`height=

Sitemiz köşe yazarı Dr. Göktan AY`ın İTÜ Öğretim Görevlisi ve Seslendirme Sanatçısı Suha Çalkıvik ile yaptığı röportajı yayımlıyoruz;

AY: Hocam, nasılsınız? Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

ÇALKIVİK:  Çok teşekkür ederim, iyiyim. 1964 yılında doğdum. Uzun yıllar TRT kurumunda önce radyoda seslendirmeler ve daha sonra TRT 2 kanalında dublaj sanatçılığı yaptım. 1996 yılından beri yani kurulduğundan bu yana NTV`nin tanıtım dış sesiyim. Aynı zamanda NTV Radyo`nun da tanıtımlarını seslendiriyorum. Bunun dışında reklam filmleri, kurumsal tanıtım filmleri ve belediyelerin tanıtımlarını seslendiriyorum. Bir yandan da İTÜ `de Öğretim Görevlisi olarak 30 yıla yakın zamandır çalışmaktayım.

AY: Yıllardır İTÜ bünyesinde, İTÜ Radyosunda görev yapıyorsunuz. Galiba ilk görev alan sizdiniz. 

ÇALKIVİK: 80`li yılların başında yayınlarına ara veren İTÜ Radyosu, 1995 yılında o dönemin yönetimi tarafından yeniden canlandırılmak istendi. Açılan kadro sınavını kazandım. O tarihten bu yana yayın koordinatörü olarak görev yapmaktayım.

AY: İlk üniversite radyosu İTÜ Radyosu Radyo İTÜ `nün öyküsünü kısaca anlatır mısınız?

ÇALKIVİK: İTÜ Radyosu, Türkiye nin ilk üniversite radyosudur. İTÜ Radyosu, ticari olmayan, amatör ruhlu ama profesyonel yayıncılara örnek olabilecek bir üniversite öğrenci radyosudur. 1943 te temelleri atılan İTÜ Radyosu, Prof. Dr. Mustafa Santur ve Doç. Dr. Adnan Ataman`ın yönetiminde Gümüşsuyu binasında yüksek frekans tekniği laboratuarında 1945 yılının sonlarında bir stüdyo ve bir kısa dalga verici ile deneme yayınlarına başladı. 1954`te Türkiye`de ilk frekans modülasyonlu (FM) radyo vericisi gerçekleştirildi. Akşamları 20.00 de yayına başlanırdı. Yayınlar Cumartesi dışında her akşam 2 saat sürerdi. Yayına Mozart ın Türk Marşı eseri ile başlanırdı. Yayınlarda Klasik Batı Müziği ve Türk Musikisi eserlerine yer verilirdi. İTÜ Radyosu 1957`den itibaren Taşkışla binasından yayınlarını sürdürdü.

1963`te İTÜ Radyosu`nun yayınlarına Türkiye`nin ilk televizyon kuruluşu olan İTÜ Televizyonu`nun yayınları da eklendi. Televizyon ve radyo yayınları Maçka binasından yapılmaya başlandı.

1971- İTÜ Radyosu`nda Türkiye`nin ilk stereo-FM vericisi yayına geçti ve 1980 yılına kadar yayınlarını aralıklarla sürdürdü. 

1995- Ayazağa Yerleşkesi`nden atmosferde FM 95.0 MHz. ve Türksat Kablo TV yayın şebekesinden düzenli yayınlarına başladı. 1998 yılında internet üzerinden yayına geçen İTÜ Radyosu bu mecrada da Türkiye de öncülük etmiştir. 300 den fazla İTÜ lü ve konuk programcılar yayınlarımızda emek vermiştir.

3 Kanaldan internet üzerinde yayınlarına devam etmektedir.

`height=

AY: 'İTÜ `lü olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum' diyorsunuz. Neden?

ÇALKIVİK: İstanbul Teknik Ü niversitesi ülkemizin en köklü geçmişe sahip üniversitelerinin başında gelmektedir. Hep ilklere imza atılmış ve Türkiye`de yeniliklere öncülük etmiştir. İTÜ `lü olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum. Ölünceye kadar mensubu olmaktan gurur duyacağım.

Devam edecek; ..