Transfer dönemi tüm hızıyla sürüyor. Ekonomik krize rağmen gazete, televizyon ve dijital medyanın spor haberlerini transfer bombaları süslüyor. Galatasaray, Kolombiya`nın dünyaca ünlü golcü futbolcusu Falcao`yu almak için adeta Monaco`ya kamp kurmuş durumda. Fenerbahçe geçtiğimiz yılın izlerini silmek istercesine birbiri ardına yerli ve yabancı transfer yapıyor. Yapılan transferlerin maliyeti konusu ayrı bir tartışma konusu. Yüksek maaşlar imza parası, imaj hakkı vb. başlıklar altında olduğundan düşük gösteriliyor. Bir nevi kitabına uyduruluyor. Bunu sonucu olarak borçlar artmaya devam ediyor.

Kulüpleri adım adım batağa götüren bu mali disiplinsizlikten uzak, gerçekçi bir anlayışla ürettiği ekonomi kadar harcayan kulüplerimiz de var. Bunların başında Trabzonspor geliyor. Bordo mavili ekip, Başkan Ahmet Ağaoğlu yönetiminde 2 yıldır örnek bir mali disiplin sergiliyor. Geçtiğimiz devre arası yüksek maaş alan yıldızlar Burak Yılmaz, Onur Kovrak ve Juraj Kucka ile tereddüt etmeden yolları ayıran Trabzonspor, bu cesur hamlenin ardından gidenlerin yerini gençlerle doldurdu. Bu isimlerden Uğurcan Çakır milli takım kadrosuna giren bir kaleci oldu, Abdülkadir Parmak ve Hüseyin Türkmen takıma katkı verecek düzeye geldi. Geride bekleyen çok sayıda gençyetenek daha var. Kulübün gerçeklerine uygun olarak maaş tavanını 1.5 milyon avro olarak belirleyen Karadeniz ekibi, Jose Sosa dışında maaş disiplini sağlandı. Arjantinli futbolcudan çok memnun olan bordo mavili yönetim, eğer ücretinde indirim yapmayı kabul ederse Sosa`nın bu sene bitecek sözleşmesini uzatacak. Aksi durumda yollar ayrılacak.

Şu ana kadar 14 transfer yapan Trabzonspor, gelecek vadeden ve maliyeti düşük gençleri tercih etti. Mali disipline uygun olarak yapılan transferler arasında Chelsea`dan tanıdığımız 11 yıllık bir Premier Lig tecrübesine sahip Jon Obi Mikel de var. Nijeryalı futbolcu 1.5 milyon avro civarı maaşla ve bonservissiz transfer edildi. Bu bir transfer başarısıdır.

Trabzonspor`da tek olumlu gelişme mali disiplin değil. Geçtiğimiz hafta medyada yayınlanan bir görüntü takımdaki çalışma isteğini de gözler önüne serdi. Antrenmanın bitimi üzerinden bir süre geçmiş, teknik direktör Ü nal Karaman, bir sonraki gün hazırlık maçı oynayacakları uyarısını yaparak fazladan idman yapan futbolculara soyunma odasına gitmelerini söylüyor. Lille takımına transferi söz konusu olmasına karşın büyük bir iştahla antrenmanları sürdüren milli futbolcu Yusuf Yazıcı, gelen uyarı sonrasında soyunma odasına doğru ilerlerken şu sözlerle tepkisini gösteriyor, 'Ekstra idman yapmazsam nasıl gelişirim?'. İşte fazla çalışmak için gösterilen bu çaba Trabzonspor`u başarıya götürecek anahtardır. Bu ortamı sağlayan Başkan Ahmet Ağaoğlu ve Ü nal Karaman hoca her türlü desteği hak ediyor. Bordo mavili taraftarlar sonuçne olursa olsun destek olmaya devam etmeli. Trabzonspor emin adımlarla hedefe ilerliyor. Güzel günler gelecek, yeter ki sabır gösterilsin.