`height=

Ü lkemizde eğitimi dert ve iş edinen arkadaşlarımız boş durmuyor. Toplantılar yaparak, farklı konularda paylaşımlarla ülkenin dört bir yanındaki eğitimcilere ulaşmak istiyorlar;

'Eğitim Sistemi`nin Temel Sorunları ve Çözüm Önerileri' başlıklı ikinci toplantıda Cüneyt İltuş ve Tuğba Yulet Yılmaz moderatör olarak görev almış ve   'Doç.Dr. Mehmet Toraman, Doç. Dr. Nilay Kayhan, İlkay Kumtepe, Niyazi Aksoy,' konuşmacı olarak katılmışlar. (04.06.2022/Saat:21.00)

Şimdi, bize gönderilen ikinci toplantı çıktılarını sizlere sunuyoruz;

EĞİTİM SİSTEMİNİN TEMEL SORUNLARI VE ÇÖZÜ M ÖNERİLERİ PROGRAMININ ÇIKTILARI 

&bull Eğitim sistemi değişmekte, ancak eğitimin kalitesi açısından çok fazla ileriye gidilmemektedir. Bu kapsamda eğitim fakülteleri, eğitim politikaları tartışılabilir. Beceri ve yetkinlikler geliştirilmelidir, Sınav odaklı eğitim sisteminden vazgeçilmedir. Karar alıcılar, eğitimcileri, akademisyenleri dinlemelidir. 

&bull Okul kavramı yeniden tanımlanmalı, okul saatleri gözden geçirilmeli, çok fazla bilgi içerikli dersler yapılıyor, bunun yerine sanat, spor, tasarım, kodlama çalışmaları yapılmalı, öğrencilere hobiler kazandırılmalıdır

&bull PISA sınavlarından yüksek puan alan ülkeleri birebir örnek almak yerine iyi uygulamaları örnek almak gerekir. 

&bull Öğretmenlerin kariyer sistemi sınav odaklı olmaktan çıkarılmalıdır. Öğretmenlerin teknolojik formasyonları sağlanmalıdır. 

&bull Okul öncesinden itibaren çocuklar ilgi alanlarına yönlendirilmelidir. 

&bull Her öğrencinin teknolojiye ulaşması gerekir, dezavantajların ortadan kaldırılması gerekir, eğitimde eşitliğin sağlanması gerekir. 

&bull Eğitim fakülteleri öğretmenleri okul hayatının gerçeklerine hazırlamakta yetersiz kalmaktadır. KPSS sınavı ile lisans öğrenimlerinde öğrencilerin aldıkları dersler arasında tam tutarlılık yoktur. 

&bull Fenomen öğretmenlerin öğrencileri sosyal medyada kullanmaları, öğrencilerin görsellerini paylaşmaları engellenmelidir. 

&bull Türkiye`deki eğitim sisteminin Milli Eğitim Bakanlarının değişimine bağlı olarak değişmemelidir. Sadece çağın gereklilikleri ve ihtiyaçlarına göre revize edilmelidir, tutarlı olunmalıdır. 

&bull Eğitimde fırsat eşitliği gereği bütün çocukların bireysel özellikleri dikkate alınmalı, eğitim bireyselleştirilmiştir. 

&bull Müzik, görsel sanatlar ve beden eğitimi dersleri gibi öğrencilerin bedensel, zihinsel ve duyuşsal gelişimlerini önemli oranda etkileyen derslerin önemi arttırılmalıdır. 

&bull Orantısız öğretmen hareketliliği engellenmeli, ücretli öğretmenlerin ücretleri düzenlenmeli, köy okulunda öğretmenlik yapan öğretmenlerin servis problemleri çözülmelidir. 

&bull Eğitim sisteminde yer alan (Öğretmen-öğrenci-veli-idareciler; ) herkesin fiziksel ve psikolojik iyi oluş hallerinin sağlanması gerekmektedir. 

&bull Çocukların yeni ve karmaşık dünya ile başa çıkabilecek bilgi ve becerileri kazanabilmeleri gerekir. Çocukların toplumu dönüştürecek yeni yetkinliklerle donatılması gerekir. 

&bull Pandemi döneminde öğretmenlerin dijital yeterlilikleri yapılan araştırmalara göre artış göstermiştir. Ancak pandemi sonrasında bu yeterliliklerin kullanılması, sınıflarda teknoloji kullanılmaması ve geleneksel eğitime devam edilmesi gelinen noktadan geriye dönüldüğünü göstermektedir. 

&bull Eğitimin tek hedefi sosyo-ekonomik düzeyi iyileştirmek olmamalıdır, eğitim kültürel birikimi arttırmalıdır. Türkiye`de eğitim sadece sınav odaklı olduğu için ve eğitim yerine sadece öğretim yapıldığı için eğitim kültürel birikimi arttırmamaktadır. 

&bull Ü lkenin ara eleman ihtiyacının karşılanması için hem meslek liseleri iyileştirilmelidir, hem de personel, işçi statüsünde çalışacak kişilerin özlük hakları düzenlenmelidir. 

&bull Ü lkenin hedefi 'iyi insan' yetiştirmek olmalıdır. İyi insan yetiştirilmediği taktirde doktor, mühendis, öğretmen; yetiştirmenin bir anlamı yoktur. 

&bull Var olan eğitim sistemini değiştirebilmenin üçkoşulu vardır. Bu üçkoşul yerine getirilmeden yapılan değişimin yönü pozitif olmayacaktır. o Stratejik düşünme, o Kapasite geliştirme, o Saydamlık-özerklik-hesap verebilirlik.

&bull Türkiye`de yetişkin eğitim ve öğretim düzeyi çok düşüktür. Özellikle kırsal kesimlerde bu durum stratejik hedef olarak belirlenmelidir. 

&bull Eğitimin gerçek amacı öğrencileri tek bir hedefe ulaştırmak olmamalı, her öğrenciyi kendi potansiyelinin zirvesine çıkarmak olmalıdır. Öğrencilerin belirli bir bilişsel becerisi, okuduğu anlama becerisi olmadan hiçbir mesleği layıkıyla yapması mümkün değildir. Meslek liselerindeki öğrenciler ihmal edilmemelidir, temel düzeyde yetkinliklerinin olması sağlanmalıdır.

Emeği geçen akademisyenlerimizi  ve öğretmenlerimizi kutluyoruz.

İnşallah. MEB ilgili birimleri bu sonuçlardan kendilerine görevler çıkararak, eğitimin daha ileriye gitmesine vesile olurlar;

Eğitim-Kültür-Sanat alanı gelişmeleri takip için @drgoktanay