İlişkilerde Breadcrumbing (Ekmek kırıntısı) Nedir?

Breadcrumbing kavramını psikoloji profesörü Kelly Campbell şöyle açıklamıştır: “Hiçbir zaman romantik bir ilişki kurmayı düşünmediğiniz biriyle size olan ilgisini sürdürmek için flört sinyalleri yani ‘kırıntılar’ yollamaktır.”
Sosyal medya aşklarıyla birlikte çoğalan sonu hiçbir yere varmayan ilişki türlerini düşünebiliriz. Kaçan-kovalayan, sıcak-soğuk taktikleri şeklinde duygusal oyunların yer aldığı ilişkiler kişilerin gerçek ve sağlam ilişkiler kurmasını engellemektedir. Bu tür ilişkiler sonucu kişilerde yalnızlık, kaygı ve depresyon görülebilmektedir. İlişkilerde görülen duygusal manipülasyonları tanımak ve bu sinyalleri veren kişilerden uzak kalmak, kişinin kendi psikolojik sağlığı için önemlidir. 

Breadcrumbing İlişkilerde Nasıl Görülür?

İlişki flört aşamasında takılı kalır ve hiçbir ilerleme kaydedilmez. Bu kişiler bağlılık istemezler. İlişkinin adını hiçbir zaman koyamazsınız. Duygusal dengesizlik başkalarına zayıf bağlanmanın göstergesidir. Sağlıklı ilişki nasıl kurulur bilmezler.
Sizinle düzenli bir ilişkiye başlama veya buluşmalar konusunda bahane üretirler. Planlar yaparlar ama iptal ederler. Her zaman halletmeleri gereken gizemli meşguliyetleri vardır. Bir anda ortadan kaybolabilirler. 
Breadcrumbing uygulayan kişi ilişkiyi yaşamaktan ziyade peşinden koşmaktan hoşlanır.
Bir sıcak bir soğuk davranırlar. Birkaç gün çok yakın ve ilgili davranırlar, sonra ise bir anda soğur ve uzaklaşırlar.(Mesajlarınıza yanıt vermeleri uzun zamanlar alabilir.) 
İlgileri düzensiz, tutarsız ve öngörülemezdir. İlginizi çekmeye yetecek kadar ‘kırıntı’ verirler. 
Ne istediğini ve niyetini anlayamazsınız, kafanız karışır ve sonunda hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Sizinle ciddi düşündüklerini, birlikte olmayı çok istediklerinden söz ederler ama bu güzel sözlerin hiçbiri davranışa dökülmez. Temelde hissettiğiniz duygu belirsizliktir. Söylediklerinden veya yazdıklarından anlam çıkarmakta zorlanabilirsiniz ve arkadaşlarınızdan güvence isteyebilirsiniz.

Breadcrumbing Uygulayan Kişiler Nasıldır?

Bu kişiler temelde birini kendilerine bağımlı kılmak için bu davranışları gösterirler. İlgi gördükçe kendini iyi hisseder ve bu ilginin peşine düşer. İnsanların duygularıyla oynamaktan suçluluk duymazlar. Bağlılıktan hoşlanmazlar, işler ciddiye binince kaçarlar. Bu davranışlarının nedeni, biriyle zaten bir ilişki içinde olmasına rağmen yine de diğer kişiden de ilgi istemeleri veya argo tabirle o kişiyi yedekte tutmak istemeleri olabilir.
Her zaman bilinçli yapmazlar. Eğer kişi kaçıngan bağlanma stiline sahipse partneri yakınlaştığında geri çekilir. Erken çocukluk döneminde ebeveyniyle olan ilişkisine benzer ilişkilerin içinde kendini bulur. Bu ona tanıdıklık hissi verir ve geçmişten getirdiği bu ilişki örüntüsünü devam ettirir.
Geçmişlerinde ilişki travmaları olan kişiler, acı çeken taraf olmaktansa acı veren taraf olmayı tercih edebilirler. Amaç, olası bir terk edilme veya çatışmaya karşı kendini korumaktır.

Böyle Bir İlişki İçindeysek Ne Yapılabilir?

Öncelikle kendimize sormamız gereken sağlıklı ilişki tanımım ne? Ben nasıl bir ilişkide olmak istiyorum, bana nasıl davranılmasını istiyorum bunları tanımlamak önemlidir.
Sınır koymak, kırmızı çizgilerimizi belirleyerek istemediğimiz davranışlar gördüğümüzde tutarlı bir şekilde kabul etmemek gerekir.
Bu davranışının ne hissettirdiğini doğrudan ifade etmek.(Benimle durduk yere konuşmayı kestiğinde kırılmış hissediyorum. Ne isteyip ne istemediğini anlayamadığım, kafamı karıştıran biriyle ilişki kurmak istemiyorum.)
İlişkilere bakış açısı olarak benzer mi düşünüyoruz, aynı değerleri paylaşıyor muyuz? Bunları konuşmak önemlidir.
Bu durumu yaşayıp yaşamadığınızdan tam emin değilseniz güvendiğiniz insanlardan fikir alabilirsiniz. Uymak zorunda değilsiniz ama geribildirim almaktan çekinmeyin.
Kendi değerinizin farkına vararak bir diğerinin davranışlarının sizin değerinizi belirlemeyeceğini, gerçek sevgiyi ve düzgün davranılmayı hak ettiğinizi bilmelisiniz. Kimsenin bir gün iyi diğer gün kötü tavırları için kendinizi suçlamamalısınız.

O kişiye gerçekten ilgi duyuyorsanız veya aşık olduysanız breadcrumbingin sonuçları sizin için çok daha acı olabilir. Psikoterapiyle bu ilişki dinamikleri üzerinde çalışılarak daha sağlıklı ilişkiler kurabilmenize yardımcı olunur. Sürekli aynı tip insanlarla aynı tip ilişkiler içine düşüyorsanız destek almayı düşünebilirsiniz. Duygusal ihtiyaçları gözetmek önemlidir, kötü niyetli davranışlara izin vermemelisiniz.