`height=

Kanun virtüozu ve besteci Sn. Göksel BAKTAGİR ile yaptığımız söyleşiye devam ediyoruz; .

AY: Şahsımın iki yıl boyunca kuruluşuna destek verdiği Bakırköy Güzel Sanatlar Lisesi`nin adı 2022`de değişti ve Bakırköy   Göksel  Baktagir Güzel Sanatlar Lisesi oldu. Tebrik ederiz. Duygularınızı alabilir miyiz? 

BAKTAGİR: Yaşadığım duygunun tarifi yok. Çok mutluyum, gururluyum. Layık gördükleri için Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığımıza yürekten teşekkür ediyorum.  `Sanat Estetik Değerler Bütünüdür `  Güzel Sanatlar Lisesinde yetişen ve o değerleri işleyerek güzellikler ortaya koyacak olan yarınlarımız, aydınlık yüzlerimizin eğitim gördüğü Bakırköy Güzel Sanatlar Lisesi`ne adımızın verilmesi ömrümde yaşadığım ve onur duyduğum en büyük hediyedir benim için.

AY:  2019`da 'Milli Eğitim Bakanlığının Türk Müziğini Tanıtma ve Destekleme Projesi-2' kapsamında 81 ildeki Güzel Sanatlar Lisesi öğrenci ve öğretmenleriyle bir araya gelecek. Nasıl geçti ve devam ediyor mu?

BAKTAGİR: İlk olarak kıymetli sanatkâr dostlarımla birlikte Başakşehir Güzel Sanatlar Lisesinde çok etkili bir başlangıçyaptık ve gençlerimizle buluşmak inanılmaz güzeldi. Ü mitle Türk Müziğini Tanıtma ve Destekleme Projesi-2`nin devamını tüm illerimizde gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Kısmet olursa proje devam ettiğinde bizim de okullara bir  gönül hediyemiz olacağının müjdesini vermek istiyorum. Malum geçtiğimiz yıl Hak Aşığı yunus Emre yılıydı. O Hak Aşığının Hikmetli Sözlerinden Oratoryo formunda bir eser vücuda geldi. Orkestrasyonu Prof. Dr. Mehmet Efe ve Serkan Sönmez yaptı. Türkiye ve İran`dan kıymetli Saz Sanatkârları albüme can verdiler. Kıymetli Sanatkâr dostum Ender Doğan da solist olarak albümü yorumladı. Yakın zamanda Plak olarak ta basılan gönül hediyemizi  Şef partitür kitapçığıyla birlikte Güzel Sanatlar Liselerine ve Konservatuar`lara  takdim etmek arzusundayız. 

AY:  Bir konuşmanızda 'Vücuttaki her merkezin bir frekansı ve rengi olduğunu belirterek örneğin kalbimizin notası fa ve rengi yeşil!' demişsiniz; Örnekler misiniz?

BAKTAGİR: Bilimin de kanıtladığı bir büyük gerçek var ki, kendi bedenimiz dahil her şey farklı frekanslardaki enerji dalgalarından oluşuyor. Bedenimizdeki enerji kanallarının bir rengi ve notası vardır. Kök çakrasıyla başlayan ve Taççakrayla tamamlanan 7 ana enerji kanalında kök çakradan itibaren Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si  ana notalarının frekansları titreşir. Muhteşem musiki ahengi insan bedeninde gerçek ve sonsuz Bestekârın kudretinin en tesirli sonuçlarını verir. Kalp Çakrasının frekansı Fa notasıdır ve rengi yeşildir. Kalp Yüce yaratıcının evi olarak tanımlanır. Dikkat ederseniz İbadet yerlerinde en çok yeşil renk hakimdir. Eğer içimize dönersek kök çakrasından Taççakraya doğru aşağıdan bir çizgi çizdiğimizde o çizgi kalem olur. Tertemiz bir kalple yazılmış eserler de aslında yüce yaratıcının sınırsız hazinesinden tasnifler olarak tüm insanlığa ahenkli bir şekilde hizmet ederler. 

AY:  MEB ve YÖK`e bağlı kurumlardaki  'Genel Müzik Eğitim'  durumunu nasıl görüyorsunuz? Türk Müziği Konservatuvarları gerekli eğitimi yapıyorlar mı?

BAKTAGİR:  Müzik yaşanılarak öğrenilir. Okullarda müzik nasıl yaşanır? Canlı olmak, heyecan duymak, müzik yapmak değil, hocasıyla ve öğrencisiyle   müzik olabilmek sevdasına kavuşmak... İşte asıl mesele burada. Her öğrenilen bilginin heyecanını hissetmek için ortamın, hocasıyla ve öğrencisiyle içinde ruh barındıran bir olgunluğa kavuşması gerekiyor. Köklerimizde iz bırakan kıymetli Sanatkârların icraları dinleme yoluyla hafızalara nakşolmalı, yaşayan sanatkârların bilgi birikimlerinden istifade edileceği ve sürekli kayda geçilecek imbikten süzülmüş bilgilerin ışığını arttıracak buluşmalar düzenlenmeli. 

AY:  Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Koroları ve Topluluklarının Türk Müziği`nin yaşatılması ve yayılmasında rolü konusunda neler söylersiniz?

BAKTAGİR: 32 yıl hizmet ettiğim ve kendi tanımlamamla üstün sanat okulu olarak gördüğüm Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu`ndan o kadar çok şey öğrendim ki... Topluluğumuzun kurucu ve Sanat Yönetmeni  Saygıdeğer hocam Tanburi Necdet Yaşar idi. Yerleri doldurulamayacak çok kıymetli sanatkâr hocalarımız Alaeddin Yavaşça, Bekir Sıtkı Sezgin, Cinuçen Tanrıkorur ve İhsan Özgen`le birlikte sanatın tüm inceliklerini nakış nakış işlediğimiz bir ilham Topluluğuydu. Ü lkemizde yeni kurulan birçok topluluğa bu manada ilham olmuştur. Sanatımız için Koroların da varlığı önem taşır. Musikimizin gelenekteki halini yaşatmaya çalışan ve sayıca  az saz, az ses kadrosundan oluşan topluluklar da köklerimizdeki müziği işleyerek yarınlara o güzel ruhaniyeti yansıtarak özümüzdeki güzellikleri aksettirmeye devam edeceklerdir..

AY:  Türk müziğinin günümüze gelmesinde Müzik STK`larının çok önemli rolü var. Bizi  Balıkesir`de bir araya getiren Balıkesir Türk Müziği Korosu da değerli STK`larımızdan; Bu konuda neler söylersiniz;

BAKTAGİR: En büyük güçher konuda gönüllük esasına dayanır ve daha etkili netice verir. Türk Müziğinin günümüze gelmesi de STK ların çok önemli rol üstlendiklerini söyleyebilirim. Kıymetli Sanatkâr büyüğüm, Balıkesir Türk Müziği Korosu kurucusu, şefi ve büyük emektarları Sn. Sıtkı Sahil`in önderliğinde Koro üyelerinin de samimi emekleri ile  böyle anlamlı organizelerin gerçekleşmesine ciddi ölçüde katkı sağlıyor. Emek harcayan herkesi gönülden. Kutluyorum. 

AY/ Teşekkür ederiz; ..

BAKTAGİR: Ben de size teşekkür ediyorum.