Torba Kanun Meclis`te görüşülmeden önce Sn. Cumhurbaşkanımıza, Siyasi Parti Temsilcilerimize, TBMM Eğitim ve Kültür Komisyonu Başk. ve Ü yelerine,  YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar`a ve ÖGESEN Genel Başk. Dr.Vahdet Özkoçak`a gönderdiğimiz kanun/yönetmelik tekliflerini sunuyoruz. (18.06.2022)

Dr.Öğr.Ü y. Göktan AY
İTÜ TMDK, MÜ ZDAK Başkanı

1/ 7100 sy.yasa  Değişikliği (Revizyon)  Teklifimiz;

GEREKÇE: 22.02.2018 tarih ve 7100 sayılı  'Yükseköğretim Kanunun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'  ile 'Yardımcı Doçent' kadro unvanları 'Doktor Öğretim Ü yesi' olarak 'Uzman, Okutman, Çevirici ve Eğitim Öğretim Planlamacısı' kadro unvanları ise 'Öğretim Görevlisi' olarak değiştirilmiştir. Ancak, Y.Doç.lik kaldırılsın' talimatı ile TBMM`ye gelen teklif, tamamen değiştirilerek, tenakuzlu ve hak sahibi yapmayan bir şekle dönüştürülmüş, 36.000 eski Y.Doç.Dr.a bir hak verilmemiş unvanda da 'tenzili rütbeye' gidilmiştir. 2006-2016 arası 5000`e yakın akademisyenin Yabancı Dil soru cevapları 'edinerek/verilerek' Doç. oldukları, 2011`den itibaren de Prof. olarak 'jürilerin ayarlanmasına' geçildiği bilinmektedir. Bu nedenle, vatanını seven, yanlışa girmeyen, etik  eski Y.Doç.Dr. ların, bir yönetmelikle üst unvanlara geçirilmesi şart olmuştur.

TEKLİF:  7100 sy.Kan. Geçici bir madde eklenmiştir:

Geçici madde: '7100  sayılı  Kanunun  30`  uncu  maddesiyle  78  sayılı  Kanun  Hükmünde  Kararnameye eklenen  Geçici  ; ..  üncü  madde  hükmü  uyarınca   atandıkları tarih ve süre dikkate alınarak   'yardımcı  doçent' kadrolarında (Dr.Öğr.Ü y. dahil) 'Doç. için en az 8 yılı' ve 'Prof. için en az 15 yılı' dolduranlar, Dr./Sy. unvanı almış, terör-taciz-intihal v.b. suçlardan ceza almamış olmak şartıyla,  başka  bir işleme  gerek  kalmaksızın, bağlı oldukları üniversite rektörlüğüne başvurdukları takdirde', rektörlük müktesebi olan 'unvanlara' yükseltilmek  üzere ilk toplantıda 'başvuruları ve hak taleplerini' gündeme alır,  yükseltilmelerle ile ilgili kararını verir ve  takip eden bir ay içinde hak sahibi akademisyenlerin 'kadrolu' olarak atamalarını yapar.     

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.'

4/ Denklik Mağdurları Teklifimiz;

GEREKÇE: Binlerce akademisyen Dr. programları için YÖK ve Ü AK`ın belirlediği şartlar içinde yurt dışına gitmiş, eğitimlerini 'ŞARTLARA ve İZİNLERE GÖRE', YÖK ve Ü AK tarafından denkliği kabul edilen üniversitelerde tamamlayıp geri dönmüştür.. Ancak, Ü niversitelerarası Kurul (Ü AK) 15 Ocak 2015 yılında yurtdışı 'Doktora denklik başvuru kriterlerinde' değişikliğe gitmiştir. Bu değişikliği 'geri doğru' işleterek, daha önceki şartlara göre çalışma yapanları/yurt dışında eğitimi tamamlayanları zorda bırakmıştır.   15 Ocak 2015 tarihinden önce 'Doktoraya kayıt yaptıran' kişilere dair herhangi bir geçiş düzenlemesine yer vermeyerek, 15 Ocak 2015   öncesi akademisyenlerde 'mağduriyete'   yol açmıştır. Kısaca, bir maçoynanırken 'devre arasında yapılan kural değişikliği' yaparak, birçok kişinin maddi ve manevi zarara uğramasına neden olmuştur. Ü niversitelerarası Kurul, 15 Ocak 2015 öncesi yurtdışı 'doktora denklik kriterlerinde' bir takım eksiklik görmüş ve bununla ilgili yenileme kararı almış olabilir. Ayrıca böyle bir kararın, illegal yapıların, kamu kuruluşlarına geçişini engellemek amacıyla alınmış olması herkes tarafından olumlu ve takdirle karşılanacak bir durumdur.  Ancak, 'Kurunun yanında yaş da yanar' misali herkesi yakılması doğru değildir. YÖK ve Ü AK`ın denklik kararına göre, yurt dışına gidenlerin, eğitimlerini bitirip dönüş yolundayken 'denkliklerinin kaldırılmasının' ve yıllarca 'mağdur edilmelerinin' devletin eğimde eşitlik kavramına da uymamaktadır.

Bu yönetmelik, YERLİ ve MİLLİ birçok akademisyenin mağduriyetini  gidermek amacıyla hazırlanmıştır.

Yönetmelik değişikliği

'2547 sayılı Kanunun 11`nci maddesine ; ; ; ; geçici madde eklenmiştir.

Geçici madde: 'Ü niversitelerarası Kurul`un (Ü AK) 1 Ocak 2015 tarihinde 2547 sayılı kanunun 11`nci maddesinin; ; ..değiştirilmiştir 'Bu kanun 1 Ocak 2015  tarihinden önce yurtdışında 'doktora programına` başlayanları kapsayamaz' ve  başvuranlara 'fark dersi ve staj ile' denklikleri verilir.' 

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer..

Eğitim-Kültür-Sanat alanı gelişmeleri takip için @drgoktanay