Erken Çocukluk Gelişimi 'Yenişehir Modeli'  projesinin hedefi ' 0-8 yaş aralığındaki bütün  çocukların  aileden başlayan eğitimle gelişimsel potansiyellerinin en üst düzeyine ulaşmış bireyler olması ve hiçbir çocuğun geride bırakılmamasıdır.'

Mersin Yenişehir Belediyesi`nin, Türkiye`de bir ilke imza atarak hayata geçirdiği Erken Çocukluk Eğitimi Projesi Yenişehir Modeli ile Bilimden Politikaya temalı, çevrimiçi Uluslararası Erken Çocukluk Gelişimi Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (EÇG-P) Kongresine (18-21 Kasım 2021) davet edilmişti... 

Şimdi, bu güzel ve yararlı  proje hakkında medyada yer alan bilgileri derleyelim

  Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit 'Avrupa`da 'çocuk eğitimi' anne karnından başlayarak sekiz yaşına kadar sistemli bir şekilde planlanıyor.  Türkiye`deki eğitim sistemi çocukların potansiyellerinin en üst düzeye ulaşmasına izin vermiyor. Çocukların gelişim ve eğitimlerini desteklemede ailelere büyük rol ve sorumluluk düşüyor, ancak aileler, çocuklarını destekleyecek anne-babalık becerilerine sahip değil. Mersin Yenişehir Belediyesi olarak çocukların hayatlarının şekillenmesinde oldukça önemli bir yere sahip bu alanı her aile bir okuldur` sloganıyla Erken çocukluk gelişimi Yenişehir modeli` başlığında projelendirdik. Erken yaşlardaki çocuklara önce ailede, sonra 'okul öncesi eğitim kurumlarında' eğitim verilmesi çocuğun gelişimi için gereklidir. Her yeni doğanın sağlığı, beslenmesi, korunması ve eğitimi hamilelikten sekiz yaşa kadar gelişimsel potansiyellerinin en üst düzeyine ulaşması erken çocukluk eğitimi` ile mümkündür. Erken eğitim fırsatı yakalayan çocuklar, dezavantajlı ailelerde yaşasalar bile erken eğitim şansıyla, destek fırsatı bulmuş akranlarıyla kıyaslandığında gelişim açıklarını erkenden kapatabilirler' 

Eğitimde örnek model olan Yenişehir Modeli`nin gönüllü rehberliğini yapan eski MV ve  eğitimci Ayşe Gürocak 'Yenişehir Modeli çocuğu doğmadan ele alan 'gelişim ve beceri temelli' bir eğitim sistemidir. Konuyu sevgili Başkan Abdullah Özyiğit`ten dinleyince yakından takip ettim. Gördüğüm şu ki çok önemli bir eğitim modeliyle karşılaşmıştım, heyecanlandım. 'Geleceği doğru kurmanın' yolunu kuran bir model, her yerde anlatmayı görev bildim. Bir öğretmen, bir anne, bir siyasetçi olarak sağlıklı geleceğin adresini hayata geçiren Başkan Özyiğit`e, Enstitü Müdürü Raif Çakmak ve Marmara Ü niversitesi Okul Öncesi Bölümü Başkanlığı yapmış Prof. Dr. Ozan Ural hocama minnet ve şükran duydum. Sağlam temeller üzerinde doğan, gelişen eğitim alan gençve çocuklara bu Cumhuriyetin çok ihtiyacı var'

Proje basamakları:

  • 1) Aile ve Evlilik Hayatı Eğitimi, Yenişehir Belediyesi`ne başvuruda bulunan çiftlere aile olmak ve ailede iletişim becerilerini desteklemek amacıyla eğitim verilmektedir.
  • 2) 0-3 Yaş MABEP (Marmara Aile Becerileri Eğitim Programı), Marmara Ü niversitesi işbirliğinde gerçekleşen 0-3 yaş aralığında çocuğu olan ailelere yönelik hazırlanmış çocuğun gelişim basamaklarını destekleyen ve uygulama örnekleri içeren bir aile eğitim programıdır.
  • 3) 0-3 Yaş Bebek Kütüphanesi, çocukların dil bilişsel becerileri başta olmak üzere tüm gelişim basamaklarını desteklemeyi hedef almış, akademik eğitim sürecine katkı sunacak sözcük dağarcığının zenginleşmesine destek olan uygulamadır.
  • 4) 0-6 Yaş Gelişim Değerlendirmesi, bu yaş aralığındaki çocukların gelişimindeki olası riskleri erken dönemde belirleyerek gelişimi destekleyici uygulamalar sunan bir erken müdahale uygulamasıdır.
  • 5) 0-6 Yaş Özel Eğitim, erken dönemde gelişimsel riskleri belirlenen çocuklarımızın uygun tedavi programları hazırlanarak takip edildiği bir uygulamadır.
  • 6) 3-6 Yaş Beceri Temelli Eğitim Merkezi, 0-3 yaş Aile eğitimi alan çocuklara 3-6 yaş aralığındaki kurumsal olarak beceri temelli atölye programlarıyla desteklendiği bir okul öncesi eğitim kurumudur.
  • 7) 6-8 Yaş Atölye Temelli Eğitim, ilgili yaş grubundaki çocukların satranç, robotik kodlama, STEM, P4C gibi uygulamalarla desteklenen atölye programlarını içermektedir.

Erken Çocukluk Gelişimi 'Yenişehir Modeli', günümüze kadar çocuk gelişimi hedef alınarak yapılan tüm uygulamalara bütüncül bir bakış açısı kazandırma niteliği taşımaktadır.

Emeği geçenleri ve projede uygulayıcı olarak görev alanları kutluyoruz;

Eğitim-Kültür-Sanat alanı gelişmeleri takip için @drgoktanay