Varda Köprüsü`nü bilmeyen azdır. Kanyona uzaklığı araçla 16 km, yürüyerek asma köprünün kullanılması halinde 5 km olan Kapıkaya Kanyonu pek bilinmez. Ama Varda Köprüsü`ne gelip de bu kanyonu gezmeden dönmek olmaz. Eğer Varda Köprüsüne seyahat planı yaparsanız mutlaka burayı ziyaret edininiz. Zaten Varda Köprüsü`ne geldiğiniz de muhteşem manzarasıyla, sizi kendine çekecektir.
Kapıkaya Kanyonu, Çakıt Çayı boyunca uzanmakta olup, yürüyüşe açık olan kısmı Karaisalı Kapıkaya Köyü`nden başlayarak Yerköprü Mesire Alanı`na kadar uzunan bir alanda yer alır. Kanyonun Adana`ya uzaklığı 45 km, Karaisalı İlçe merkezine uzaklığı ise 5 km`dir.
Kapıkaya Kanyonu, Seyhan`ın önemli kollarından birisi olan Çakıt Suyu`nun dağları aşındırarak oluşturduğu bir doğa harikasıdır. Karaisalı İlçesi Kapıkaya Köyü`nde kanyonu terk eden Çakıt Suyu buradan sonra ova boyunca akmaktadır. Kapıkaya Kanyonu eski dönemlerde ulaşım amaçlı olarak da kullanılmış olup, Adnan Menderes Posta Yolu olarak da bilinmektedir. Kanyon boyunca yeşilin her tonu görülmekte özellikle keçiboynuzu, zakkum, çınar ve zeytin ağaçları yer almaktadır.
Kanyon boyunca ilerlerken bazen yamaçlar birbirine o derece yaklaşır ki  arada gökyüzünü göremez zamanın dışına çıkarsınız. Burada günün hangi saatinde olduğunuz çok da önemi yoktur.

2012 yılında kanyon boyunca yürüyüş yolları düzenlenmiş, yönlendirici tabelalar konulmuş, kanyonun sarp kesimlerine korkuluklar yapılmıştır.

Kapıkaya Kanyonunun bir girişi ismini buradan alan Kapıkaya Köyü`nden başlamakta ve düzenlenen 7.250 metrelik yürüyüş yolu ile Adana`nın bir başka güzelliği olan Yerköprü Mesire Alanı`na ulaşılmaktadır. Kanyonun orta kesiminde bahar aylarında akan Bahçecik Şelalesi yer almakta, bu şelale manzarasında ahşap oturma ve piknik alanları ve seyir terası yer almaktadır.

Parkur, manzara açısından son derece doyurucu ve ortalama kondisyondaki birinin rahatlıkla ve keyifle tamamlayacağı kolay bir parkurdur. Kanyon`da yürüyüşün yanı sıra kaya tırmanışı ve dağ bisikleti gibi aktiviteler de gerçekleştirilebilmektedir. Kamp yapmak isteyenler için de Bahçecik Şelalesi nin hemen yakınında kamp alanı mevcuttur.

2018 yılında tamamlanan asma köprüyle Varda Köprüsü ile Kapıkaya Kanyonu`nun kısa yoldan bağlantısı sağlanmıştır. Bu yolu kullanacaklara iniş aşağı olması ve yürüyüşün kolay olması nedeniyle Varda Köprüsü`nden başlayarak kanyona ulaşmaları yerinde olacaktır.
Kapıkaya Kanyonu`na Karaisalı İlçesi`nde bulunan Kapıkaya Köyü`ne ulaşılarak gidilebilir. Karaisalı İlçe Merkezi`ne kadar toplu taşıma kullanılarak kalan kısım özel araçla gidilebilir. Kanyonu`nun diğer girişine ise Yerköprü Mesire Alanı`ndan ulaşılabilir. Yerköprü tarafından gidilmesi halinde kanyon içindeki Bahçecik Şelalesi`ne kadar araçla gidebilme imkanı vardır.

Kapıkaya Kanyonu`na trenle nasıl gidilir sorusunun cevabı ise Haçkırı İstasyonu`nda trenden inilerek ve 5 km doğa yürüyüşü yapılarak kanyon içindeki asma köprüye ve kanyona ulaşılabilir.

Zamanı kısa olan ziyaretçilerin kanyona Kapıkaya köyü tarafından girerek yaklaşık yarım saat  yürüyüşle devam etmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü kanyonun duvarlarının birbirine en çok yaklaştığı dolayısıyla en görülesi yerleri burasıdır. Biraz ilerledikten sonra manzara vadi şeklinde devam etmekte ve her yer birbirine benzemektedir. Daha fazla zamanı olanlar ise en azından Bahçecik Şelalesi ve asma köprüye kadar gitmeleri çok güzel olur.

Karaisalı İlçesi sınırları içerisinde Kapıkaya Köyü`nde yer alan Kapıkaya Kanyonu, Adana`ya 72 kilometre, Karaisalı İlçe Merkezi ne 5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yaklaşık 200 metre yüksekliğinde olan kanyonun ortasından Niğde-Ulukışla`dan doğan Çakıt Çayı geçmektedir. Kapıkaya Kanyonu doğa yürüyüşü, yamaçtırmanışı ve fotoğraf meraklılarının mutlaka görmeleri gereken doğal bir güzelliktir. 7 bin 250 metre yürüyüş güzergahı bulunan kanyonun 400 metresinde güvenlik amaçlı korkuluk bulunmaktadır.