Sevgi; canlı ya da cansız herhangi bir varlığa karşı yakın ilgi, alaka ve bağlılığı gösteren,  içten gelen duyguyu, samimi hissi anlatan bir kelimedir.

Evet, sevgi bir kelimedir, ama o kelime o kadar güçlü, o kadar derinliği olan, o kadar candan, o kadar sağlam ve anlam yüklü bir kelimedir ki; vurguladığı bağlantı, gönülden gönüle, kalpten kalbe iletken kabiliyeti ve geçişkenliği sayesinde insanlar konuşarak, hayvanlar koklaşarak birbirlerini anlar, anlaşır ve tamamlar.

Mesela, “sevgi seviyorum” sığ sözü ve cümlesi her insanı etkiler, yüzünde tatlı bir tebessüm, içinde hoş bir heyecan fırtınası yaratır.

Bir düşünün; sevdiğiniz, beğendiğiniz, hoşlandığınız, heyecan duyduğunuz birisine, “sevgi” kelimesini “bir elçi”, “bir aracı” olarak kullanmadan duyduğunuz yakınlığı, beslediğiniz sevgiyi, hoşnutluğu, memnuniyeti daha iyi fark etmenizi, daha iyi fark edilmenizi sağlayan güven duygunuzu, o kişinin size yüklediği anlamı daha başka nasıl ve hangi kelime ile ifade edebilir, dışa vurabilirsiniz ki.

Karşılıksız ve çıkarsız söylenen, samimi ve içten gelen bir ifadeyle telaffuz edilen “Seni Seviyorum” cümlesi hak eden ve hakkını verenler için ve dahi içini doldurabilenler için çok kıymetli bir sözdür…

Evet,  hangi konu, hangi sorun, hangi mesele, hangi sosyal ve toplumsal olay, ve dahi hangi insani ve kişisel duyusal ve duygusal yakınlık, ve dahi hangi alışkanlıklarınız, tutum ve davranışlarınız söz konusu olursa olsun önemli olan mevzuunun, o sorunun tam ve eksiksiz anlaşılabilmesi için seçilen kelimelerin vurguladığı bağlantıdır.

Sevgi de böyledir. Sevgi yalnızca bir kelime değildir. Sevgi, insanı insana, insanı hayvana, hayvanı insana, insanı nesneye bağlayan müthiş bir ileti gücüne sahip çok kuvvetli bir duygu ve çok güçlü bir bağdır.

Sevgi’yi eski Yeşilçam filmlerindeki gibitek taraflı bir ifade beyanı olarak görüyorsanız, sevmiyor ve sevilmiyorsunuz demektir.

**

Sevgi okul sıralarına, kırlardaki ağaçgövdelerine, mahalle duvarlarına ya da herhangi bir yolda herhangi bir asfaltın ortasına kurşun veya renkli fosforlu kalemlerle, maket bıçağıyla, ve renkli sprey boyalarla çizilen bir kalp imajı veya sağ ve sol elin işaret parmakları ile başparmakların iki uçları bir araya getirilerek yapılan basit bir şekilden ibaret değildir.

Sevgi, bir cümlenin sığ ve dar kalıplarına sığacak kadar küçük de değildir…

**

Sevgi bir tercihtir…

Sevgi, bazen sevdiklerinizden vazgeçebilmektir…

Sevgi, bazen alışkanlıklarınızı terk edebilmektir…

Sevgi, bazen uğruna ölebilmektir…

İçlerindeki umudu koruyanlar için, sevgi öğrenilebilir bir davranıştır.

Ancak şu husus asla unutulmamalıdır. Evet, sevgi yakınlıktır, ancak her yakınlık sevgi değildir.

**

Türküleriyle meşhur ses sanatçısı Musa Eroğlu, sözlerini yazdığı ve okuduğu “Candan İleri” türküsünde sevginin ve muhabbetin önemini şu sözlerle çok güzel yorumlar.

Bizim pencereler yele karşıdır

Muhabbet dediğin karşı karşıdır

Girebilsen bu sinemde neler var

Gülüp oynadığım ele karşıdır…

Evet; sevgi yoksa muhabbet, muhabbet yoksa birlik, birlik yoksa huzur yoktur…

Selam, dua ve muhabbetle…