Ecdadın en büyük miraslarından biri Türk mutfağıdır. Osmanlı Devleti çok geniş bir coğrafyada uzun yıllar hüküm sürerken buranın yemek kültürünü İstanbul`a taşımıştır. Batının ve doğunun lezzetlerini İstanbul`da bulabilirsiniz.

Gastronomi kavramını 'yiyecek ve içecek kültürünün bilime ve sanata dönüşmesi' olarak nitelendirilmektedirler. İnsanların sosyal yaşamlarındaki değişme, bireylerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik faaliyetlerde bulunan işletmelerin sayısının artmış ve gerek ulusal gerekse uluslararası alanda gittikçe daha da önemli hale gelecektir. Çünkü kişilerin yiyecek-içecek işletmelerinin ürettiği mal ve hizmete olan talebi, ülke ekonomilerine ve hizmet endüstrisinin büyümesine katkı sağlamaktadır. Dünya turizm pastasından payını artırmak isteyen ülkeler: turizmin çeşitlendirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması için ülkelerin turistik ürün bileşenlerinde cazibe- çekicilik unsurunu yeterli bulmayıp kültürel ögeleri, özellikle de gastronomi kültürünü ön plana çıkarmak istemektedirler. Böylece gastronomi turizmle bütünleşerek gerek iç, gerekse dış turizmde önemini artırarak, ülke ekonomisine de artı gelir olarak katkıda bulunmaktadır. Artık gastronomi olgusu, turistlerin destinasyon seçiminde de çok önemlidir.

Gastronomi turizmi potansiyeli açısından Türkiye, son derece zengin değerlere sahiptir. Gastronomi turizminde Türkiye birçok ülkeden daha zengin değerlere sahip olmasına rağmen hakettiği yerde değildir. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da bu konuyu dile getirdi. '2018 de konaklama gelirlerimiz 10 milyar dolar olacak tahminen, gastronomi gelirleri ise 5 milyar dolar. Aslında bunun birbiriyle dengeli olması lazım. Konaklama kadar sizin minimum gastronomi yapmanız lazım ki hedeflediğiniz turizm gelirlerine ulaşın. Bu bizim bu konuda geri kaldığımızı da gösteriyor, öncelikli olarak incelenmesi, genişletilmesi gereken noktalardan biri olması gerektiğini belirtiyor. İşin üzücü tarafı, gastronomi ve Türk mutfağı konusunda rakiplerimizin çok çok ilerisindeyiz fakat bu değerlerimizi ortaya çıkaramamışız, değerlendirememişiz' diyor.

Türkiye nin doğusundan batısına her yörenin kendine has lezzetleri bulunduğunu ve bunun çok ciddi bir değer olduğunu söyleyen Ersoy, bu değerleri hem dünyaya tanıtmak hem de ondan gelir etmek istediklerini belirtiyor.

Ersoy, Bakanlık olarak bu konuda ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatarak: 'Şimdi 2019 itibarıyla gastronomi bizim için çok çok önemli bir hale geliyor. 20 Mart 2019 dan itibaren yurt dışı sergi konseptlerine başlıyoruz, önce Japonya da Tokyo ve Kyoto da, daha sonra 2020 itibarıyla Londra, Berlin ve Moskova da... Bu gezen sergilere biz normalde Topkapı Müzesi eserleri ile başlıyorduk. Bunların yanı sıra gastronomi bölümü de koyacağız artık. Bununla ilgili çalışmalarımız başladı. Hangi yöreler katılacak, bununla ilgili çalışmalara başladık. Bundan sonra gastronomi, kültür, arkeolojik değerlerimiz turizmin tanıtımında ve gelir getiren kısımlarında öncelikli olacak.'

Bu çalışmalar son derece önemlidir. Çünkü gastronomi turizmi kapsamında yapılan etkinlikler, turistlere eşsiz deneyimler kazandırıp dünya insanları arasındaki kültür alışverişine katkıda bulunurken, şehirlerin kalkınmasında ve marka şehir olmalarına da önemli katkılar sağlamaktadır.

Gaziantep ve Hatay ın gastronomi dalında UNESCO tarafından 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilmesi bizi çok sevindirdi ve umutlandırdı.

TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer de, turist başı harcamanın bin lira olmasının hedeflendiğini belirterek, 'Turizm geliri 75 milyar dolara çıkar' diyor.

Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, Türkiye nin son bir iki yıla kadar özellikle 2000 yılından sonra turizmden elde ettiği gelirin ve Türkiye ye gelen turist sayısının sürekli arttığını belirtiyor.

Turizmin bir zamanlar sadece güneş, kum ve deniz olarak düşünüldüğünü dile getiren Demirer, artık sağlık turizmi, gastronomi turizmi gibi alanların ön plana çıktığını ve bu turizm alanlarından ciddi gelirler elde edildiğinin altını çiziyor.

Demirer, Türkiye de yeme-içme noktalarının sayısının 120 bin civarında olduğunu kaydederek, ev dışı tüketim tutarının 20 milyar dolar olduğu bilgisini veriyor.

Demirer, Türkiye nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ın önderliğinde turizmde ciddi hedefler koyduğunu ifade ederek, turizm için belirlenen 2023 hedefinin '50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir' olduğunu vurguladı.

Halihazırda Türkiye nin turist başı elde ettiği gelirin 700-750 dolar düzeyinde olduğunu ve bu rakamın bin lira olmasının da hedeflendiğini dile getiren Demirer, 'Bu rakam gastronomiyle bin 500 dolara çıkarılabilir. İşte o zaman Türkiye nin 2023 te turizm geliri 50 milyar dolar değil 75 milyar dolar olur' diyerek bu konun çok mühim olduğuna vurgu yapıyor.

Demirer, turizmdeki yüksek gelirin turistlerin midesinden geçtiğini, hatta 'Türkiye nin dış ticaret açığının kapanması için de ciddi bir gelir sağlanmış olacaktır.' diyerek bu konuda hayli iddialı konuşuyor.

Türk mutfağının Türkiye nin gastronomide öne çıkması için fazlasıyla yeterli olduğunu belirten Demirer, şöyle devam ediyor: 'Bugün Güneydoğu mutfağımız iyi bir gastronomi destinasyonu olma yolunda ilerliyor. İyi bir teşvik yakalarsak oradaki yatırımı artırabiliriz. Ancak Anadolu mutfağı genel olarak çok zengin. Müthiş bir tarih ve değişik kültürlerin harmanlandığı bir mutfak var. Ege de bambaşka bir kültür. Akdeniz de, Adana da, Hatay da, Mersin de bambaşka bir kültür var. Karadeniz mutfağı zaten bir ayrı. Yöresel mutfağımızın çok güçlü. Nerede hangi devlet yaşadıysa onların kültürü de var'