`height=

Dubai`de güneş başka batar. Hele yüksek bir binadaysanız güneşin sahrayı kızarttığı o muhteşem görüntüyü izleyebilir, kıpkızıl kesilen kum taneciklerinin altın sarısına dönüştüğünü görebilirsiniz. Taa ki ay, yüzünü gösterip ıssız çölü fener misali aydınlatana kadar...

`height=

VAHA KÜ LTÜ RÜ !
Dubai`de konaklamak için seçeneğiniz oteller birçok ülkede gördüklerinizden farklı... Arap ve çöl kültürünün hakim olduğu yapılarda mutlaka palmiyeler ve vahaları andıran su birikintilerini görmek mümkün. Al Kasır Oteli de bunlardan biri. Geceleri bütün renkleri bir arada görmeniz mümkün. Ortam, sanki hiçakşam olmamış gibi ışıl ışıl....

HER EVDE İKİ SALON
Halk genelde villalarda yaşar. Her evde iki tane 'Meclis' denilen büyük salon olur. Birinde bayanlar oturur, diğerinde erkekler... Emiratili bayanlar genelde 'abaya' ismi verilen yerel kıyafet giyerler...

Güneşin batışıyla birlikte bambaşka bir şekle bürünür Dubai. Işıl ışıl olur her taraf. Gündüz sadece alışveriş merkezlerinde dolaşan insanlar atıverir kendini sokaklara. Hele çocuklar, deli dumrul gibi zıplayıp durur. Hayatın gece başladığı Dubaide kafe, restoran ve eğlence merkezleri dolup taşar. Bahçe ve restoran önlerine kurulan sandalye ve sedirlerde yer kalmaz. Herkes muhakkak oyalanacak bir şeyler bulur. Süprizler ardı ardına gelir. Bir bakmışsınız havai fişekler gökyüzünü aydınlatmış, su gösterileri, ışık gösterileri ve daha neler neler..

`height=

HALKINA DÜ ŞKÜ N DEVLET
Birleşik Arap Emirlikleri, kendi halkına oldukça düşkün. Büyük projeler ya şeyhe, ya da köklü bir aileden gelen Emirati halkından olan zenginlere ait. Hükümetin elde ettiği gelir, hükümet ve şeyh, yani emir arasında paylaşılıyor. Şeyhler halkına oldukça yardımcı oluyor. Emirati halkının sağlık ve eğitim harcamalarının hepsi bedava. Mesela Şeyh kendi ülkelerinde tedavi edilemeyen hastalığa yakalanan bir Emiratili vatandaşı, ailesiyle yurt dışına gönderip bütün masraflarını karşılıyor. Yurt dışında eğitim görmek isteyen Emirati çocuklarına ve gençlerine burs vererek bedava okutuyor. Kendi halkından yine fakir olanlar veya yeni evlenecek olanlara yardım ediliyor. Tabii bu yardım, erkeğe yapılıyor. Fakat yardımı alabilmesi için eşinin Emirati halkından olması şart koşuluyor. Ayrıca evlenecek Emirati erkeğine arsa hediye ediliyor. Eğer arsası var ise üzerine ev yapması için malzemeler veriliyor. Bedevilere de özel ilgi gösteriyorlar. Emirliğin en eski yerlileri onlar olduğu için, Dubai Emiri El Maktum, bedevilere lüks evler ve maaş veriyor.

`height=

SOY TÜ KENMESİN DİYE...
Devlet, okuyup meslek sahibi olan Emirati halkının işsiz kalmaması için 'Emiratisation' kanunu çıkardı. Bu kanun gereğince Birleşik Arap Emirlikleri`nde kurulan her şirket, büyüklüğüne göre Emirati halkı mensubuna iş vermek zorunda. Tabii bu 7 hükümet ayrıca işsizlere, dullara, yetimlere ve kocası hapiste olan kadınlara da yardım da bulunuyor. Yerli bir Emirati halkına mensup erkek, herhangi bir bayan ile evlendiği zaman, o bayan hemen vatandaş olabiliyor. Emiratili kızlardan biri gayrimüslim biriyle evlenirse hemen vatandaşlıktan çıkarılıyor. Burada da amaçlanan Emirati ırkının devam ettirilmesi. Emirlik aileleri yani şeyhler, genelde birbirlerinden kız alıyorlar. Hepsi birbiriyle akraba. Şeyhlerin aileleri ayrıca Emirati halkından köklü aileler ile evlilik yapabiliyor.
 

YABANCILAR KOLEJE
Dini eğitim genelde okullarda veriliyor. Yani öyle medreseler yok. Emirati halkının çocukları devlet okullarına gidiyor. Yabancıların çocukları ise özel okullara gidebiliyor. Hükümet okullarına yabancılar alınmıyor. Dini eğitimlerini çocuklar ilkokuldan itibaren alıyor. Her okulda küçük bir mescit bulunuyor. Namaz kılma ve dini vecibeler, bu okullarda öğretiliyor. Özel okullarda da Müslüman çocuklarına din dersi veriliyor. Bazı vakıfların yaptırdığı Kur`an kurslarında çocuklar talim-tilavet dersleri alıyor.

 

İÇKİ KARNEYLE!
Bütün emirliklerde içki satışı yasak. Ama bazı otellerin disko ve restoranlarında içki satışı yapılıyor. Bu topraklarda yaşayan gayrimüslimler kendilerine verilen kart ile ancak belli bir miktar içki alabiliyor. Tabii kaçak olarak içki satışı var mı? Ne yazık ki var. İnsanlar temin edip ticaretini bile yapıyormuş. Ancak polis yakaladığı zaman cezası çok ağır. Birleşik Arap Emirlikleri`nde bir tek Sharjah`ta içki satışı tamamen yasak. Otellerde bile yok. Sharjah, Suudi Arabistan`ın etkisi altında olduğunu saklamıyor. Ramazan ve bayramlarda ay gözlenip, günler öyle ilan ediliyor. Ama Sharjah, Suudilerin ilan ettiği gün hangisi ise ona uyuyor. Ramazanda Birleşik Arap Emirlikleri`nde çalışma saatleri değişiyor. Bütün lokanta ve restoranlar kapanıp, akşam iftarla birlikte açılarak sahura kadar hizmet veriyor. Otellere de belli bir düzenleme oluyor, oruçtutmayanlar için özel bir bölüm oluşturuluyor.
 

ZENGİNLİĞİN HER ÇEŞİDİ BİR ARADA
Dubai`de alışverişe çıkarsanız, göz alıcı kuyumculara sıklıkla rastlarsınız. Çok ilginçbir marinası vardır Dubai`nin... Kumsalın bittiği yerden itibaren rezidanslar yükselir...


TÜ RK DİZİLERİ EKRANA KİLİTLİYOR
Türk dizileri burada inanılmaz tutmuş vaziyette. Türk dizileri yayında olduğu zaman, insanlar ekrana kilitleniyor. Bu dizilere olan hayranlık, halkın, Türkiye`ye turist olarak gitmesine sebep oluyor. Türkiye`yi kültür olarak kendilerine yakın hissediyorlar.