Kitap fuarları açıldıkları şehirde yalnızca edebiyatın değil, sanatın diğer türlerinin de havasını teneffüs ettirirler.

13. Kocaeli Kitap Fuarı, 4 Ekim Çarşamba günü Kocaeli Üniversitesi’ndeki Açık Havada Sinema Keyfi gösterimi ile başladı. 6 Ekim Cuma sabahı, Cumhuriyet Bulvarı’nda gelenekselleşen Ağaçlar Kitap Açıyor etkinliğinde Şehri Okuyan İnsan adlı özel bir gösteri gerçekleştirildi.

AW046749_02

Kocaeli Kongre Merkezi’ne giriş yaptığımız andan itibaren açık alandan salonlara kadar, cıvıl cıvıl kitapseverlerin coşkusu son derece heyecan vericiydi.  İlk kitap Ağaçların Gölgesinde ile ilk İstanbul dışı fuar olarak katıldığım 13. Kocaeli Kitap Fuarı benim için çok özel hatıralarım arasında yerini aldı.

Fuarlarda kitap satışları yadsımayacak kadar önemlidir. Gündelik hayatın telaşına ilave olarak şehirlerin özelinde her hizmete aynı anda ulaşamama ihtimali bulunmaktadır. Sosyal sorumluluğun gereği olarak belediyenin kitapları şehrine ulaştırması, özel kampanyalardan okurların istifade etmesine aracılık etmesini çok kıymetli bir hizmet olarak görüyorum.

WhatsApp Image 2023-10-13 at 12.08.46

Fuarların en önemli işlevlerinin başında okuryazar buluşması, yazar yazar buluşması, yayıncıların kaynaşması geliyor. Genç kuşağa Türkiye’nin yazarlarını, düşünürlerini, araştırmacılarını tanıtmak, öğrencilik yıllarının başlarında bir ufuk katıyor belki de çoğu insan için ilham oluyor. Okuduğu bir kitabın yazarından imza almak,  sorularını yöneltip cevapları bulmak… Bir yazar için de yeni bir coğrafyanın kültürü ile tanışmak, insanı ile göz göze gelmek,  gönül köprüleri kurmak çok kıymetli.

“Şehir ve Kitap” fuarın teması olarak belirlenmiş. Şehirlerin Işığı, Abur Cubur Show, şehir konuşmaları, futbol ve şehir, şehrin tiyatrosu, yapay zekâ, minyatür ve kadim esnaflar gibi sergiler göz dolduruyor.  Herkesin kendine uygun bir etkinlik bulma ihtimali olan fuar festival havası sunuyor katılmamak mümkün müdür? 7 ile 14 Ekim tarih aralığında,  A ve C holleri arasındaki açık alanda her akşam müzik, şiir, sohbet dinletileri kulakların pasını siliyor, günün yorgunluğunu alıyor.

WhatsApp Image 2023-10-13 at 12.08.04

Otopark alanı, ulaşım hizmetleri, dışarıdan katılımcıların temel ihtiyaçlarının teminini sağlayan ekip ve sistem işlevsel şekilde kurulmuş. Şehrin hızından, sorumluluklarından uzaklaşıp kendinize ayırabildiğiniz süre nispetinde bir tatlı konfor alanı Kocaeli Kongre Merkezi.

Güneşin en dik açıda olduğu öğlen saatlerinde, yarı bulutlu yarı güneşli bir havada şehre giriş yaptım. İkindi vakti güneşin batışına şahitlik ettim. Havanın kararıp herkesin evlerine çekilmeye başladığı, fuarın toplanma telaşına katılırken arada müziğin akışında buldum kendimi. Gün ışığı ile başlayıp sokak lambaları, şehrin ışıkları ile nokta değil, virgül koydum Kocaeli’ne… Her yeni şehir ziyareti yeni bir keşif, yeni heyecan.

WhatsApp Image 2023-10-13 at 12.07.38

Kocaeli Belediyesi’ne, temizlikten, güvenliğe her kademede fuara hizmet eden, katkı sunan emektarlara, çok değerli ziyaretçilerimize sonsuz minnet ve saygıyla…

Nice fuarlarda buluşmak dileği ile…

WhatsApp Image 2023-10-13 at 12.11.55