6 sanatçı/şefin konuşmacı olarak  katıldığı 'Müzik İcra Kurumlarının Kurumsallaşması  Sorunu Çalıştayı' 23 Ocak, 2022, , saat 14.00 de çevrimiçi yapılmıştır...

Konuşmacılar:

Necmi Kıran /Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara THM Devlet Korosu Şefi

Kenan Gökkaya / Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Tuba Sanatçısı

İhsan Özer / Kültür ve Turizm Bakanlığı  İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Şefi

Orhan Şallıel / Kültür ve Turizm Bakanlığı Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Şefi

Naci Özgüç / Müzik Ve Güzel Sanatlar Ü niversitesi Şeflik Bölüm Başkanı

Cumhur Koca / Kültür ve Turizm Bakanlığı  Ankara Devlet Türk Müziği Korosu Eski Şefi

Çalıştayı benimle birlikte  İstanbul Müzik Akademileri Koordinatörü Sevgili Müzik Öğretmenimiz İlksen Kodal ile birlikte yönettik. 

Çalıştayı youtu.be/NYRJBaCg7SE izleyebilirsiniz

Şimdi konuşmacıların dile getirdiklerini  aktarıyoruz:

İhsan Özer/Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Şefi:

'Kurumsallaşmanın 'bir kurumun, bir kuruluşun veya bir işletmenin,kişilere bağımlı olmadan faaliyetlerini sürdürebilmesi ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapıya kavuşturulabilmesi işlemine denildiği' bütün kaynaklarda yazmaktadır. Kurumsallaşmadan kasıt ayrıca sistem haline gelebilmektir. Öncelikle içinde bulunduğumuz konunun bir tesbitini yapmak gerekir.

Tarih içinde sürece baktığımızda ülkemizde genel olarak iki tür müzik gurubu vardır, bunlardan ilki 'Batı müziği' icra eden 'orkestra ve korolar', diğeri ise 'geleneksel müzik' icra eden 'koro ve topluluklardır.' Batı müziği koro ve orkestraları gelişimini ve sistemini uzun yıllar önce tamamladığından kurumsallaşma sorunu pek yaşamamaktadırlar. Oysa geleneksel müzik icrası yapan kurumlarımız maalesef 'sistem eksikliği nedeniyle' kurumsallaşma sorununu hala çözebilmiş değiller.

Kurumsal yönetimin ana  ilkeleri 'etkililik, tutarlılık, şeffaflık, adil olmak, hesap verebilirlik, katılımcılık/yayılım ve sorumluluktur.' Bu  ilkeler  ışığında kurumsal yönetim, bir kurumun 'hedeflerine ulaşması' ve 'en üstün performansı göstermesi' açısından önem taşır.

Öncelikle geleneksel topluluklarımızın sistem sorununun çözülmesi gerekir. Sistemin ana unsurlarını şöyle sıralayabiliriz

1/Yönetim planı

2/İhtisas alanı ve bu alanın sınırlarının belirlenmesi

3/Norm kadro (çalgı ve korist adedi)

4/Yönetim kadrosu (şef/yönetmen, şef yardımcısı/yönetmen yardımcısı vb.)

5/Topluluk içi kurallar ve yönergeler

6/Liyakat ve ehliyet (bütün ekibin sahip olması gereken)

7/Görev, yetki ve sorumluluklar

8/Her kademede istişare

Şu anda geleneksel topluluklarda yaşadığımız kurumsallaşma sorununun en önemli meselesi yukarıda belirttiğimiz maddelerin yeteri kadar ele alınmadığı ve üzerinde durulmadığıdır. 

Sonuçolarak bu maddelere önem vermediğimizde ya da görmezden geldiğimizde  

--Kişi isimlerine bağlı topluluklar, 

--İhtisas alanı belli olmayan ya da her türlü icrayı yapmayı kendinde yetki sayan topluluklar, 

--Norm kadroları, istişare, gelenek ve bilimsel katkılarla tesbit edilmeyen ve bu sebeple istenildiği gibi norm kadrolarla oynanan topluluklar, 

--Eğitimsiz, liyakatsiz ve ehliyetsiz kişilerden oluşan topluluklar, 

--Meseleleri istişare etmeden karar veren idarecilerin oluşturduğu topluluklar ve --Sağlıklı bir yönetim planı olmayan topluluklar ile,  sahip olduğumuz zengin kültürümüzün öncelikle korunması, sonrasında da gelecek kuşaklara aktarılmasında büyük sorunlar çıkacaktır.

Sanat siyaset üstüdür. Devlet, 'sanatı korumak, yaymak ve aktarmak için' önemli bir sorumluluk görevi üstlenmelidir. Müzik icra kurumlarımız adına kurumsallaşmak için devletin bütün kademelerinin bu konuyla ilgili vereceği kararlar, yukarıdaki kriterler göz önünde bulundurularak alınmalıdır.'