Altın Boynuz üzerinde ilk köprü Büyük Justinianus tarafından 6. yüzyılda yapıldı. Theodorian kara duvarları yanında şehrin batı ucu sonlarında yapılan bu köprü eski Konstantinopolis in gravürlerinde görülebilir.
Galata Köprüsü mimari projeleri ile hep gündem olmuştur. Tarih boyunca, Galata Köprüsü İstanbulluların yaşamına yerleşen şiirsel bir imgedir diyebiliriz.

Bugün olta ile 24 saat üzerinde balık tutanların mekanı olan Galata Köprüsü`nü kullanmak bedava değildi. 
Galata Köprüsü eski zamanlarda yangınlardan sıkı bir şekilde korunuyordu. Bu sebeple ahşap döşemelerin yanmaması için, gündüzleri köprüden geçenlerin tütün içmeleri yasaklanmıştı. Ayrıca Köprü geceleri de kapatılırdı. Köprü ücretli tarifeyle yayalara hizmet ettiği bilindiği gibi, alınan ücrete de müruriye denirdi.
25 Ekim 1845 te Denizcilik Bakanlığı tarafından toplanan ve mürüriye olarak bilinen köprü geçiş ücreti toplanmaya başlandı. Köprü geçiş ücretleri şöyleydi:

Serbest:  Ordu ve kanun uygulayıcı personel, görevdeki yangın söndürücüler, rahipler
5 para: Yayalar
10 para: Sırtı yüklü insanlar
20 para: Sırtı yüklü hayvanlar
100 para: At arabası
3 para: Koyun, keçi ve diğer hayvanlar.
Yıllar içinde Cisr-i Cedid in yerine yeni Galata köprüleri yapılmakla beraber, köprü geçiş ücretini 31 Mayıs 1930 a kadar köprünün her iki sonunda ayakta duran beyaz üniformalı memurlarca toplandı.

16 yy.da Sultan Beyazıt Dönemi`nde Floransa`ya bağlı Vinci kasabasında doğan Leonardo da Vinci Eminönü-Karaköy bağlantısını sağlayacak bir köprü inşası için İstanbul`a davet edilir. Köprüyü yapmak için İstanbul`a gelmeye karar veren Leonardo, Venedik Limanı`nda dönemin yönetimi tarafından vazgeçirtilir. Leonardo`nun bu konuda çalışmaları olduğu, bugün Topkapı Müzesi`nde bulunan yazışmalardan belli olmaktadır. Leonardo`nun Haliç`e yapılacak köprü projesi, iki binli yıllarda Norveç`te hayata geçirilmiştir Ayrıca Michelangelo`nun da burada yapılmasını planladığı bir köprü projesi de vardır.
19. yüzyılda, Sultan II. Mahmut (1808-1839) tarafından Azapkapı ve Unkapanı arasına, epey mesafeli bir köprü yaptırıldı. Açılış tarihi 3 Eylül 1836 olan bu köprü 'Hayratiye', 'Cisr-i Atik' ve 'Eski Köprü' olarak biliniyordu. Proje, Yüksek Amiral Fevzi Ahmet Paşa tarafından işçileri ve deniz tersane imkânlarını kullanarak icra edildi. Tarihçi Lüti ye göre bu köprü duba bağlantısıyla yapılıyordu. Yaklaşık 500-540 metre uzunluğundaydı. Köprü 1912 yılında yıkılmıştır.
1994 yılı Aralık ayında tamamlanarak hizmete girmiş olan ve günümüzde hizmet vermekte olan Galata Köprüsü, 490 metre uzunluğunda ve 80 metrelik kısmı açılabilen bir baskül köprüdür. Dünyada üzerinden tramvay geçen ender baskül köprülerden biridir.

Haliçi birleştiren ve 'Galata Köprüsü' olarak bilinen ilk köprü, 1845 yılında inşa edilmişti. Bu köprü 1863, 1875 ve 1912 yıllarında yenilenmiş 1912 de inşa edilen Birinci Ulusal Mimarlık Akımı tarzındaki köprü, şehrin simgelerinden birisi olmuştur. Şehrin sembolü olan Galata Köprüsü 1992 de yanmış ve adı 'Tarihî Galata Köprüsü' olmuştur.