BM de ayaklanma çıktı.
Afrika başkanları ayakta.
Bu kulaklar neler duyuyor?
Durun bi dakka! New York’da neler oluyor?
Yıllarca hor görülen milletler öfkeli ve artık susmuyor.
İşte size kısa kısa Bm kürsüsü notları… 

Gana Cumhurbaşkanı Akufo-Addo, New York'taki Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Afrika ülkeleri için tazminat konusunu gündeme getirmenin tam zamanı olduğunu söylüyordu.

Akufo-Addo, dünyanın, köle ticaretinin sonuçlarına ilişkin gerçeklerle yüzleşme konusunda isteksiz olduğunu vurguladı.
Paranın Afrikalılara yaşatılan dehşeti telafi edemeyeceğinin altını çizen Akufo-Addo, "Ancak bu, kötülük yapıldığını, milyonlarca üretken Afrikalının kıtamızın kucağından koparıldığını ve emeklerinin karşılığı ödenmeden Amerika ve Karayipler'de çalıştırıldığını ortaya koyacak." dedi.

Akufo-Addo, köle ticareti nedeniyle Afrika ülkelerine tazminat ödenmesi gerektiğini ifade ederek, köle ticaretine dahil olan Avrupa ülkelerine resmi bir özür çağrısında bulundu.

Benim dikkatimi çeken diğer konuşmacı ise İran’dan oldu.

İran Cumhurbaşkanı Reisi BM'de konuştu: Dünya bir kurtarıcı bekliyor bu kurtarıcı var ve şu an hayatta dedi.
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, "dünyanın bir kurtarıcı beklediğini ve bu kişinin şu an hayatta olduğunu" savundu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ifadeleri bu kişi İran’da mı sorusunu gündeme getirdi.
"Dünya bir kurtarıcı bekliyor. Semavi dinlerin hepsi bunu vadetti. Bu kurtarıcı var ve şu an hayatta (yaptıklarımıza şahitlik ediyor). Biz iman ediyoruz ki, ilahi irade, peygamberlerin de vadettiği üzere, adalet yeryüzünü kaplayacaktır. Ve Allah'ın salih kulları tüm yer yüzünde hakimiyet sahibi olacaklardır. Beşeriyet, bilinçlenmenin artması ve cehaletin yok olmasıyla ayağa kalkacaktır. Dünya ilahi buyruğun yerine gelmesini bekliyor."

Bir protest ses de Latin dünyasından yükseldi…

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, BM Genel Kurulu’ndaki konuşması önemliydi.
Üye devletlerin demokrasiyi geliştirme görevine vurgu yapan ve BM’in modernizasyona ihtiyacı olduğunu dile getiren Boric,  Genel Kurul’u her alanda demokrasiyi güçlendirmek için birlikte çalışmaya çağırdı.

Ruslar da muhalif sesleri çıkartan kesimdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı’nın ‘yalan imparatorluğu’ olduğunu belirterek, "Dünyanın geri kalanına tepeden bakmaya alışkın olan Amerikalılar ve Avrupalılar sıklıkla vaatlerde bulunuyor, yazılı ve yasal olarak bağlayıcı olanlar da dahil yükümlülükler üstleniyor ve sonra bunları yerine getirmiyor" dedi.

'Gözümüzün önünde yeni bir dünya düzeni doğuyor'

“Dünyada geri dönüşü olmayan değişiklikler yaşandığı” fikrine dikkat çeken Rus diplomat, “Gözümüzün önünde yeni bir dünya düzeni doğuyor. Geleceğin hatları, küresel zenginliğin ve uygarlık çeşitliliğinin daha adil dağıtılması gerektiğini savunan küresel çoğunluk ve ellerinden kaçan egemenliklerini ellerinde tutabilmek için neo-sömürgeci boyun eğdirme yöntemlere başvuran az sayıdaki azınlık arasındaki mücadeleyle şekilleniyor” dedi.
Lavrov, “Eşitlik ilkesinin reddedilmesi ve müzakereye tamamen kapalı olması çoktandır Batı’nın kartviziti haline gelmiştir” diye ekledi.

Washington, bu amaçla, kendi kontrolünde AUCUS, ABD - Japonya - Kore Cumhuriyeti üçlüsü, Tokyo - Seul - Canberra – Wellington dörtlüsü gibi askeri ve siyasi mini ittifaklar oluşturuyor ve bu ittifaklara katılan üyelerini, altyapısını Pasifik bölgesine yayan NATO ile pratik işbirliğine çekiyor. Rusya ve Çin’i hedef alan bu girişimlerin açık bir şekilde, ASEAN kapsamında gelişen kapsayıcı bölgesel mimariyi çökertmeye odaklanması, Avrupa’da aşırı ısınan gerilime ek olarak yeni ve patlamaya hazır jeopolitik gerilim ocağını meydana getirme riskini yaratıyor.”

‘Rusya’yı yenme amacı Batılı politikacıların gözünü kör etti’

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “ABD ve NATO’da Avrupalı müttefiklerinin, Rusya’ya yönelik nükleer silah kullanma senaryolarını da içeren son ortak tatbikat dizisi soğuk savaştan bu yana benzeri görülmemiş bir olay” yorumunda bulundu.
Lavrov, “Rusya’yı stratejik yenilgiye uğratma hedefi açıklandı. Bu takıntı, kendi dokunulmazlıklarını hisseden ve aynı zamanda temel bir kendini koruma duygusunu kaybeden sorumsuz politikacıların gözlerini tamamen kör etmiştir” diye ekledi.
'Batı’ya göre NATO’nun genişlenmesi iyilik, BRICS tehdit’
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, BRICS’in genişlemesi nedeniyle dile getirdiği tedirginliği anımsatan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Batı ülkeleri için NATO’nun Asya-Pasifik’e genişlemesinin iyilik, BRICS’in genişlemesinin de tehdit olduğunu belirterek, “Çünkü dünyanın bir yerinde birileri onlar olmadan dostluk yapmaya başlıyorsa bu hakimiyetlerine yönelik bir tehdit olarak görülüyor” dedi.

BM'de Afrika ülkesi Togo'dan Batı'ya 'One Minute' çıkışı: Kim oluyorsunuz ki bize böyle patronluk taslıyorsunuz.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan Togo Dışişleri, Afrika Entegrasyonu ve Yurtdışı Togolular Bakanı Robert Dussey, deyim yerindeyse Batı'ya 'One Minute' şoku yaşattı. 'Sizin köleniz değil, ortağınız olmak istiyoruz.' diyen Dussey, ''Kim oluyorsunuz ki bize böyle patronluk taslıyorsunuz, kim oluyorsunuz ki bizi böyle aşağılayabiliyorsunuz?'' ifadelerine yer verdi. Her defasında Batı ülkelerinin Afrika'ya karşı üstenci tavrını yinelediğini belirten Dussey, ''Üstenci tavrınızdan yorulduk, kamuoyumuzu, halkımızı, idarecilerimizi aşağılamanızdan yorulduk, küçümseyici tavrınızdan yorulduk, kibrinizden bıktık. Bıktık, bıktık, bıktık'' açıklamasında bulundu.

Dünya, yeni bir 21.yüzyıl Resmi içinde.
Eskilere hiç benzemeyen.
Biz de her türlü denklemde, dünya gerçeklerine Türkiye olarak damga üstüne damga vuran bir ülke konumundayız…