6 Şubat 2023 Pazar günü henüz tan yeri ağarmadan büyük bir deprem felaketini yaşadık. Kahramanmaraş`ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İlk depremin üzerinden henüz 9 saat geçmişken bu kez Elbistan`da 7.6 büyüklüğünde yeni bir deprem daha vuku buldu. İki depremin ardından yüzlerce artçı sarsıntı meydana geldi. 

Binlerce can kaybı

Depremler maalesef Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay`da büyük yıkımlara yol açtı. 8 Şubat gün sonu itibarıyla AFAD açıklamasına göre, depremlerde can kaybı 9 bin 57, yaralı sayısı da 52 bin 979 oldu.

Dünya genelinde 2023 yılının en büyük felaketi

Memleketimizin güneydoğu bölgesinin topoğrafyasını değiştiren deprem tüm dünya halklarını derinden üzdü. Kahramanmaraş`ta cereyan eden yeryüzü hareketleri son yüzyılın en büyük depremleri olarak kayıtlara geçerken aynı zamanda 2023 yılında gerçekleşen en büyük tabii afet oldu.

Felaket bölgesinde üçay süreyle OHAL uygulanacak

14 milyon vatandaşımızı etkileyen depremlerin akabinde depremzedelerin kurtarılması, hasar ve zararın telafisi için felaket bölgesindeki 10 ile yönelik 3 ay süreli olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.  

Binlerce bina yıkıldı

Oldukça büyük bir bölgeyi, Anadolu coğrafyasının dörtte birlik kısmını tesiri altına alan depremde maalesef binlerce bina yıkıldı. El`an bir o kadar vatandaşımızın enkaz altından çıkarılma çalışmaları devam ediyor.  

Millî yas 

Acımız çok büyük. Milletçe derin bir üzüntü içindeyiz. Depremin ardından millî yas haberi geldi. Bu kapsamda ülkemizde ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecek. Milli yas ilânının akabinde memleket sathındaki tüm kamu kurumlarındaki ve özel sektör işletmelerindeki bayraklar yarıya indirildi.

100 bin kişi deprem bölgelerinde

Depremden hemen sonra başlatılan ve an itibarıyla 100 bini aşkın kişinin hummalı çalışmalarıyla devam etmekte olan arama kurtarma çalışmalarında binlerce vatandaşımız enkaz altından çıkartıldı. Halen, sayıları binlerle ifade edilen vatandaşımızın tedavileri sahra hastanelerinde,  bölgedeki sağlık merkezlerinde ve büyükşehirlerdeki hastanelerde devam ediyor.

Deprem, Anadolu`da kış ikliminin başladığı bir zaman diliminde yaşandı

Deprem, Türkiye`de uzun zamandır gelmesi beklenen kış ikliminin hüküm sürmeye başladığı bir dönemde cereyan etti. Dolayısıyla depremden kurtulanlar kadar enkaz altındakiler de oldukça soğuk, karlı mevsim şartlarıyla imtihan oluyor.

Türkiye tek vücut oldu

Ü lke olarak oldukça zor günlerden geçiyoruz. Türkiye`miz asrın felaketiyle yüzleşiyor. Bununla birlikte Kahramanmaraş depremleri Anadolu irfanını yeşertti insanlarımızı zor zamanda bir kez daha birbirine kenetledi, kelimenin tam anlamıyla memleket ahalisi tek vücut, tek ses, tek yürek, tek nabız oldu. Türkiye`nin her tarafından deprem bölgesine gönül zinciri tesis edildi. 

İnfak ahlâkı

Varlıkta da yoklukta da ihsan eden, zor zamanda infak ahlâkının en güzel örneklerini gösteren milletimiz elinde, avucunda ne varsa depremzede kardeşleriyle paylaşmasını bildi. Şahıslar kadar şirketler de yaptıkları bağışlarla bu topraklardan kazandıklarını yine bu toprakların mağdur insanlarına gönderdi. AFAD Türk Kızılayı, yerel yönetimler, odalar, borsalar, özerk kuruluşlar ve STK`lar hızlı bir şekilde organize olarak depremzedelerin yaralarını sarmak için birbirleriyle yarıştı. 

Depremzedeler evlere, yurtlara, otellere buyur edildi

Vatandaşlarımız kullanmadıkları evlerinin kapılarını depremzedelere açarken, pek çok özel yurt, pansiyon ve otel işletmecisi 'biz de varız' dedi. Depremzedeler evlere, yurtlara, otellere buyur edildi.

Şimdiki zaman birlik olma zamanı

Deprem felaketi özelinde eleştirilecek pek çok husus var. Şimdiki zaman devlet-millet el ele birlik olma zamanı. Hiçşüpheniz olmasın, millet olarak birlik ve beraberlik içinde biiznillah bu felaketin de üstesinde geleceğiz. 

Vatandaşımız güvenli yaşam alanlarını hak ediyor

Depremin yaraları sarılır sarılmaz bir daha böylesi büyük felaketlerin yaşanmaması için hükümet, TBMM, kamu idaresi, yerel yönetimler ve ilgili meslek kuruluşları tüm ayrılık unsurlarını bir kenara itip güvenli, öldürmeyen, yaşatan hayat alanları için insani` şehir mimarisi kurgusu için seferberlik başlatmalı. 

Şeyh Edebali: İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!

Şeyh Edebali ne diyordu: İnsanı yaşat ki devlet yaşasın! Çünkü vatandaşımız güvenli yaşam alanlarını hak ediyor. El ve gönül birliğiyle yapılacak çok, çok iş var!

Gayretler basit siyasi çıkarlara âlet edilmemeli

Bu satırların yazıldığı gece yarısında devlet-millet el ele deprem bölgelerinde enkaz altındaki vatandaşlarımızı kurtarmak için canhıraş bir şekilde zamanla yarışıyor! Hastanelerde sağlık personelimiz depremzedelerin tedavileri için olağanüstü çaba sarf ediyor. Kamu kuruluşları, yerel yönetimler, askeri birlikler, STK`lar, gönüllüler sahada gecesini gündüzüne katıyor. Bunca emek ve yoğun gayret basit siyasi çıkarlara âlet edilmemeli.

Milletimizin başı sağ olsun

İttifak gazetesi camiası olarak Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatlarını kaybeden kardeşlerimize rahmet yaralılara acil şifalar, yakınlarını kaybedenlere sabr-ı cemil niyaz ediyoruz. 

Geçmiş olsun Türkiye m!

Geçmiş olsun Türkiye m. Şimdi bir kez daha kenetlenme zamanı... 

`height=
                                                                                                                                                                Karikatür-Grafik tasarımcısı Abrar Sabbah

El-Fatiha!

Depremde vefât eden kardeşlerimizin ruhlarına Fatihalar okuyalım; Makamları âli, mekânları Firdevs-i âlâ olsun. Â min;

İbrahim Ethem Gцren-Yazı No: 469