt limandan gelecek. Yerin altında petrol hareketi olmayacak. Erken gelen 10 bin bagajı anında depolayacak bir sistem kurguladık. Bagajlar uçuş saatinde uçağa gönderilerek anlık talebe cevap verilecek.

İGA havalimanı operasyonunu kendisi yapıyor

Türkiye`de havalimanlarında operasyonları Devlet Hava Meydanları İşletmesi yapıyor. İGA, Kütahya ve Alanya havalimanlarıyla birlikte bu hizmeti kendi bünyesinde karşılayan özel bir hava limanı. İtfaiye teşkilatımızdan karla mücadele araçve tertibatına kadar hemen her şeyi biz burada kendi imkânlarımızla karşılayacağız. DHMİ burada sadece havadaki uçağı kontrol edecek. Yerde kontrol bizde olacak.

100 bin metrekarelik perakende alanı

`height=

Burada 100 bin metrekarelik bir perakende alanı var. Ve şimdiden buranın büyük bölümü kiralanmış durumda. Böyle bir alışveriş alanı dünyanın hiçbir hava limanında yok. Alışveriş merkezimizin uzunluğu tam sekiz yüz metre. Buraya, dizaynından yola çıkarak Bosphorus adını verdik. Ve kısa sürede 100`den fazla marka burada dükkân açtı. Canlı bir vitrinden bahsediyoruz arkadaşlar. 16 milyondan fazla yolcu burada en az 3 saat geçirecek.

Buradan 300 şehre uçacağız

Kargonun %80`i uçak altında taşınıyor. Ne kadar çok yere uçarsanız İstanbul`a o kadar çok yolcu çekersiniz. Buradan 300 şehre uçacağız.

Çevreci, yerli ve milli

Burası aynı zamanda çevreye saygılı. Milli ve yerli. Türk markaları burada onlarca yeni ürün geliştirdi. Trakya Camın ürettiği camlar %20 tasarruf sağlayacak. Bu da yılda 3700 hanenin enerji tasarrufuna denk geliyor. Suyun %40`ı geri kazandırılacak. Bu da 6750 hanenin su kullanımına tekabül ediyor. Burada sıfır atık söz konusu olacak. Katı atıklar ayrıştırılacak. Çöpün %40`ı kaynağında ayrıştırılıp yeni kazanımlar elde edilecek. Günde 240 ton çöpün ayrıştırılmasından bahsediyoruz. Bu rakam Arnavutköy`ün çöpü kadar. Çevreyi önemsiyoruz.

Tayakadın İstanbul`un zengin semtlerinden biri olacak

Tayakadın İstanbul`un en zengin semtlerinden miri olacak. Bölgeye sağlık ve eğitim alanında çok büyük yatırımlar söz konusu olacak. Bundan da bu bölgenin insanı faydalanacak.

İstanbul Havalimanı`nda Başakşehir, Arnavutköy ve Eyüp bölgesinden istihdamlarımız söz konusu olacak.

İGA`nın ödüllü projeleri

İGA`nın kulesi, finansman modeli, sosyal projeleri, binanın mimarisi ödüller aldı. Burası 2025 yılında üreteceği 40.7 Milyar USD`lik değerle Türkiye`nin GSMH`sinin %5`i kadar katma değer üretecek. Özel bir projeden söz ediyoruz. Burası devletimize yıllık 1 milyar Avro kira geliri ödeyecek. 25 yılın sonunda da yatırım devletimize teslim edilecek. Devletimiz bir kuruş ödemeden 25 yılda hem 25 milyar Avro gelir elde edecek hem de devasa bir işletmenin sahibi olacak.

Büyük bir sektörün önü açılıyor.

İstanbul Havalimanı 25 Milyar Avroluk yatırımıyla yepyeni bir tesis, yepyeni bir ekonomi. Büyük bir sektörün önü açılıyor.

Bu varlık hepimizin

Hava limanı tesislerini inşa ettiğimiz alan safari yapılamayacak bir bölgeydi. Şimdi geriye doğru bakınız ve ülkemizin ulaştığı noktayı lütfen bir de buradan düşünün. Bu yatırımın yapılabilmesi bile başlı başına bir olay. Buradan tüm Türkiye ekmek yiyecek. Bu varlık hepimizin. Bu varlık özel sektörün varlığı. 50 yaşımı idrak ettiğim bu dönemde İstanbul Havalimanı`nın bu halini görmüş olmaktan da ayrıca mutluyum.

Samsunlu: Türkiye sevdalısıyım

Buradaki pozisyon dünyada çok kolay bulunabilecek bir pozisyon değil. Zor bulunan bir pozisyon.

Arkadaşlar. Ben özel lisede okumadım. Boğaziçi Ü niversitesi`nin mezuniyetimin ardından ABD`ye gittim. Bu ülkede iki yıl çalıştım.

Sonra ülkeme döndüm. İyi ki de gelmişim. Türkiye sevdalısı biriyim, bir tarafımla Türkçüyüm. Bu vatan, bizim, bu vatan hepimizin.

İnsan yetiştirmek önemli bir görevdir

İnsan yetiştirmek de önemli bir görevdir. Çünkü insan varsa ülke vardır. Devlet varsa ülke vardır. Bugün Libya`da ve pek çok Ortadoğu ülkesinde halk var, lakin devlet yok, kıymetini bilmemiz lazım.

Hikâye insan üzerine kurulur

Bu hikâyenin parçaları var. O da insandır. İnsan olduğumuzu unutmamalıyız. En önemli özelik insan olduğumuzu unutmamamızdır. Geldiğiniz makam ve mevkiler size insanlığınızı unutturmamalıdır. Netice itibarıyla makam ve mevkiler gelip geçicidir.

Arkadaşlar, insanlık bir nevi küfe gibidir ve bulunduğunuz yerlere sizinle birlikte sırtınızda gider. Ve gittiğiniz yerlerde de insanlığınızla karşılanırsınız. Bu durumda insan olduğumuzu unutmamamız gerekir. Haliyle hayatta çok zikzak çizmeye gerek yok. Neticede ölüm var. Ve ölüm insanları eşitler. İnsanlar doğum ve ölüm anında eşittirler. Ve herkes toprağa gömülmekle de eşit olur. Ölüm insanları eşitler. Dolayısıyla yoldan çıkmamak lazım gelir.

Çalışmadan kazanmak olmaz

`height=

Çalışmak, çok çalışmak gerekir. Çalışmadan kazanmak olmaz. Bu ancak filmlerde söz konusudur.

Ben de çok çalıştım arkadaşlar. Kendi yaş günümü dahi hafta sonunda kutladım. Mesai saatleri içerisinde bir gün dahi tatil yapmadım.

İşleri sonuca ulaştıran akıldır, sağduyudur

Boğaziçi Ü niversitesi`ni kazandığınıza bu güzide okulda öğrenim gördüğünüze göre hepiniz çok zekisiniz. Zekâ önemli, bununla birlikte akıl dediğimiz sağduyu daha önemli. Çünkü herhangi bir işte mutlak olarak zekâ sizi sonuca ulaştırmaz, işleri sonuca ulaştıran akıldır.

Benimle birlikte yüzlerce arkadaşım Boğaziçi Ü niversitesi`nde tahsil gördü. Hepsi çok zekiydi. Sadece zekâlarına güvenenler şu anda bir masanın arkasında oturarak mesailerinin tamamlanmasını bekliyor.

Güven önemli

Sosyal olmak önemli, sevilmek önemli. İnsanlık önemli, güvenilmek, sırt dayanılmak önemli. İnsanlar, çalışma arkadaşlarınız, patronlarınız size sırtlarını güvenle dayayabilmeli. Bunlar takım içerisinde olmazsa olmaz kurallar. Zekâ, aklı kullanmadan hiçbir işe yaramayacaktır. Zekâ gerekli ama tek başına yeterli değil.

Yılmadan çalışacaksınız

Azim gerekli. Yılmadan çalışacaksınız. Ben azmi, yapılan işte sonucu alıncaya kadar bıkmadan çalışmak şeklinde tanımlıyorum. Bunu yaparak, azimle çalışarak fark oluşturabilirsiniz.

Herkes için bir imtihan var

Allah`ın herkes için bir imtihanı var. Benim imtihanım da kızım Lara. Lara`nın otistik olduğunu 2 yaşında anladık. Lakin Lara hayata sımsıkı tutundu, yaptığı işleri azimle başardı. Şu anda engelli milli takımımızda masa tenisi oynuyor. İBB`nin lisanslı tenisçisi. Azim için Lara önemli bir örnek.

30 yaşında CEO olmak yok!

Arkadaşlar 30 yaşında CEO olmak yok. Nedense herkesin hayalinde bu var. 30 yaşında CEO olunmaz. Belki kenarda köşede kalmış, adı sanı duyulmamış bir şirketin CEO`su olabilirsiniz lakin kurumsal şirketlerde mümkün değil. Böyle bir dünya yok! Böylesi temenniler fantaziden öte gitmez.

Yeşermek için tecrübe gerekli

Yeşermek için, gelişmek için iş hayatının içdinamiklerinde uzun yıllar çalışıp tecrübe kazanmaya ihtiyaçvar. İş hayatında yeşereceksiniz, çalıştığınız iş yerlerinde mümkün mertebe hizmet etmenin gayreti içerisinde bulunacaksınız.

Çok sık iş değiştirmeyiniz

Adam 30 yaşına gelmeden 7-8 iş değiştirmiş. Böyleleri hayatta başarılı olamaz. Mülakata çağırıyoruz, ilk iş yerinde şöyle oldu, ikincisinde böyle diyor. Sekiz farklı sebep olur mu? Peki diğerlerinde ne oldu da işten ayrıldınız.

İş hayatı takımlar üzerine kurulur

İş dünyasında her atladığınız yerde arkanızda bir iz bırakıyorsunuz. Böylelerinin hayatla ilgili problemleri vardır. Dolayısıyla işlerinizi uzun vadeli planlayınız. Sebat etmeye çalışınız. Hiçkimse çok sık iş değiştirenleri takımlarına almak istemez. İş hayatı takımlar üzerine kurulur. Takımlarda ise uzun süreli bir arada çalışma başarıyı getirir. Bu noktada taktikler de devreye girer. Fenerbahçe`nin halini biliyorsunuz. Takım olamadığı için bu durumda maalesef.

Ü niversite parlak bir formadır

Buradan Boğaziçi Ü niversitesi`ne gelelim. Ü niversite parlak bir formadır. Lakin hakkını vermek gerekir. Güzel bir forma ile mezun olacaksınız. Ü niversite diploması size ilk dalgayı atlatır, ikincisini geçirir, üçüncüsünde iş artık size kalmıştır.

Diploma değil, yaptığınız iş başarıyı getirir

Diploma değil, yaptığınız iş başarıyı getirir. Boğaziçi Ü niversitesi diploması ilk işe girişinizde işe yarar. Bu Boğaziçi Ü niversitelidir derler. İkincisinde de işe yarayabilir. Sonrasında işe yarayan yaptığınız çalışmalardır. Bana üçüncü işimde artık hangi üniversiteden mezun olduğumu sormadılar. Şimdi patronlarım da hangi okuldan mezun olduğumu bilmiyor.

Çalışma, çalışma;

Çalışma hayatı kolay değil. İçinde emek var, alın teri var, azim var. Bu işler bedavaya olmuyor. İşin hakkını verip gereğini yapacaksınız. Şayet çalışkan değilseniz, çalışmazsanız Boğaziçi Ü niversitesi mezunu olsanız da kimse sizi istemez.

Bırakınız konuşsunlar!

Yöneticilikte krizler de var. Zaman içerisinde elde ettiğiniz deneyimlerle krizleri atlatmasını bilmelisiniz. Eleştiri tüm işlerin doğasında var. Eleştiriye açık olmalısınız. Bırakınız konuşsunlar!

İstanbul Havalimanı için çok eleştiri yapıldı. Niye yapıldı? Sn. Cumhurbaşkanımızın gündeme getirdiği ve takibini yaptığı bir proje olduğu için eleştiriler yapıldı. Bu türden eleştiriler, uzun vadeli vizyona sahip olmayanlar tarafından dile getiriliyor.

İstanbul Havalimanı`nda doğrular yapıldı

`height=

İstanbul Havalimanı`nda ne yapıldıysa, hangi adımlar atıldıysa doğru yapıldı, düzgün adımlar atıldı. Oyun bitti, eser ortaya çıktı. Bazıları hâlâ konuşmaya devam ediyor.

Bütüne bakmak önemli

Arkadaşlar yöneticilikte büyük fotoğraf önemli. Küçük fotoğraflarla uğraşmak yorar. Bütüne bakmak ve hâkim olmak önemli.

İstanbul Havalimanı ülkemizin denge unsurlarından biri

Bu ülkenin bir dengesi var. İstanbul Havalimanı Yeni Türkiye`nin denge unsurlarından biri. Bunun için burası ile oynanmak isteniyor. Ve günün sonunda herkes burayı sevecek ve uçmaya başlayacak.

Ferah bir mekân;

Buranın en önemli özelliklerinden biri ferahlığı, ışığı. Gün gelecek, insanlarımız kullandıkça bu projeye alışacak ve sevecek. O günleri göreceğiz.

Siz hatırlamazsınız. Bir zamanlar bu ülkede Boğaziçi Köprüsü`nün yapımına karşı olan bir gurup vardı. Köprü yapılmasın diyorlardı. 2`inci köprü için de, 3`üncüsü için de aynı şeyler konuşulup yazıldı.

İş hayatında ergen gibi olmayın

Arkadaşlar iş hayatında ergen gibi olmayın. Eğer ergen gibi davranırsanız ergen gibi karşılık görürsünüz. Bu durumda sizi kimse sevmez.

Çok büyük hedefler koymayın

Arkadaşlar, kendiniz için çok büyük hedefler koymayın. Bir yola giriniz ve orada istikrarlı bir şekilde, kararlı adımlarla yürümeye devam ediniz. Hedefleriniz çok büyük olmasın, birkaçyıllık hedefler koyun. Küçük küçük hedefler iyidir. Hedeflerinize peyderpey ulaşmaya çalışınız. Çok büyük hedefler olunca hayal kırıklıkları da o kadar büyük olur. Belirlediğiniz bir iki senelik hedeflere ulaşınca yenileri gündeminize gelsin.

Başarının altın formülü yok

Başarının altın formülü yok. Çalışmak, çok çalışmak, azim bunlar önemli. İş hayatında talih denen bir olgu da var. İki şirkette 10 yıl çalıştım. İlk işime BÜ `den sınıf arkadaşımın tavsiyesi üzerine girdim. O tavsiye etmeseydi elbette giremeyecektim.

Esnemesini bilin

Dik durun, ama diklenmeyin, esnemesini bilin. Kırılmayın. Sevin, sevilin. Ü retin, çalışın. Ü retebiliyorsanız eğer girdiğiniz yol doğru demektir ve orada kararlılıkla devam edin. Sizi bir yerlere bu masanın etrafını dolduran yüzler kırk kadar arkadaşınız taşıyacak. Bu yüzler önemli.

Okul bitince kendinize zaman ayırın

İmkânınız varsa okul bitince kendiniz için bir yılı ayırın, gezin, dünyayı dolaşın. İş hayatına atıldığınızda bir daha dünyayı dolaşmayı imkânınız olmayacak. En azından altı ay ayırın kendinize, nefes alın, insanlara dokunun, sosyal konularda projeler geliştirin, sosyal kuruluşlara destek olun. Gidin bir hayır kurumunun binasını boyayın, bir şeyler yapın bu alanda.

Sorun çözün, kucaklayıcı olun

Sorun çözün, kucaklayıcı olun, Yine buradan bir örnek vereyim. İnsanların havalimanlarında yaşadıkları en büyük problem bilememek. Hava limanlarına bakarsanız insanların başları yukarıda bir yerlere bakıp gittiklerini görürsünüz. Havalimanlarında en büyük problemlerden biri de bagajları bulamamak, bagajların kaybolması. Tüm bu sorunları yine insan çözüyor. İnsanlar o bilinmezliği engelliyor.

THY, İstanbul Havalimanı ile sıkıntıdan kurtuluyor

THY`nin büyük bir sıkıntısı vardı. İndiği alan THY`nin uçaklarını barındıramıyordu. Tüm uçaklarını alana koyamıyordu. Kapasite 40 milyon kişilik, 70 milyonluk kapasiteyi nasıl kaldıracak? 6 Nisan tarihinden itibaren THY, İstanbul Havalimanı sıkıntıdan kurtuluyor.

THY, İGA`nın deneyim ve tecrübeleriyle tüm sıkıntılarını aşacak. Biz burada misafirlerimize kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacağız. Havalimanlarını kullanan insanlar kendilerini iyi hissetmek ister. Biz onlara bu konforu temin edeceğiz. Böyle olunca 50 Avroluk, 100 Avroluk farklar için insanlar Frankfurt`a, Dubai`ye gitmeyecek.

İstanbul Havalimanı nın sahibi devlet

Buranın sahibi devlet. Bu kadar kompleks bir yapıyı 42 ayda tamamladık. Tabii ki tek başımıza yapmadık. Tüm paydaşlarımızın, şirketlerin, ortaklarımızın, çalışanlarımızın, işçilerimizin emekleriyle, alın terleriyle yaptık.

İstanbul Havalimanı kamu-özel sektör işbirliğinin en güzel örneklerinde biri. İki taraf da 42 ay boyunca uyum içerisinde çalıştı. Çünkü bizim kaybedecek bir günümüz dahi yoktu. Bugünden sonra da kaybedecek bir günümüz dahi yoktur. Birlik içerisinde el ele vererek çalışmak Türkiye`yi ileriye taşıyacaktır.'