YÖK, sürekli projeler açıklıyor. Bu iyi bir şey, keşke Dekan atamaları v.b. gibi işleri de üstünden atıp, rektörlere bıraksa!..Konumuz Arş.Gör. kadroları

2547`e göre kanunda iki tip kadrolaşma vardı Madde 33`e göre süreklilik arzeden, 50/d`ye göre
50/d maddesi çok tartışıldı, çünkü  anlaşmalı/tahsisli araştırma görevlisi  kadrosuydu.

Hacettepe Ü niversitesi Rektörlüğü`nün aşağıdaki yazısı durumu çok güzel ifade ediyor  

'Ü niversitemizde araştırma görevlisi kadrolarına atamalar, 2547 sayılı kanunun 50/d maddesine gereğince lisansüstü eğitim yaptırmak amacıyla yapılmaktadır. Atanan bu araştırma görevlilerinin lisansüstü öğrenimlerini tamamlamaları halinde ise kadro ile ilişiklerinin kesilmesi, yerlerinede yeni araştırma görevlilerinin alınması temel amacımızdır. Ancak, uygulamada görülmektedir ki, birimlerimizin pek çoğu yetiştirdiği bu uzmanlığını ve doktorasını alan araştırma görevlilerini kendi birimlerinde bırakmak istemekte ve bu amaçla da onlar için öğretim görevlisi-uzman, araştırma görevlisi (33. maddeye göre) gibi kadrolar talep etmektedir. Yapılan değerlendirme sonucunda bu taleplerin tamamının rektörlük makamınca karşılanması mevcut kadro imkanları ile mümkün bulunmamaktadır. Anılan nedenlerle birimlerimizin kadro taleplerine fiili öğretim üyesi ve öğretim görevlisi kadro durumlarını ve öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısını dikkate alarak çok zaruri durumlarda gerekçeleri de belirtilerek kadro tekliflerinin yapılmasını önemle rica ederim.

Rektör / Prof. Dr. Uğur Erdener.'
mdi YÖK öncelikli alanlarda akademisyen (yani

Yükseköğretim Kurulunca, geleceğin bilim insanlarının yetiştirilmesi amacıyla başlatılan 'YÖK-Gelecek Projesi' ile ilk kez öncelikli alanlarda akademisyen alımı yapılacağı açıklandı. Yani 3. Arş.Gör. kadrosu oluştu;

YÖK açıklaması şöyle

'İlk kez uygulanacak proje üçaşamada gerçekleştirilecek. Birinci aşama öncelikli alan araştırma görevlisi istihdamı, ikinci aşama öncelikli alan öğretim üyesi istihdamı, üçüncü aşama akademik liyakat-kariyer platformu.' bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, 'Türk yükseköğretim sisteminin liyakat ve ehliyet çerçevesinde şekillendirilmesine ve üniversitelerimizin ihtisaslaşmasına katkı sağlayacak Öncelikli Alan Araştırma Görevlisi atamalarıyla, iki üçsene zarfında yükseköğretimde hissedilebilir iyileşme hedeflenmektedir.' 

İzin verilen öncelikli alanlardan bazıları 'Yapay Zeka, Veri Bilimi, Mikro ve Nanoteknoloji, Akıllı ve Yenilikçi Malzemeler, Gıda Ü retimi, İşleme ve Teknolojisi, Gıda Biyoteknolojisi, Sürdürülebilir Tarım, Zootekni ve Hayvan Besleme, Moleküler Farmakoloji, İlaçAraştırmaları ve Aşı, Biyoteknoloji, Uluslararası Güvenlik ve Terör, Eğitimde Dijitalleşme, İnsan Beyni ve Nörobilim.'

YÖK Yükseköğretim sisteminde 2 bin 200 öğrencimiz, çeşitli üniversitelerde, öncelikli alan olarak belirlenen bu alanlarda doktora eğitimlerine devam etmektedir. Diğer bir ifadeyle hiçbir pozisyon/kadro ilanı belirlenmiş kişiler için olmayıp, belirlenmiş alanlar içindir. Burada öncelenen kişiler değil, öncelikli alanlar dır. demiş.

Bu paragraftan şu anlam çıkabilir Diğer Arş.Gör. ilanlarında pozisyon/kadro ilanı 'belirlenmiş kişiler' içindi. Burada ise öncelenen kişiler değil, öncelikli alanlar dır; Aman dikkat! Bir kelime bile önemli..

YÖK açıklamasında '; Genel kadro kullanımı üniversitelerce sürdürülürken, bu daha az sayıdaki araştırma görevlisinin atanmasında Türkiye nin önceliklerine odaklanıldığı ancak, YÖK tarafından belirlenen koşulların dışında şart koşmamak kaydıyla süreçlerin yürütülmesinin yine üniversitelere bırakıldığı belirtildi.

Bir üniversitemizin ilanından, bu kadroyla ilgili  son 'Genel Şartlara' bakalım
1) Bu ilan 'Öncelikli Alanlardaki Araştırma Görevlisi Kadrosu' kapsamındadır.
2) Adayın ilgili alanda tezli yüksek lisans yapıyor olması veya doktora tez aşamasına geçmemiş doktora öğrencisi olması gerekmektedir.
3) İlanlara başvuracak adayların, araştırma görevlisi kadrolarına atanmaları halinde, doktora eğitimlerini atandıkları üniversitelerde ve tezlerini Yükseköğretim Kurulunca belirlenen alanlarda yapmaları gerekmektedir.
4) İlanda belirtilen alanda eğitimlerini sürdürmekle birlikte doktora tezleri Yükseköğretim Kurulunca belirlenen alanlarda olmayanlar, doktora tezlerine yeniden başlamak durumundadır.
5) Adaylar aynı üniversiteden şartları uyan kadrolardan sadece birine başvurabileceklerdir.
6) Bu kadrolara atamalar - 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesi, - 'Öğretim Ü yesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin' 15. Maddesi hükmü ile 'Öncelikli Alanlardaki Araştırma
Görevlisi Kadrolarına Atananların Lisansüstü Eğitimleri ile Diğer Hususlara İlişkin Usul ve Esaslar' uyarınca yapılacaktır.
7) Tezli yüksek lisans öğrencilerinin araştırma görevlisi kadrosuna atanması halinde bu kişilere eğitimlerini tamamladıktan sonra atandığı alanlarda doktora eğitimi yaptırılacaktır.

YÖK yönetmeliğine göre, Arş.Gör 'alanda lisans,Y.lisans,Dr. yapan / yapmış', belli bir yıl 'alanda çalışmış olmak' şartı var. 

Peki, dünden itibaren yayınlanan ilanlarda 'alanda lisans / Y.lisans mezuniyeti' neden şartı yok? 

Sadece Dr. şart konularak, farklı alanlara kapı mı açılıyor?

Yoksa sihirli kelime şu mu? 'ÖNCELİKLİ ALAN ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ ALIM İLANI' yazınca, herşey serbest, kuralsız mı oluyor?

Ü niversiteler ilan için sıraya girmiş durumda, ama terminoloji ve şart birliği yine yok!...

İşte örnekler

Bursa Teknik Ü niversitesi (8 Ekim 2020) Arş.Gör. ilanında sadece 'Dr. yapıyor olmak' şartını koymuş. Yeni tip bir Arş.Gör. mü yaratıldı, 'alanda lisansı ve Y.lisansı' öncelemeyen? 

Gaziantep Ü niversitesi neden, 'ana yönetmelikte' yer alan, 'alanda lisans ve Y.lisans mezuniyeti' şartını kaldırılmış, sadece 'Dr. yapıyor olmak' getirmiştir? 

Uşak Ü niversitesi, Çankırı Karatekin Ü niversitesi, Atatürk Ü niversitesi,Sağlık Bilimleri Ü niversitesi,öncelikli amaçlı ilanlarında doğru şartlar (alanda lisans/Y.L. mezuniyeti) koymuştur? Tebrikler