`height=

Bu yazı serimizde, sitemiz köşe yazarı Dr. Göktan AY ile 'Müzik ve Güzel Sanatlar Ü niversitesi`nin ve  'Rektör  Prof. Erol Parlak`ın '4  yılını' değerlendirmeye çalışacağız. 

İTTİFAK GAZETESİ: Hocam nasılsınız? Pandemi dönemi verimli geçti mi?

AY: Maalesef salgın eğitimi ve eğitim kurumlarını vurdu. Özellikle MEB`e bağlı okullarda çok sorun yaşandı. Günümüzde satılık-kiralık 'öğrenci garantili okul ilanlarını' görünce durumun vahametini görüyoruz. Ben, dönemi boş geçirmedim. Dersler devam etti, sınavları yaptık ve dönem bitti. Özellikle öğrencilerime farklı bölümlere göre youtube`den videolar göndererek desteği artırdım. Bir eserin iyi ve kötü çalış-okuyuş örneklerini anlattım. Ü şle çapında Pazar günleri olmak üzere 10 farklı çalıştay-panel yaptım. İstanbul İl MEM Müzik Akademisi tam destek verdi. 90 sanatçı-uzman-araştırmacı konuk olarak katıldı. Murat Türedi`nin sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

İTTİFAK GAZETESİ: Müzik ve Güzel Sanatlar Ü niversitesi`nin kuruluş aşamasından beri, sürekli yazıyorsunuz. Neden?

AY: Malum, kuruluşun ve rektör Prof.Parlak`ın  Ekim 2021`de ilk 4 yılı (süresi) doluyor, biz olağan üstü bir gelişme olmaz ise,  ikinci dönemde de göreve devam edeceğini umuyoruz..

Prof. Parlak`a, 4 yılı değerlendirmek için, 'yeni röportaj sorularımızı' gönderdim, ama cevaplandırmadı. Watsaptan 'Hocam, bekliyoruz' diye yazdım, yine cevap alamadım. 

Şimdi, dışarıdan göründüğü kadar neler oldu?, 'tarihe ışık tutması açısından' sorunuza cevap vermek  istiyorum. Amacımız müzik  kurumlarımızı ve sanatçılarımızı başarılı olmaları için uyarmaktır. 

Biz 'müzik alanı akademisyenleri olarak' çok kalabalık değiliz, ama 'yönetmeliklere uymayan', 'yanlış yapılan' ve 'basına yansıyan'  konuları da yazmak durumundayız.

Gördüm ki, bu üniversitemizin kurulmasında ve  ilerlemesinde en çok yazı/bilgi paylaşan 'Müzik Akademisyeni' olmuşum. Yani, gizli-saklı değil, kamuoyunda paylaşmışım.

15 Mayıs 2017`de 'Müzik (ve Sahne Sanatları) Ü niversitesi Rektörü Hangi Özellikleri Taşımalı?!...' diye yazmışım; (Geneldi, Pprof.Parlak`la ilgisi yoktu)

https://www.internethaber.com/muzik-ve-sahne-sanatlari-universitesi-rektoru-hangi-ozellikleri-tasimali-1777064y.htm

30 Temmuz 2017`de yazdığım yazı paylaşılmış 'Göktan Ay ın tüm ilgililer ve YÖK tarafından dikkate alınması gereken yazısı... https://www.sanattanyansimalar.com/ankara-guzel-sanatlar-universitesi-kurucu-rektoru-kim-olacak/3083/

İTTİFAK GAZETESİ: Kurulma aşaması nasıl gelişti?

AY: 2017`de Kurucu Rektör olarak 7 aday arasından Prof.Erol Parlak &ndash beklendiği gibi- rektörlüğe atandı. Mülakatlarda Prof. Turan Sağer ve Prof. Hasan Arapgirlioğlu arkadaşlarımız Prof. Parlak lehine çekildiklerini açıkladılar ve Rek.Yard. oldular. Kısa bir süre sonra Prof..Arapgirlioğlu görevini bırakarak, Akdeniz Ü niversitesi`ne geri döndü.

'İTÜ TMDK mezunu   Prof. Erol Parlak ve Rektör Yard./YTÜ Sanat ve Tasarım Fak.Dekanı   Prof.Dr.Turan Sağer, nihayet çalışmalarını bitirdi ve ilk anda  10 Öğretim Ü yesi alımı için ilana çıktı.' (28.02.2018/Resmi Gazete) 

Ancak, 2019 sonuna doğru, Prof.Sağer ile Prof. Parlak arasında 'bu kadroyu sen aldın, ben almadım' tartışması yaşandı. Ama, biliniyordu ki, 'ilk kadronun çoğu' YTÜ Sanat ve Tasarım Fak. arkadaşlardı, yani Prof. Sağer`in biriminden Prof.Sağer bana 'hocam öyle bir kadro kurdum ki, Malatya`dan bir hanım arkadaş var, çok iyi' deyince, 'adı ne?' diye sormuş, söyleyince 'Turancım, 40 yıldır bu işin içindeyim, 25 yıldır Sempozyum düzenliyorum ve katılıyorum, bu ismi hiçduymadım. Bana methetme bari' demiştim. . Zaten. BAÜ Konservatuvarı`na da danışmanlık yapan Prof. Sağer, 'Ankara kadrosunu' buraya da ücretli 'Öğr.Elm.' adıyla yazdırmıştı. (ki, Bakanlık Genel Müd. Murat Salim Tokaçarkadaşımız da vardı)  Kısaca bu tartışma neden oldu anlayabilmiş değilim.

`height=

İTTİFAK GAZETESİ: Bu konuda, sistem açısından bir yanlışlık var mı?

AY: Ben sadece, alanlarında başarılı olan arkadaşlarımızın (ki, İTÜ TMDK` da da var) sadece YÖK yönetmeliklerine göre uygun atanmadıklarını eleştirebilirim. Ancak, burada 'onların suçu yok' elbette, Şartları arkadaşlara göre ayarlayan yönetimdekiler..

Şöyle ki Akademide her kadro için 'lisans alanı mezuniyeti' çok önemlidir ve bunu Y.lisans ve Dr. eğitimi, karşılayamaz. Dolayısı ile her kadroda alanda lisans, Y.lisans, dr. mezuniyeti, alanda Doç.lik, alanda Prof.luk şarttır. Sadece Y.lisans ve Dr.`da yakın ilimlerden olabilir. Yönetmelik ve mahkeme kararları   lisans eğitimin çok önemli olduğunu, lisansüstü/Dr./Sy. eğitimi yapmakla kişilerin 'lisans alanı mezunu sayılamayacaklarını' ve o alanda kadroya geçirilmelerinin doğru olmadığını ve alan 'lisans mezunlarının önünü' tıkadığını söylemektedir.

  14.09.2018`de yazmışım 'Doçentliğe geçişte 'lisans eğitimi' önemsense, kalite artmaz mı?..(6)'

https://www.internethaber.com/docentlige-geciste-lisans-egitimi-onemsense-kalite-artmaz-mi6-1903078y.htm

Danıştay Sekizinci Dairesi, Öğr. Gör. kadrosu için yapılan bir başvuruda 'alanda lisans ve Y.lisans mezunu olmak,  ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak şartı' nı doğru bulmuştur. Arş.Gör kadrosunda da 'alanda lisans mezunu olmak,alanında Y.lisans veya Dr. yapıyor olmak' şartı getirilmiştir.

01.01.2019`da yazmışım 'Bir el değdi! Akademik ilanlarda, lisans mezuniyeti/lisansında Y.L./Dr. /Doç?lik öncelenmeye başlandı! Neden?'

https://www.enpolitik.com/bir-el-degdi-akademik-ilanlarda-lisans-mezuniyetilisansinda-yldr-doclik-oncelenmeye-baslandi-neden-makale,2743.html

16 Nisan 2018`de yazmışım 'Ankara Müzik ve GS Ü niversitesi, terminoloji hatalarıyla işe başladı!..' 

https://www.internethaber.com/ankara-muzik-ve-gs-universitesi-terminoloji-hatalariyla-ise-basladi-1863750y.htm