Resim2-6

Değerler eğitiminde fırsat eğitimi çok önemlidir. Milli ve manevi açıdan önemli günler, bu açıdan değerlendirilebilecek güzel birer fırsattır. Bu konuda din kültürü zümremiz, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte okulumuzda "Hoş Geldin Ey Ramazan" isimli bir şenlik düzenledi. Birbirinden güzel etkinlikler planlandı ve Ramazan ayının sevinci, daha gelmeden bütün okul genelinde yaşatılmış oldu.

Etkinlikte Osmanlı şerbeti, pamuk şekeri, patlamış mısır, Karagöz-Hacivat, yüz boyama, Hint kınası, Osmanlı macunu, Ramazan davulcusu  ve geleneksel kostüm standları gibi birçok stant yer aldı. Her stant, öğrenciler için cezbedici bir şekilde düzenlenerek stant bölgesi güzelleştirildi. Okuldaki tüm öğrenciler gruplar halinde şenlik mekanına gelerek her stantta biraz vakit geçirdi. Kendilerine ikram edilen lezzetli yiyecek ve içeceklerin tadına bakarak harika bir gün geçirdiler. Hacivat-Karagöz standında ise hazırlanan Ramazan içerikli gölge oyunu izlendi. Etkinlik sahası, adeta bir fuar veya panayır alanı gibiydi ve çocuklarda Ramazan-ı Şerif'e dair unutulmaz anılar yaşattı.

Din kültürü öğretmenlerimiz[1] Arife Şanlıalp, Merve Gülsüm Öztürk, Tuğba Yılmazel, Sümeyye Acar, Zeynep Dinçer, Ayşe Gül Güneş ve Mustafa Çelik başta olmak üzere, onlara destek olan diğer öğretmen arkadaşlar da okulumuzda yaşayan değerlerimiz ve değerler eğitimi açısından son derece kalıcı ve unutulmaz bir deneyim yaşatmış oldular. Bu etkinliğin birçok konferanstan, seminerden ve dersten çok daha etkili ve kalıcı olduğu kanaatindeyim. Çünkü işin içerisinde duygular, görsellik, tat, renk, müzik ve deneyim vardı. Yani işin içerisinde yaşayan, canlı bir hayat vardı.

Değerler eğitiminde birçok yöntem ve teknik vardır ve sürekli en etkili yöntemin ne olduğu konuşulur durulur. Bence en etkili yöntem, içerisinde bizzat yaşamın ve deneyimin olduğu etkinliklerdir. Tıpkı bu okulda yapılan "Hoş Geldin Ey Ramazan" etkinliğinde olduğu gibi. Eminim ki bugün bu okulda okuyan tüm öğrenciler kendileri için son derece unutulmaz bir gün yaşadılar ve hayatlarının sonuna kadar bu güzel günü unutmayacaklardır.

Bizler de çocukluğumuzun Ramazan aylarında yaşadığımız bazı güzellikleri asla unutmuyoruz değil mi? Köyümüzdeki Ramazan ayındaki yardımlaşmayı, paylaşmayı, iftar topunu, uykulu gözlerle yaptığımız sahuru, sahurda yediğimiz mis gibi kokan sıkma ve böreği, arefe günü alınan bayramlıkları, aldığımız bayram harçlıklarını ve şekerlerini asla unutmuyoruz. Çünkü o anlarda bizzat kendimiz, sevdiklerimiz, hayat ve duygu vardı. O yüzden unutulmaz oldu bizim için.

Ademkeven-1

Etkinliğe katılan öğrencilerin ve öğretmenlerin görüşleri:

2. Sınıf Öğrencisi Zeynep: "Oleey! Harika! İlk defa böyle bir şenlik görüyorum. Yaşasın! Çok mutluyum. Pamuk şekeri de varmış!"

5. Sınıf Öğrencisi Elif: "En çok Hint kınasını ve geleneksel kostümleri beğendim. Arkadaşlarımla çok eğlendik."

4. Sınıf öğrencisi Mina: “Ben en çok Osmanlı şerbetini sevdim. Tadı çok güzelmiş. Her sene böyle bir şenlik yapılmasını isterim.”

Sınıf Öğretmeni Sabiha Berre: "Üç yıldır bu okuldayım, şahit olduğum en güzel Ramazan Şenliği bu. Her şey çok güzel düşünülmüş. Özellikle Hacivat-Karagöz'e öğrencilerim bayıldı. Emeği geçen herkese çok teşekkürler!"

Din Kültürü Öğretmeni Merve Gülsüm Öztürk: "Bu şenliği düzenlememizdeki amaç, öğrencilerimize Ramazan ayının anlamını ve önemini kavratmak, milli ve manevi değerlerimizi yaşatmak ve paylaşmanın önemini vurgulamaktı. Öğrencilerimizin mutluluğu ve ilgisi her şeye değerdi."

Din Kültürü Zümre başkanı Arife Şanlıalp: “Bu etkinliği yapmaktaki en büyük gayemiz, öğrencilerimizi geçmiş Ramazanlara götürmek ve unutulmaya yüz tutan geleneklerimizi yeni kuşaklara aktarmaktı.”

Müdür Yardımcısı: Miray Mastar: "Okulumuzda bu güzel şenliği düzenleyen Din Kültürü zümremize ve emeği geçen tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Bu şenlik, öğrencilerimiz için unutulmaz bir deneyim oldu.”

Şenliğin Değerler Eğitimi Açısından Değerlendirilmesi

"Hoş Geldin Ey Ramazan" şenliği, sadece eğlenceli ve unutulmaz bir gün olmanın ötesinde, değerler eğitimi açısından da oldukça önemli bir etkinlikti. Şenlik kapsamında gerçekleştirilen çeşitli aktiviteler, öğrencilerimize birçok önemli değeri kazandırmayı başardı.

Kazandırılan Değerler:

  • Paylaşma: Farklı ikramların  sunulduğu stantlar, öğrencilerimize paylaşmanın önemini ve güzelliğini hatırlattı.
  • Yardımlaşma: Etkinliğin organizasyonunda ve yürütülmesinde birçok öğrenci, veli ve öğretmen gönüllü olarak görev aldı. Bu sayede öğrencilerimiz yardımlaşmanın ve dayanışmanın önemini deneyimlediler.
  • Saygı: Farklı gelenek ve göreneklerin temsil edildiği stantlar, öğrencilerimize saygı ve hoşgörü değerlerini kazandırdı.
  • Hoşgörü: Etkinliğe farklı yaş ve sınıftaki öğrenciler de katıldı. Bu sayede öğrencilerimiz farklılıklara saygı duymanın ve hoşgörülü olmanın önemini anladılar.
  • Geleneksel Değerler: Osmanlı şerbeti, kına, Hacivat-Karagöz gölge oyunu gibi geleneksel unsurların yer alması, öğrencilerimize geleneksel değerlerimizin önemini hatırlattı.

Okulumuzda düzenlenen Ramazan Şenliği, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından büyük beğeni topladı. Bu şenlik, milli ve manevi değerlerimizi yaşatmanın ve Ramazan ayının coşkusunu öğrencilerimizle paylaşmanın en güzel yollarından biri oldu. Öğrencilerimiz bu şenlikle Ramazan'ın anlamını daha iyi kavradılar.


[1] Özel Gaziosmanpaşa Şefkat İlk ve Ortaokulu, 2023-2024 eğitim öğretim yılı