Diksiyon ve Edebiyat Dergisi bir taraftan edebiyat sanat dünyamıza yeni eserler kazandırırken diğer taraftan da irfanımıza hizmet eden ilim adamlarına, şair ve yazarlara, sanatkârlara, vakıf ve gönül insanlarına vefâ gösteriyor. Bu bağlamda Diksiyon ve Edebiyat Dergisi`nin 2022 Edebiyat Kültür Sanat ödülleri Jüri Heyeti tarafından açıklandı. 

`height=
Diksiyon ve Edebiyat Dergisi 14 üncü sayı kapak görseli

Tebrikler;

Dergi, Prof. Dr. E. Nazif Gürdoğan`ı ilim Nevzat Yazıcı`yı şiir Faruk Yılmazer`ı öykü İsmail Yeşilbağ`ı tiyatro Uğur Canboyat`ı tv-gazete: Ahmet Dur`u fotoğraf Ekrem Gül`ü müzik ödülüne lâyık görürken, Halk Edebiyatı Dergisi ve vakıf insan Ali Gürbüz Akyüz de unutulmadı. 3 Şubat 2023 Cuma günü Ensar Vakfı`nda düzenlenecek törenle kendilerine ödül takdim edilecek üstadları İttifak Gazetesi camiası nezdinde tebrik ediyoruz.

`height=
Diksiyon ve Edebiyat Dergisi 20 inci sayı kapak görseli

Sözün bu yerinde objektifimizi Diksiyon ve Edebiyat Dergisi`nin 2022 yılı fotoğraf ödülünü kazanan fotoğraf sanatkârı, gazeteci yazar Ahmet Dur`a çevirelim.

`height=
Ahmet Dur

Ahmet Dur: Çocukken fotoğraf makinesiyle yattığımı hatırlıyorum!

Duayen fotoğrafçı Ahmet Dur fotoğrafçılık serencamını şu cümlelerle özetliyor: 'Küçükken fotoğraf makinesi ile yattığımı hatırlarım. Fotoğraf makinemle seyahatlerimde mütemadiyen fotoğraf çekmeyi severim. Fotoğraf karesinde mutlaka bir anlam aramaya çalışırım. Gazeteci yanım olduğu için etrafa gazeteci ve fotoğrafçı gözüyle bakıyorum. Kültür sanat etkinliklerine gitmeyi, oradaki değerli isimlerle tanışmayı, onlarla konuşmayı, röportaj yapmayı severim. Kamuya yararlı sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini takip ederim. Bu türden hayırhah kuruluşlara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.'

`height=
Ahmet Dur un objektifinden

'Fotoğrafçı, çektiği farklı karelerle sanatçı` statüsüne erişebilir.'

Profesyonel fotoğrafçıyı maişetini fotoğraf çekerek kazanan, bu konuda bir taraftan kendini yetiştirirken diğer taraftan da malzeme yatırımı yapan kişi şeklinde tarif ve tavsif eden Ahmet Dur`a göre profesyonel fotoğrafçı, çektiği farklı karelerle sanatçı` statüsüne erişebilir.

Dur: Kendime de fotoğraf çekiyorum.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, TYB Genel Merkezi,  TYB İstanbul Şubesi,  Birlik Vakfı İstanbul Şubesi, MTTB, Eskader, Yeni Dünya Vakfı, TYB, Temiz Toplum Derneği, Anadolu Yazarlar Birliği, Dersaadet Platformu, Konyalılar Vakfı ve Derneği, Karamanlılar Derneği, Bozkırlılar Vakfı, Bozkırlılar Derneği başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunda görev alan Ahmet Dur bir gününü şu cümlelerle özetliyor: 'Gün içinde ya da akşam bir programım varsa fotoğraf makinamı mutlaka kontrol ederim. Şarjlarıma bakarım. Hard disklerime, kartlarıma bakarım. Eksiklerimi gideririm. Çekimini yapacağım kişiyi tanımaya çalışırım. Paylaşımlarına bakarım. Hangi tür açıları seviyor onlara bakarım. Programdan önce tanışmaya çalışırım. Bazıları 'Şuradan çekme!' diyebiliyor. Salonun dört tarafından da kareleri alıyorum. Yakın ve geniş açı çalışıyorum. Detay çekimler alıyorum.

Eve geldiğim zaman görüntüleri bilgisayara aktarıyorum. Şöyle genel bir baktıktan sonra seçim yapıyorum. Bilgisayarda hafiften düzeltme yaptıktan sonra gönderiyorum. 

Bazen kurumlara arşiv için çektiklerimiz de oluyor. Dergiler için, gazeteler için hatta kendim için çektiklerim de oluyor.  Salonun dört tarafından da kareleri alıyorum. Yakın ve geniş açı çalışıyorum. Detay çekimler alıyorum.'

`height=
Ahmet Dur un objektifinden

Arkadaşı Ahmet Refik Partal ile birlikte yürüttüğü ve projesi şahsına ait olan İGDAŞ Medya Basın Futbol Turnuvası , Türkiye Halkla İlişkiler Derneği`nden ve Konya Büyükşehir Belediyesi`nden fotoğraf dalında ödüller kazanan Ahmet Dur, çok sayıda sivil toplum kuruluşu tarafından da muhtelif ödül ve beratlarla taltif edildi.  

`height=
Ahmet Dur un objektifinden

'Bâbıâli`nin son demlerine yetiştim.'

Bâbıâli`de geçen 25 yılını 'Ben Bâbıâli`nin son demlerine yetiştim. Değerli isimlerle çalıştım. Onlarla yemek yedik,  çay içtik. Bunun için de mutluyum. 

Gazeteci Zakir Barutçu, Atilla Kızıltan, Selçuk Hünerli, Fatih Böhürler, İrfan Söyler, Ömer Ziya Belviranlı, Derya Balaban, Ahmet Kurt ve rahmetli Cemal Ragıp Derin ağabeylerin hayatlarının büyük bölümü burada geçti. 

`height=
Duayen fotoğraf sanatkârı Ahmet Dur

Ahmet Dur`a nice sağlıklı ve başarılı hizmet yılları temenni ediyoruz.

Derneğimizin sürekli hale getirdiği Bâbıâli Sohbetleri`nde bol bol hatıralar dinliyoruz. İnşallah bu hatıralar, anlatılanlar bir belediye tarafından kitaplaştırılacak' şeklinde özetleyen Ahmet Dur`a nice sağlıklı ve başarılı hizmet yılları temenni ediyoruz.

İbrahim Ethem Gören- Yazı No: 465