`height=

Türk Müziği`nin usta yorumcusu İnci Çayırlı hocamızı 86 yaşında  kaybettik.(31.08.2021)

İTÜ T:M.D.Konservatruarı`na öğrenci olduğumda (1975-1979) hocamız olmuş, sonra İTÜ Türk Müziği Korosu çalışmalarına katılmıştım.

Bir İstanbul Hanımefendisi, iyi bir hoca, sağlam bir icracı, Türk Müziğinde üslup sahibi, sevilen ve saygı duyulan bir sanatçıydı. Allah rahmet eylesin;

Dün tarama yaptığımda, özgeçmişinde yanlışların dolu olduğunu, doğru bir özgeçmişin olmadığını görmek üzücü; Parantez içindeki düzletmeler bana aittir;

Örneğin basının %90`ında yer alan bilgi çok kısa tutulmuş

'Çayırlı, 1935 yılında İstanbul da dünyaya geldi. Çamlıca Kız Lisesi ni tamamladı.(bitirdi) Bestekâr dayısı Fahri Kopuz un teşvikiyle müziğe başladı ve 1953 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı na girdi. Folklor Tatbikat Topluluğu nda Sâdi Yâver Ataman ın asistanı oldu. 1954 yılında İstanbul Radyosu na girdi. Aynı zamanda Münir Nurettin Selçuk korosunda da (Korosu`nda da) uzun yıllar çalıştı. İstanbul Ü niversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği İcra Heyeti nde şef yardımcısı olarak görev aldı. Yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda konser verdi. Popüler müzik plakları da yapan sanatçı bu alanda bir de altın plak sahibidir.

1977 yılında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı nda (Kopnservatuarı`nda) öğretim üyeliği (Öğr.Gör.) yapmaya başlayan Çayırlı, 1977-1985 yılları arasında İTÜ Türk Müziği Korosunu yönetti. 1988 den itibaren İTÜ Mezunları Türk Müziği Topluluğu nun genel sanat yönetmenliğini üstlendi. 1990 yılında Kültür Bakanlığı Bursa Devlet Klasik Türk müziği Korosunun ( ; Müziği..) kurucu şefliğine getirildi, istifa ettiği 1995 yılına kadar bu görevini sürdürdü.  1998 yılında Kültür Bakanlığı nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı.' (TV yarışma programlarında jüri üyesi olarak yer aldı.)

Yıllarca görev aldığı, hizmet ettiği TRT ise çol kısa bir haberi yeterli görmüş

'Güçlü sesi ile hafızalara kazınan Türk Sanat Müziği sanatçısı İnci Çayırlı yaşamını yitirdi.

TRT İstanbul Radyosu nda çalıştı

1935 yılında İstanbul da doğan Çayırlı, 1954 de TRT İstanbul Radyosu na girmişti.

Çayırlı, daha sonra İstanbul Ü niversitesi Devlet Konservatuarı Türk Müziği İcra Heyeti nde koro şefi olarak görev yaptı.

1998 de 'Devlet Sanatçısı' unvanına layık görülen Çayırlı, 'Çileli Bülbül', 'Son Nefes', 'Kadın Asla Unutmaz', 'Ayrılık' gibi sinema filmlerinin de müziklerini yapmıştı.'

İTÜ T.M.D.Konservatuarı`dan arkadaşım Öğr.Gör Ali Yayla, Sözcü Gazetesi`nde yayımlanan özgeçmişini göndermiş. İçerik olarak aynı ifadeler kullanılmış ama 'son paragrafı' İnanılacak gibi değil.

https://www.milliyet.com.tr/cadde/inci-cayirli-kimdir-koro-sefi-inci-cayirli-neden-vefat-etti-kac-yasindaydi-6587655

'İstanbul`da doğdu.  Çamlıca Kız Lisesi`ni bitirdi. Bestekâr dayısı  Fahri Kopuz`un teşvikiyle müziğe başladı ve 1953 yılında  İstanbul Belediye Konservatuvarı`na girdi; ; ; .

Günümüzde  Murat Bardakçı`nın hazırlayıp sunduğu  Tarihin Arka Odası  isimli programda sunuculuk yapmaktadır'

Son paragraf, sadece Sözcü Gazetesi`nin İnci Çayırlı Biyografisi`nde yer almış..

Pes doğrusu; ..