Özellikle sosyal medyayla birlikte popülerleşen bu kavramlar günümüz romantik ilişkilerinde çok sık rastlanılmaktadır.

Love bombing, ghosting ve gaslighting duygusal istismar türleri arasındadır. Bilindiği üzere şiddet/istismar sadece fiziksel değil psikolojik de olabilmektedir. Kişi yaşadığı psikolojik şiddetin fiziksel şiddette olduğu kadar kolay farkına varmayabilir. Çünkü psikolojik şiddetin sonuçları fiziksel şiddette olduğu kadar somut değildir ama kişide oluşturduğu etkileri çok daha ağır olabilmektedir. Yazımızda çoğunlukla birbirini takip eden bu psikolojik şiddet türlerini tanıtmak ve kişilerde farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır.

Love Bombing (Aşk Bombardımanı)

Flört döneminin başlarında partnerin karşısındakini aşırı idealize ederek ona övgüler,  iltifatlar,hediyeler yağdırması ve aşırı ilgi göstermesi durumudur. Karşısındakini çokta tanımadan ilişkinin daha en başlarında sevdiğini, aşık olduğunu hatta onunla evlenmek istediğini söyleyebilir. Tam hayallerinin kadını/erkeği olduğunu söyler ve onu hiçbırakmayacağı gibi büyük sözler vererek manipüle eder ve kişiyi ilişkiye bağımlı kılar. Bu tuzağa da genellikle duygusal boşluktaki kişiler düşer. Sonuçta hızlı başlayan ilişki aynı şekilde hızlı biter.

Ghosting (Yok Olma)

Karşı tarafa herhangi bir neden sunmadan beklenmedik  bir anda iletişimi kesmektir. Kişi bir anda tüm ilgisini keser ve yok olur. İlişkiyi sonlandırırken sağlıklı olan bunun sorumluluğunu alarak karşı tarafa dürüst bir açıklamada bulunmaktır. Ghosting uygulayan kişiler ise partnerlerinin “Neden?” sorularını geçiştirir veya hiçcevap vermez. Bu manipülasyona maruz kalan kişi kafasında birçok neden sorusuyla kalır ve kendini suçlayabilir. Büyük bir hayal kırıklığı ardından ise öfke yaşar.

Gaslighting (Gaz Lambası)

Kavram adını 1938 yılındaki Gas Light tiyatro oyunundan alır. Bu oyunda Jack ve Bella isimli bir çift vardır. Jack evlerindeki gaz lambasının ışığını her gün kademeli olarak azaltmaktadır. Bella‘nın ışık mı azaldı sorularına her seferinde hayır öyle bir şey yok diye yanıt vermektedir.  Bella kendi algısından şüphe eder ve Jack’e bağımlı hale gelir. İşte bu manipülasyon türünde kişi kendi çıkarları için karşı tarafın gerçek olduğuna emin olduğu durumları inkar eder ve yalanlar. Maruz kalan kişi ise kendinden, kendi akıl sağlığından şüphe etmeye başlar. Örneğin kişi aldatıldığını gösteren bir mesaj görür ve bunu partneriyle paylaşır. Partneri ise kendinden çok emin bir şekilde yalanlamaya ve suçlamaya başlar. Kişi gözüyle gördüğü şeyden şüphe etmeye başlar ve kendisinin yanılmış olabileceğini düşünür.